Umilirea are legatura cu jignirea, injosirea, ofensa. Faptul de a fi umil are legatura cu modestia si smerenia.

Umilirea ne raneste, a fi umil ne ajuta sa acceptam si sa trecem peste situatii aparent de nesuportat.

Lise Bourbeau considera ca aceasta rana apare la varsta de 3 ani, cand copilul simte ca parintilor lui le este rusine cu el sau ii este teama ca se face de rusine daca e murdar sau daca face o prostie in public sau daca se pateaza, daca face pe el , etc.

Rana apare in orice circumstante in care copilul se simte injosit, degradat, comparat, rusinat la nivel psihic si ia amploare de fiecare data cand simte aceste senzatii.

Imaginati-va ce se intampla atunci cand un copil se joaca cu caca si imprastie in toata casa, dupa care mama il cearta si apoi ii povesteste tatalui sau oricui altcuiva aceasta intamplare, prezentata ca fiind  dezgustatoare.

Atunci cand mama isi surprinde fiul masturbandu-se si il critica, facandu-l de rusine in fata altor pesoane, descriindu-l ca avand un comportament de animal, va avea ca si consecinte probleme de ordin sexual atunci cand acesta va deveni adult

Persoana care are aceasta rana este o persoana careia ii este rusine de ea insasi sau de altii. Este o persoana inceata, isi cunoaste nevoile, insa nu le asculta, joaca un rol de salvator, incearca sa controleze pentru a evita situatiile rusinoase, este fuzional, evita libertatea si tot ce are potential nelimitat, este foarte sensibil, se pedepeste crezand ca ii pedepseste astfel pe cei din jur. Ii este rusine la nivel sexual si nu isi asculta nevoile sexuale. Compenseaza si se recompenseaza prin mancare, avand deseori ca rezultat cresterea in greutate.

In experienta mea de peste 23 de ani in ARIL, am intalnit pacienti, mai ales paciente, care in momentul in care au fost parasite de partener, si-au dorit sa faca leucemie, pentru a-i aduce inapoi sau pentru a-i pedepsi. Si au declansat o forma de leucemie.  Vazand ca partenerul nu s-a intors si-au doit sa moara, pentru a-l pedepsi, ca sa vada ce se poate intampla din vina lui.

In spatele acestei persoane ranite se afla o persoana care are urmatoarele calitati :

 • Isi cunoaste nevoile si le poate raspecta
 • Este sensibila la nevoile celorlalti si este capabila sa respecte libertatea celor din jur
 • Este bun mediator, concilianta, capabila sa dedramatizeze
 • Este joviala, ii place sa isi faca placere si sa le faca placere celor din jur
 • Este generoasa, serviabila si altruista
 • Are talent de organizator si isi poate recunoaste talentele
 • Este senzuala si stie sa faca placere partenerului
 • Este foarte demna

Care sunt solutiile ?

Trecutul este trecut si nu poate fi « reparat. In schimb, vindecarea inseamna schimbarea sentimentelor legate de aceasta rana. Cum facem acest lucru ?

 1. Ai incredere in tine. Scrie zilnic cel putin o calitate pe care ti-o recunosti
 2. Fa-ti o lista a valorilor personale si respecta-le
 3. Celebreaza fiecare reusita
 4. Focuseaza-te pe solutii si pe tot ceea ce este pozitiv in jurul tau
 5. CELEBREAZA-TE, descopera-te si fii fericit/a de ceea ce esti si ceea ce ai devenit, chiar datorita  sau in ciuda traumei din copilarie
 6. Fa o lista cu «  nu as fi reusit …. Daca nu s-ar fi intamplat……
 7. Accepta ca persoana care te-a ranit a facut-o pentru ca la randul ei era ranita si ca nu a stiut sa faca altfel….deci este vorba despre limitele ei, nu ale tale.

 

Iti doresc sa reusesti sa te redescoperi si sa descoperi fiinta sensibila, joviala, generoasa, plina de calitati extraordinara care esti in ciuda ranilor !  

Monica Bunaciu on EmailMonica Bunaciu on Facebook
Monica Bunaciu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro

 

Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro  

Descarca Webinarul Gratuit

“Succes in viata prin coaching”