Ti s-a intamplat vreodata sa primesti un cadou si sa nu simti nici o bucurie? Traiesti sentimente contradictorii: ti-ai dori sa il apreciezi pentru ca este un gest frumos din partea celui care ti-l ofera, totusi, nu intelegi cum de o persoana apropiata ti-a dat ceva total nefolositor?! Eeeh…. A darui este mult mai mult decat a impacheta un obiect!!!
A darui implica sentimente, emotii, placerea de a-l face pe celalalt fericit. Din acest tip de daruire castiga atat cel ce daruieste cat si cel care primeste. Aici nu este vorba despre sentimente de datorie, obligatie, frica sau culpabilitate ci doar de bucuria de a-l vedea pe cel drag fericit. Cand primsti ceea ce este in concordanta cu placerile tale, poate chiar ceva ce ai apreciat recent la acea persoana, fie chiar si un betisor parfumat, simti ca esti luat in seama, ca esti important, ca existi in viata ei. Iubirea, atasamentul sau respectul nu se arata prin suma cheltuita pe un cadou de sarbatori. Aceste sentimente nu se cumpara. Acest comportament il avem din copilarie cand mesajul perceput de la parinti era: existi pentru mine daca iei note mari, ma multumesti, esti perfect, muncesti din greu, esti puternic, etc. Acum suntem adulti si stim ca putem fi iubiti pentru simplul fapt ca existam. Si doar cand stim asta putem transmite mai departe acest mesaj. Existenta copilului este suficienta pentru a-l iubi. Iubirea nu are legatra cu educatia. Il iubesti chiar si atunci cand nu esti de acord cu ce face, fie ca vorbim despre un copil sau despre un adult.
Cand vorbesc despre daruri acestea nu au o anumita valoare materiala. Cel mai pretios dar pe care poti sa-l faci cuiva este atentia ta. Darul valoros este cel caruia i-ai dedicat timp si l-ai impachetat cu multa iubire, nicidecum asa numitele “daruri din obligatie” sau sa scapi de ceva primit la randul tau candva si nu ti-a folosit … In acest caz, mult mai valoros este un zambet, o floare, o privire sau … nimic.
Niciun dar material nu inlocuieste daruirea de sine daca tu nu i-ai atasat-o.
Este dovedit ca entuziasmul de a te dedica si altora decat tie insuti reprezinta o componenta universal valabila a psihologiei umane. Exista o relatie pozitiva intre bunastarea personala si bunastarea celorlalti. Lumina si sclipirea din ochii celui surprins, fac sa merite efortul daruirii. Pur si simplu gestul de a face un cadou te umple de fericire. A oferi imbunatateste sanatatea si longevitatea. Cand daruiesti te apropii tot mai mult de ceilanti, dar mai ales de tine insuti.
A darui este contagios. Sa ii implicam si pe cei mici in pregatirea cadourilor. Sa petrecem timp de calitate cu ei facand listele pentru cadouri, invatandu-i sa aprecieze zambetul, compania cuiva, sa le citim povesti cu reni si spiridusi, sa visam si sa cantam cu ei. Sa le oferim ceea ce nu se vede, dar se simte si ii sustine sa devina ceea ce sunt ei cu adevarat.
Cea mai frumoasa amintire pe care le-o putem lasa celor dragi este concentrata in emotii positive, in clipe frumoase petrecute impreuna in acceptarea celui de langa noi asa cum este el si fiindu-i alaturi in calatoria sa prin aceasta lume.
Restul sunt detalii…..