Oamenii care dau sfaturi au de obicei intentii bune, insa uneori nu si-au rezolvat dificultatile, asa ca iti spun numai ce incearca ei sa faca (fara succes)

Sunt mai multe “sfaturi bine intentionate dar proaste” pe care femeile pe primesc atunci cand sunt nemultumite ca sunt “luate de bune” de partenerii lor. 

Cum adica “luate de bune”, ma intrebi? Adica atunci cand se simt sub-apreciate. Cand simt ca nu primesc inapoi ceea ce merita. 

De fapt, de multe ori simt ca nu primesc inapoi nici macar jumatate din cat ofera. 

Iar atunci cand cauta solutii, uneori gasesc pseudo-solutii, adica sfaturi care par sa functioneze (insa, in realitate, nu functioneaza). 

Uite cele mai comune astfel de sfaturi: 

 

  • Gaseste pe altcineva 

 

 

“Daca nu esti fericita, pleaca”

Sunt suficiente scenarii unde asta este un sfat bun (cand te inseala repetat, iti controleaza viata sociala, te abuzeaza fizic, etc) 

Pentru toate celelalte situatii, e bine de stiut ca fiecare relatie trece printr-o perioada dificila mai devreme sau mai tarziu. 

Daca vrei sa pleci de fiecare data cand lucrurile merg prost, ratezi un intreg nivel de intimitate si conexiune. 

E important sa stii cum sa gestionezi perioadele critice rapid si eficient, altfel toate relatiile tale se vor sfarsi atunci cand ajungeti in acel punct. 

 

  • Straduieste-te mai mult

 

 

Oamenii care dau sfatul asta sunt de obicei aceiasi care iti spun “treci peste”, “apreciaza ce ai”, si “nu mai cauta problemeunde nu sunt”.

Sigur, cateodata interpretam gresit ce spune sau ce face partenerul nostru, insa sa iti ignori sentimentelesi sa faci mai mult din ceea ce (in mod evident) nu functioneaza nu e o solutie. 

De fapt, este definitia nebuniei. 

Nu numai ca nu rezolva problema, insa chiar accentueaza distanta dintre voi. 

 

  • Vorbeste mai tare 

 

 

Imi amintesc ca radeam in liceu cu prietenii de unii profesori.

Pentru ca atunci cand cineva zicea ca nu a inteles lectia, repetau exact acelasi lucru insa mai tare. 

Si mai tare. Si mai tare. Pana cand eram cu totii exasperati (si tot confuzi). 

Acelasi lucru se intampla in relatii cand ridicam tonul, cand cicalim sau invinuim: celalalt spune “Ok, cum zici tu” numai ca sa tacem. 

Insa nu rezolva problema pe termen lung fiinca motivatia e plasata pe evitarea reactiei inconfortabile si nu pe a colabora catre un scop comun. 

 

  • Ignora-l si tine-l pe jar 

 

 

Sfatul asta e GROAZNIC si l-am vazut in mai multe articole. Daca “Straduieste-temai tare” este echivalentul lui “Intoarce celalalt obraz”, asta e echivalentul lui “Ochi pentru ochi”. 

Niciunul nu iti va aduce respectul si aprecierea pe care le meriti. 

Anularea planurilor, incercarea de a-l face gelos, mesajele de genul “Ah, pareai ocupat tare” ar putea functionatemporar, insa iti vor scadea valoarea perceputa pe termen lung. 

Pentru ca iubitul tau va raspunde numai din frica de a nu te pierde. 

Cu timpul ar putea deveni si el razbunator, poate rupe contactul de tot sau poate ajunge sa raspunda numai sub amenintarea cu frica – ceea ce e epuizant pentru amandoi (si sufoca pasiunea de tot)

De multe ori suntem mai grijulii in ceea ce priveste sfaturile de business (Dar chiar functioneaza? A functionat pentru tine? Ce ai pierdut? Care sunt riscurile? Da-mi niste exemple in care a functionat). 

De ce nu ai avea la fel de multa grija ce sfaturi urmezi si in viata ta personala?


Ralu Cristea

Daca esti in plin proces de cautare in perioada asta din viata ta, te asteptam cu drag la cursurile din Academia de Coaching, unde avem o comunitate unita si plina de inspiratie. Imi place sa scriu pentru ca vorbesc despre lucruri reale, pe care le-am simtit in mine. Daca vocea mea iti aminteste de vocea ta si vrei mai mult contact cu ea, ma gasesti aici cu bratele deschise:   Website | Facebook | Linkedin