„Cunoasterea adevarata presupune a-ti cunoaste cantitatea de ignoranta.”  Confucius  

Din paleta larga de teste si instrumente de dezvoltare personala care confera celor interesati o unealta accesibila si utila, am ales un test de identitate ce invita practicantul la un moment de introspectie, de stat cu sine, la o clipa de ragaz si de maxima sinceritate cu sine pentru a afla care este, de fapt, contextul actual al existentei sale. Cum arata viata ta in acest moment? 
Dupa parerea mea, acest test reprezinta o buna oportunitate de a te opri si de a te uita obiectiv la tine, la ariile importante din viata ta si a le observa, fara judecata. 
Roata vietii sau Wheel of Life Identity Test, dupa denumirea din limba engleza, este un test-instrument conceput de life&business coach, Tonny Robbins, care iti confera:
  1. posibilitatea sa privesti prin ochii adevarului reprezentarea corecta a persoanei care esti in momentul actual
  2. Posibilitatea de a face o evaluare concreta a diferitelor sectoare ale vietii tale spre a identifica nivelul actual la care te afli acum astfel incat sa-ti cunosti zonele unde este nevoie sa investesti timp si energie pentru a obtine echilibrul si armonia de care ai nevoie 
Cum se foloseste Roata Vietii?
Pe o coala de hartie, de preferat A4, te rog sa desenezi un cerc suficient de mare, pe care vei nota principalele arii din viata ta pe care tu le consideri importante, astfel încat prin evaluarea lor, sa poti identifica usor gradul tau de multumire fata de viata pe care o ai in momentul actual. Dupa cum se poate vedea si in imaginea de la inceputul articolului, aceste domenii pot varia: cariera, familie, sanatate, finante etc si/sau orice alte domenii cu relevanta pentru tine.
Luand pe rand fiecare domeniu marcat de tine pe cerc, te rog sa-ti pui urmatoarea intrebare: „Pe o scară de la 1 la 10, cat sunt de mulţumit(a) de …. (numele domeniului respectiv)?”.
Dupa ce ai raspuns la intrebare marcheaza te rog, cu un punct pe raza cercului in sectorul respectiv, in dreptul nivelului de satisfactie identificat.
Aceasta actiune se repeta cu fiecare domeniu in parte. La final se unesc punctele intre ele. Se va obtine astfel o figura (asemanatoare cu cea de mai sus) care reprezinta o transpunere schematica a situatiei pe care o tu o percepi in acest moment in legatura cu viata ta.
Acum ca ai o reprezentare clara si obiectiva a domeniilor importante din viata ta,  te invit sa-ti faci o analiza a propriei diagrame. Cu pix si foie poti lucra efectiv; luand acum fiecare domeniu unde ai obtinut un punctaj mai scazut, cauta acele lucruri, abilitati, competente, valori care te pot ajuta si sustine pentru a-ti idezvolta, intr-un final toate ariile vietii.
Exercitiu de reflectie
Daca am trece diagrama obtinuta, fie cea din imagine, fie cea pe care ai obtinut-o tu dupa realizarea testului, prin filtrul dezvoltarii personale, dupa parerea mea, sunt necesare cateva intrebari:
  1. Roata obtinuta se poate invarti cu usurinta? De ce da sau de ce nu? Argumenteaza 
  2. Cum pot obtine eu o „roata” a vietii mele mai rotunda, mai plina, mai armonioasa, mai apropiata de adevaratul cerc? Concrect! Ce schimbari, imbunatatiri este nevoie sa fac pentru a avea o „roata” si mai rotunda? Detaliaza Prin exemple de comportamente, stil de gandire etc. 
Las aici un exemplu de cum se poate lucra daca una dintre sectiuni are valoare scazuta si se doreste cresterea acesteia. Daca in aria Profesie/Sanatate clientul meu a obtinut gradul de satisfactie 3 asta inseamna ca el este destul de nemultumit pe acest sector. Intrebare: Concret, ce doresc sa schimb pentru a-mi creste gradul de satisfactie pe aceasta bucatica? 
  • Sa fiu atent(a) la atitudinea mea in ceea ce priveste jobul, accept ca nu ma mai satisface slujba actuala dar incep sa fac pasi pentru a schimba, pentru a gasi alt serviciu care sa ma multumeasca, renunt la plasul de mila, victimizare si lamentar inutile
  • Sa realizez un CV (nu am deja unul)
  • sa incep sa-mi caut alt job trimitand cv-uri la alte firme
  • Fac eventual un curs de specializare in cu totul alt domeniu
Ce altceva mai este posibil? 
Continua sa te intrebi si astfel vei afla raspunsuri si -n variante de solutii, la care nici nu te-ai fi gandit vreodata.
In incheiere, iti reamintesc ca indiferent de forma pe care o va avea roata vietii obtinuta de tine in urma realizarii testului, acel rezultat este unul relativ pentru ca etaleaza situatia de pana acum. Marcheaza momentul de dinainte ca tu sa (te) cunosti. Iar tu stiind, afland, cunoscand devii un om liber care isi poate asuma in orice clipa pozitia din care doreste sa-si traiasca viata. Devii omul liber care alegeDevii omul care cunoaste. Devii omul care doreste sa lase ignoranta de-o parte si incepe sa actioneze. Daca tu te hotarasti sa schimbi ceva o poti face chiar din acest moment. Tu esti cel care tine carma in mainile sale. Tine doar de tine sa rotunjesti aceasta roata a vietii tale. Aminteste-ti ca rezultatul obtinut nu este deloc baut in cuie ci unul reglabil in functie de cat de mult iti doresti sa schimbi ceva si desigur, de cat de mult muncesti in aceasta directie. 
Sa-ti fie de folos in dezvoltarea ta cat mai armonioasa!

Cristina Majic

Sunt o creatoare de frumos, atenta la detalii, focusata pe a gasi sensul catre bunastarea interioara. Sunt pasionata de fotografie, plimbari in natura, lucru manual si lectura. Inainte de a afla beneficiile sesiunilor de coaching, eram o cautatoare. Cautam raspunsuri, cautam liniste, cautam solutii. Eram intr-o continua odisee ce nu-si mai gasea finalul. Acum am ajuns sa talmacesc insemnatatea cautarilor mele, am inteles de ce anume aveam nevoie pentru a atinge piscul potentialului meu creator. Celor care simt sa lucreze cu mine, le pot oferi sesiuni de coaching bazate pe confidentialitate, profesionalism si empatie. +4915165256677 cristina.majic@academiadecoaching.ro Facebook | Linkedin