Respingerea se refera la lipsa de toleranta, la evacuare.

Abandonul inseamna ca te indepartezi pentru a favoriza altceva sau pe altcineva. Respingerea se refera ca nu vrei sa ai acea persoana/ situatie/ lucru in viata ta.

Atunci cand respingi, utilizezi expresii cum ar fi : «nu vreau», in timp ce cand abandonezi spui « nu pot ». Folosesc deseori expresii si cuvinte de genul « sunt/ esti un nimeni », « inexistent », «  vreau / imi vine sa dispar ».

In general, este vorba despre copiii care nu au fost doriti. Generatia in care sunt foarte multe persoane cu aceasta rana este generatia cand nu puteau fi facute avorturi. Copilul cu aceasta rana isi doreste iubirea pe care nu o are, iar la maturitate, cand i se ofera aceasta iubire se sperie si vrea sa fuga.

Atunci cand copilul spune ca vrea sa plece de acasa si parintele raspunde foarte bine, asa ne eliberam, este vorba despre un parinte care la randul sau are rana de respingere. Respingerea apare si in momentul in care copilul ii cere mamei sa il ajute la lectii si aceasta il trimite la tata, sub pretextul ca ea este ocupata.

Cei care au aceasta rana sunt solitari, deoarece le este teama ca nu stiu ce sa faca daca sunt in centrul atentiei. Ei se autoresping si nu recunosc acest lucru. Deseori au impresia ca uita si cred ca au probleme cu memoria cand de fapt in spate este frica. Avand aceasta rana, in mod involuntar, va atrage persoane si situatii care ii vor da exact senzatia de respingere.

Atata timp cat vei da vina pe altii pentru tot ce ti se intampla, vei atrage exact acest tip de respingeri. Solutia este sa intelegi ca poti fi stapanul propriului tau destin.

Persoanele cu rana de respingere prefera sa respinga de frica sa nu fie respinse. De aceea, se autosaboteaza. In general, cele care au aceasta rana, pot atrage in mod inconstient diferite probleme la nivelul pielii, pentru a nu fi atinsi. De asemenea, ele mananca putin si se considera grase, desi sunt foarte slabe, deseori anorexice. Pot deveni dependente de bautura sau de droguri din dorinta de a fugi de probleme, de fapt de situatiile in care se simt respinse. Deoarece le este frica si frica le consuma multa energie, sunt atrase de dulciuri, crezand ca acestea le vor oferi energia de care au nevoie. Deseori le este rusine.

Alte boli sau suferinte de care pot suferi sunt : diareea, aritmia, cancer (deoarece urasc sau poarta ranchiuna – in general parintele de acelasi sex – si cum nu isi recunosc acest sentiment, il dezvolta in sinea sa si dau nastere acestui tip de patologie) ; probleme respiratorii, mai ales cand se panicheaza ; alergii, voma, ameteli, pot intra in coma ; hipoglicemie sau diabet ; pot deveni depresive sau maniaco-depresive – pot dezvolta psihoze.

 

SOLUTII :

  1. Recunoaste-ti si accepta-ti rana. Daca nu reusesti, intreaba pe cineva care te iubeste si nu te judeca. Daca observi aceasta rana la altcineva, nu incerca sa schimbi acea persoana. Se va schimba atunci cand va considera ea ca este momentul si ca isi doreste  cu adevarat acest lucru.
  2. Fa pasi de bebe si valorizeaza-te. Invata sa apreciezi cate ceva din tine si din ceea ce faci, zilnic.
  3. Iesi din zona ta de confort si invinge-ti frica. Indrazneste sa vorbesti in public.
  4. Invata tehnici de comunicare.
  5. Invata sa te ierti si sa ierti.
  6. Invata sa iubesti neconditionat.
  7. Antreneaza-te sa fii recunoscator.
  8. Transforma-te din victima in adult, tratand totul si pe toata lumea din jurul tau, din pozitia « eu sunt ok, tu esti ok ». Daca nu iti convine, indeparteaza-te de acea persoana sau situatie, insa tot timpul din pozitia EU SUNT OK, TU ESTI OK, nu tu ai dreptate si eu sunt prost sau eu am dreptate si tu esti tampit. Accepta diferentele si daca nu ti se respecta dorintele sau principiile sau valorile, pleaca, pentru ca iti doresti ceva mai bun, nu pentru ca iti este frica.
  9. Ia decizii si asuma-ti responsabilitatea lor, gandindu-te ca ori reusesti ori inveti, deci nu ai nimic de pierdut.
Monica Bunaciu on EmailMonica Bunaciu on Facebook
Monica Bunaciu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro

 

Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro