Încă din antichitate orice om și-a dorit să fie mai bine, și-a dorit să fie fericit.

Despre fericire s-au scris tone de cărți și această noțiune există pînă și în Declarația de Independență a Statelor Unite.

Rezultatul căutării acestei fericiri, însă, variază enorm de la om la om; ea depinde de mai mulți factori.

Unii oameni reușesc să rămână zâmbitori chiar și atunci când trec prin situații catastrofale precum bolile incurabile, poate fiind vorba chiar despre moarte, pentru că au o credință extraordinară sau poate pentru că au capacitatea de a accepta situații greu de acceptat, dar de a spera.

Alții sunt triști indiferent de motivele de fericire din jurul lor… este în special cazul perfectioniștilor extremi, care vor tot timpul altceva, mai mult și mai bine și niciodată nu sunt satisfăcuți de performanțele atinse sau de ceea ce au.

O parte din diferențe ține și de genetică, dar s-a estimat că o pondere de 40% depinde de gândurile și de acțiunile fiecăruia, acestea fiind controlabile.

Deci, ce anume poate ajuta ca să ne orientăm gândurile și să acționăm în direcția fericirii?

Cum sunt acești oameni fericiți? Cum sunt învingătorii?

  1. Ei se bucură de ceea ce îi înconjoară: poate fi vorba despre o floare minunată, de un zâmbet, de o vorbă bună, de un răsărit de soare sau pur și simplu de faptul ca sunt în viața, că au un acoperiș deasupra capului, că au ce bea și ce mânca, dar mai presus pentru fiecare fărâmă de sanatate și de lucrurile pozitive, care sunt în INTERIORUL FIECARUIA.
  2. Oamenii fericiți știu să savureze experiențele pozitive din trecutul lor.

Chiar și in momentele dificile ei nu încearcă să scape, ci gasesc frumosul, ceva pozitiv pe care să își fixeze atenția.

Spre exemplu, când am ieșit din comă și eram paralizată, m-am concentrat pe iubirea necondiționată pe care mi-o ofereau familia, personalul medical și prietenii. Atunci când vomam de 10 ori pe zi, îmi spuneam că totul este efemer și că aceste momente vor trece, iar când mă voi ridica, voi fi mai puternică și mai frumoasă. Când îmi era frică de puncție (am facut 100 de puncții și biopsii în creasta iliaca + 10 administrări cu metotrexat în lichidul cefalorahidian), mă gândeam că durerea nu durează decât până numar la…..și îmi fixam un număr în funcție de experiența mea legată de durere și de o anumită procedură)… și aș putea da nenumarate exemple.

  1. Cei mai fericiti oameni își concentrează eforturile doar pe lucruri care sunt cu adevărat importante și sunt sub controlul lor.

Lucrurile care nu depind de noi pot fi ignorate, pentru că nedepinzând de noi este o pierdere de timp să ne încăpățânăm să le schimbăm.

  1. Oamenii fericiți se dezvoltă în fața provocărilor.

Pentru ei eșecul este ocazia de a învăța ceva extraordinar. Ei cred că drumurile cele mai dificile duc la destinații frumoase. Ei știu să persiste în cele mai dificile și provocatoare momente. Sunt cei care atunci când cad se ridica, se scutura de praf și renasc, precum Pasărea Phoenix, mai frumoși și mai puternici.

  1. Au obiective și se concentrează pe ele. Își transformă visele în obiective, se organizează, iși gândesc pașii de facut pentru atingerea obiectivelor și actionează.
  2. Se înconjoară de oameni fericiți!

Oamenii fericiți oferă o perspectivă pozitivă.

Oamenii nefericiți oferă o perspectivă negativă…sunt ca un fel de boală infecțioasă.

  1. Au grijă de corpul lor.

„Mens sana in corpore sano”. Corpul și mintea sunt conectate. Prin urmare, dacă avem grijă de energia fizică, cea mentală se va ameliora. Atunci când corpul beneficiază de odihnă, hrană de calitate, exerciții fizice, mici plăceri și sufletul este recompensat.

  1. Ei dezvolta strategii. Strategiile ne permit să facem față provocarilor.

Buna gestionare a experiențelor negative ne ajută să mărim capitalul fericire.

Cum mărim baza de date a strategiilor? Gândindu-ne cum anume am reușit în alte situații dificile. Acele strategii sunt rețeta personală a reușitei. Bazați-vă pe ele, pentru că sunt soluții PERSONALE și INDIVIDUALE.

  1. Ei dau mai mult decât primesc. Iși dezvolta generozitatea. Ei dau pentru că vor sa dea, nu pentru că li se cere; adică nu sunt salvatori sacrificați ci adulți sănătoși. Generozitatea și dorința de a face bine generează fericire și duc la succes.
  2. Nu așteaptă momentul perfect, ei ies din zona de confort și actionează.
  3. Ei hrănesc relațiile cu cei din jur.

Cheia este acceptarea faptului că suntem diferiți și că este minunat să fim diferiți.

Discuțiile sunt din pozitia EU SUNT OK , TU ESTI OK: putem fi în dezacord, dar să ne respectam părerile păstrându-ne propriile păreri. Putem decide să nu mai continuăm o discuție, dacă vedem că nu duce nicăieri. Putem continua doar direcțiile în care vrem să mergem. Suntem liberi, unici și minunați.

Dacă dorești să fii mai fericit(ă), te invit să încerci acești 11 pași spre fericire și să îți evaluezi apoi progresul.


Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro