Definitia data de DEX pentru termenul de RECUNOSTINTA, este : aducere aminte cu dragoste, cu devotament a unei binefaceri primite; gratitudine.

Pe de alta parte, in wikipedia gasim ca « Recunoștința este un sentiment pozitiv pe care o persoana le simte fata de alta persoana atunci cand aceata i-a făcut un bine, o favoare sau i-a facut un dar »

Sentimentele pe care noi le simtim, sunt ale noastre, fac parte din sufletul nostru. Noi le gazduim in noi insine si ele ne transforma starea mentala si fizica.

Asa cum URA poate duce la declansarea patologiilor, in special al diverselor tipuri de cancer, cum ar fi leucemiile si limfoamele, RECUNOSTINTA este sentimentul care vindeca atat sufletul cat si trupul.

Recunostinta reprezinta constientizarea fericirii din momentul prezent. Cand suntem recunoscatori pentru ceea ce avem deja, nu mai cautam fericirea in lucrurile pe care nu le avem.

Aceasta stare nu permite emotiilor negative sa ne subjuge, sa ne stapaneasca. Cand suntem recunoscatori, in sufletul nostru se instaleaza o stare de liniste, de pace, de acceptare, de fericire, si practic sunt inlocuite sentimentele negative. Nu ne mai concentram decat pe ceea ce este pozitiv, prin urmare simtim multumire si fericire.

Chiar si in Biblie, in pilda celor 10 leprosi, Mantuitorul Hristos Se supune prevederilor legii si ii trimite pe leprosi sa se arate preotilor, ca si cum ar fi fost vindecati. Surprinzator este modul in care se desfasoara acest lucru. Mantuitorul nu le spune ca s-au vindecat de lepra, nici ca se vor vindeca, ci ii trimite doar sa se arate preotilor. Aflam ca unul dintre ei nu era iudeu, deci n-ar fi trebuit sa se supuna legii iudaice. Era samarinean. Era tocmai acela care se intoarce la Hristos. Dintre cei 10, doar samarineanul se intoarce recunoscator, sa multumeasca.

Budismul, pe de alta parte, este o sursa de intelepciune, un mod de a intelege viata si a-i descoperi adevaratul sens.Una dintre ideile propovaduite de Budha, este: Sanatatea este cel mai mare dar, multumirea cea mai mare avere, iar credinta cea mai buna relatie.Fara acestea trei vei avea parte doar de nefericire si frustrare. Cauta sa hranesti si sa arati recunostinta pentru ceea ce ai în loc sa cauti bogatii si relatii neimplinitoare.

Ho’oponopono este o tehnica de vindecare, din Hawai, care consta in repetarea la infinit a 4 concepte : imi pare rau, iarta-ma, iti multumesc , te iubesc.

De ce Recunostinta este un sentiment rar ? De ce, desi are beneficii multiple, cum ar fi starea de bine, fericirea, sanatatea fizica si mentala, etc, ne este atat de greu sa traim cu acest sentiment in mod permanent ? Pentru ca tot ceea ce este pozitiv in viata credem ca ni se cuvine. Daca parintii fac ceva pentru copii, acestia invata ca li se cuvine, si nu invata sa fie recunoscatori, sa aprecieze acest gest. In societatea moderna, toate drepturile pe care le are un cetatean,  sunt cuvenite, normale, nu ne mai bucuram de ele. In schimb, consumam foarte mult timp pentru a ne concentra pe ceea ce nu avem si a trata aceste lipsuri cu furie si agresivitate.

Si totusi, care ar fi solutia pentru a ameliora aceasta situatie ?

In primul rand sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem, in fiecare clipa. In privinta lipsurilor, sa actionam , sa gasim solutii si sa le propunem celor care pot aduce rezolvarea, in cazul in care aceasta nu tine doar de noi. A ramane calm nu este echivalent cu a accepta nedreptatile. Dar furia este nefasta propriului nostru organism. Asadar, este mai constructiv sa cautam solutii si sa actionam in acest sens.

Inchei cu cateva citate despre recunostinta :

“Este un intelept acela care nu tanjeste după ce nu are, ci se bucura de ceea ce are.” – Epictet

“Fii recunoscator pentru tot ce ai si vei avea mai mult. Daca te concentrezi pe ce nu ai, nu vei avea niciodata destul.” – Oprah Winfrey

“Nu putem calatori spre fericire, nu o putem poseda, castiga, purta sau consuma. Fericirea este experienta spirituala de a trai fiecare clipa cu iubire, gratie si recunostința.” – Denis Waitley

“Recunostinta este o virtute a sufletelor nobile.” – Esop

“Sa ne ridicam si sa fim recunoscatori, pentru ca, daca nu am invatat multe lucruri astazi, macar am invatat putine, iar daca nu am invatat nici putine, macar nu ne-am îmbolnavit, iar daca ne-am îmbolnavit, macar nu am murit; așa ca, haideti sa fim cu totii recunoscatori.” – Buddha

“Recunostinta nu este doar cea mai importanta dintre virtuti, ci si parintele tuturor celorlalte.”- Marcus Tullius Cicero

“Recunostinta e, inainte de toate, o datorie catre tine.” – Nicolae Iorga


Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro  

Descarca Webinarul Gratuit

“Succes in viata prin coaching”