„Nu incerca sa fii un om de succes ci un om de valoare.” Albert Einstein

Fiecare om poarta cu sine un construct interior dupa care alege sa-si conduca viata. Acesta are forme multiple variind astfel in functie de cel/cea are il detine. Aceste fatete se pot schimba in timp datorita dorintei de evolutie si dezvoltare a posesorului.

Ce sunt valorile personale?
Valorile personale reprezinta sistemul de referinta dupa care alegem sa ne definim cine suntem si ce ne dorim. Ele alcatuiesc baza, acel fundament solid pe care ne asezam visele si dorintele noastre dar si comportamentele si deciziile pe care zilnic le facem.
Daca ne traim viata in concordanta cu aceste repere solide, avem mari sanse sa fim satisfacuti, aliniati si intr-o continua armonie atat cu mediul exterior cat si cu cel interior.
Se intampla adesea ca o persoana sa nu-si cunoasca implicit sa nu-si respecte aceste repere personale si astfel apar stari de confuzie, de conflict interior, de stres, nevoia de a face continuu compromisuri, blocaje emotionale si reactii necontrolate puternice. Altfel spus, tot acest tablou prezinta concret situatia in care busola interioara este total dereglata si are nevoie de ajustare si recadrare.

Cum se formeaza?
Valorile personale se formeaza la nivel subconstient. Acestea raman acolo pana in momentul in care persoana decide sa-si evalueze propriul sistem in mod constient. In functie de rezultatul evaluarii constiente facute se alege inlocuirea unor valori cu alte valori care sunt la momentul actual alese.
De cele mai multe ori, acestea sunt preluate din mediul familial, educational, social, profesional.
Formarea lor se poate realiza atat in conformitate cat si in antiteza cu factorii de influenta. De exemplu, daca o persoana a fost crescuta intr-o familie unde comunicarea se baza pe sinceritate atunci poate prelua si ea „sinceritatea” ca valoare personala. Pe de alta parte, daca ti-ai petrecut copilaria intr-un mediu unde s-a comunicat prin ascunderea sau disimularea adevarului, prin antiteza, persoana poate adopta ca si valoare personala „sinceritatea”.
Daca analizam care ar fi aspectul pozitiv al acestei valori, se observa cu usurinta ca alegerile si comportamntele persoanei in cauza tind sa foloseasca „sinceritatea”. Aspectul mai putin pozitiv este ca acea persoana se va stradui sa evite minciuna. In primul caz pentru ca nu stie cum sa faca, cum sa minta iar in al doilea caz, pentru ca ii va aduce prea multa suferinta. Intr-o astfel de situatie se poate folosi o alta componenta a sistemului de valori care sustine persoana in a face alegeri cat mai echilibrate si in concordanta cu intregul sau sistem valoric.
Aceasta paleta a valorilor personale se poate rearanja de-a lungul vietii si este intr-o legatura directa si evolutia si procesul interior de finisare al fiecarui om.

Rolul valorilor
Ofera reorientare si recadrare in cazul in care este traversata o perioada mai dificila
Arata si mentin directia atunci cand granitele personale sunt incalcate
Impreuna cu convingerile, directioneaza viata si pot actiona atat ca stimuli cat si ca piedici asupra actiunilor intreprinse

Cum pot afla care sunt valorile mele personale?
Identificarea sistemului de valori propriu presupune un proces de lucru cu sine si este nevoie sa-ti acorzi un moment de reflectie pentru a putea cobori in adancul tau, de a-ti explora interiorul si de a avea curajul sa te intrebi si sa poti gasi acele raspunsuri care sunt ale tale si exprima in totalitate adevarul tau personal. Este nevoie de a fi sincer cu sine pentru a gasi acele valori proprii.
Un prim pas in aceasta directie este sa te intrebi „Ce este cu adevarat important pentru mine in viata?” Citeste cu atentie intrebarea si observa cuvintele cheie, ”cu adevarat important”, asadar nu te opri dupa primele raspunsuri gasite ci continua explorarea raspunsurilor, mergi si mai in profunzime si afla care sunt de fapt acele lucruri importante pentru tine. Succes la descoperit!

Care este contextul optim de a afla care sunt valorile personale?
Identificarea valorilor personale se poate face atat individual cat si in cadrul unei sesiuni de coaching.
Atunci cand alegem sa exploram singuri arii din structura noastra interna putem intalni obstacole pe care nu stim exact cum sa le traversam si aflam poate, adevaruri pe care, eventual , nu suntem pregatiti sa le integram usor si simplu.
Daca insa, optam pentru cea de-a doua varinta, mediul pe care o sesiune de coaching il ofera este unul de siguranta, de claritate, de profesionalism, de orientare catre gasirea de solutii potrivite doar pentru tine. Este necesara mentiunea ca intr-un proces de coaching se merge doar pe ceea ce functioneaza la tine, se evita retetele general valabile.
Adresarea intrebarilor potrivite ajuta si sustine ca intregul demers sa se indrepte catre aflarea acelor valori importante pentru client care constituie sau chiar intregeste setul de principii sau reguli de viata ale acestuia.

Cum influenteaza?
Este important de precizat ca fiecare dintre noi manifestam mai mult sau mai putin o oarecare loialitate fata de valorile noastre si astfel putem fi pusi in diferite situatii care ne sunt confortabile sau dimpotriva.
Luand exemplu de mai sus, unde valoarea manifestata era „sinceritatea”, precizez cateva dintre principiile dupa care persoana a carei valoare este aceasta, isi ghideaza comportamentul si alegerile in viata de zi cu zi, ar putea afirma “Intotdeauna spun ce cred”, “Spun mereu adevarul”, „Eu nu mint”, “Nu imi plac oamenii care nu sunt sinceri”. In alta ordine de idei, valorile ne pot folosi ca stimul ori ca limitare.
Identificarea setului de valori personale dar si a modului cum acesta ne influenteaza viata implica un proces profund de autocunoastere si de lucru cu sine. Prin sesiunile de coaching se construieste puntea care face legatura intre descoperirea de sine, identificarea sistemului propriu de valori, reconectarea la ceea ce este cu adevarat important pentru tine si onorarea acestor valori prin constientizarea, respectarea si integrarea lor in fiecare sector al vietii tale.

Cum procedez in momentul in care imi sunt incalcate valorile personale?
Valorile sunt pilonii nostri interiori pe care construim regulile de viata iar in momentul in care ne sunt incalcate este nevoie de o oarecare maiestrie interioara pentru a face cunoscut acest lucru fara a incalca noi insine valorile celuilalt.
Ideal ar fi sa cunoastem triunghiul dramei adica ce inseamna a fi in pozitia de victima-salvator-agresor si ce inseamna a comunica de pe pozitia de copil – parinte – adult iar atunci cand simtim ca ne sunt incalcate valorile personale sa comunicam acest lucru cu fermitate si claritate astfel incat celalalt sa inteleaga despre ce este vorba.
Suntem diferiti si fiecare om are ritmul sau de a se dezvolta, intelege si aplica noi modalitati comportamentele. Daca nu esti familiarizat/a cu aceste denumiri iti pot spune ca una sau chiar mai multe sesiuni de coaching, te-ar ajuta sa descoperi ce functioneaza pentru tine si cum procedezi efectiv atunci cand iti sunt incalcate valorile personale.

Concluzii
Afland care sunt valorile personale si invatand sa le respectam, pot aparea schimbari pozitive in mai multe aspecte ale vietii noastre cum ar fi cresterea increderii in sine, persoana se simte mai verticala pentru ca a invatat cum sa-si apere valorile, stie ce resursa interioara poate folosi intr-o anumita situatie problematica. Iar un astfel de mod de raportare la valorile personale evidentiaza respect si valorizare de sine, conducand, implicit, la dezvoltarea stimei de sine si a sentimentului de implinire.
Identificarea, alcatuirea sistemului de valori personale vine si cu noi perspective asupra intelegerii mecanismului din spatele comportamentelor si alegerilor tale, oferind astfel mai multa claritate si desigur, un grad ridicat de libertate in luarea deciziilor si in manifestarea reactiilor emotionale.
In incheiere este de retinut faptul ca valorile personale constituie, totodata, o resursa motivationala solida caci ele sunt cele care dau forta si coerenta gandurilor, emotiilor si actiunilor tale din fiecare moment.
Asadar, pentru tine „Ce este cu adevarat important in viata?”


Cristina Majic

Sunt o creatoare de frumos, atenta la detalii, focusata pe a gasi sensul catre bunastarea interioara. Sunt pasionata de fotografie, plimbari in natura, lucru manual si lectura. Inainte de a afla beneficiile sesiunilor de coaching, eram o cautatoare. Cautam raspunsuri, cautam liniste, cautam solutii. Eram intr-o continua odisee ce nu-si mai gasea finalul. Acum am ajuns sa talmacesc insemnatatea cautarilor mele, am inteles de ce anume aveam nevoie pentru a atinge piscul potentialului meu creator. Celor care simt sa lucreze cu mine, le pot oferi sesiuni de coaching bazate pe confidentialitate, profesionalism si empatie. +4915165256677 cristina.majic@academiadecoaching.ro Facebook | Linkedin