Acum 15 ani imi pregateam lucrarea de licenta pe care am ales-o sa fie la Etnografie si Folclor, ca tare ma fascinase acest curs. Mi se parea extraordinar cum oamenii din popor, atat de simpli, atat de ocupati sa supravietuiasca, atat de extenuati de munca, fara sansa la educatie, de scoala ce sa mai vorbesc, au reusit, cumva, sa-si creeze propria cultura, cultura populara. Muzica, dansurile, arta populara, costumele lor “bune”, creatiile lor (ceramica, covoare, macaturi, haine tesute, cusute, obiecte sculptate in lemn si atatea altele), sunt atat de extraordinare! Insa literatura populara este desavarsita. Basme, snoave, povesti, povestiri, legende, proverbe… izvoare nesecate de intelepciune si inspiratie.

Proverbele insa sunt mai mult decat atat. Sunt o comoara inestimabila, plina de invataminte si experiente. Mi se pare extraordinar cum inaintasii nostri au avut atata intelepciune si ne-au transmis-o. Ar fi bine sa se puna mai mult accent pe ele in scoala, acasa, cu diverse ocazii… dar sa fie si explicate.

Asadar, odata cu amintirea copilariei si a bunicilor, analizez acum (prin prisma celor descoperite despre mine, lucrand cu mine si cu mintea mea, citind carti, facand cursuri, urmarind emisiuni etc.) si vad ca avem la indemana o adevarata sursa de dezvoltare personala. Sigur, unele dintre ele stau la baza convingerilor noastre limitative, care ne-au  marcat increderea in sine si in reusita, crescand cu ele (ex. “Capul plecat sabia nu-l taie”. “Fie painea cat de rea, tot mai buna-n tara mea”, “Banul este ochiul dracului”, “banul te chinuie” “Muierea fara barbat ca furca fara fus” etc.)

Am avut si eu si inca mai am de lucru la capitolul convingeri limitative. Asa ca m-am orientat spre trei proverbe care ne transmit niste lectii adevarate, care ne pot ajuta sa schimbam o stare neplacuta, sa gasim un sfat util sau sa evitam o suferinta:

  1. “Ce semeni aia culegi” – ceea ce primim este in conformitate cu ceea ce oferim. Daca suntem iubitori, blanzi, rabdatori, zambitori, ni se raspunde pe masura, adica primim iubire, blandete, rabdare, zambete. Prin injuraturi, ura si alte emotii negative se creeaza energie negativa, soldata cu comportamente rele, rabufniri, conflicte, cearta, criza de nervi si mai multa negativitate. Bineinteles, credem noi, ca altcineva din exterior este de vina pentru asta, nu noi, cei care am generat. Asa ca alegerea ne apartine, vrem sa fim ok sau nu.
  2. “De ce ti-e frica nu scapi” – In momentul cand ne gandim la ceva rau, inima se strange, corpul la fel. Ni se face frica. Frica asta ne insoteste la tot pasul pentru ca o avem in minte, ne gandim la ea continuu (“aoleu, ce fac daca…”), ne facem griji nenumarate, scenarii, iar apoi ce sa vezi? Se intampla exact acel lucru de care ne-am temut. Asta pentru ca noi am atras conflictul, tragedia. S-a confirmat inca o data acel “stiam eu”. Asadar, daca nu ne mai este frica (pentru ceva ce oricum nu s-a intamplat), si vom fi increzatori, din starea de Adult, vom atrage lucrurile bune si armonia pe care le dorim.
  3. “Ai carte, ai parte” – Citind, aflam informatii. Informatiile aduc cunoastere, iar cunoasterea duce catre idei noi care, puse in practica, cu daruire, actiune, simtire ajuta la evolutia noastra umana,, ni se schimba gandirea, devenim mai constienti ca suntem cine vrem noi sa fim, iar bucuria si creatia ne devin tovarasi pe drumul vietii usoare si frumoase.

Aceste proverbe, impreuna cu alte milioane de surate ale lor, ne sunt de un real folos ca… “sfaturi”. Experientele au fost déjà traite de altcineva, asadar putem invata din ele si schimba rezultatul. Mi-am propus sa mi le explic  si sa invat din intelepciunea inaintasilor nostri, sa caut in profunzimea acestor comori inestimabile din trecut, care deschid mintea in prezent pentru a avea un viitor luminos.

Zamfir Adriana on Email
Adriana Zamfir
Daca doriti sa lucram impreuna, ma puteti contacta:

Date de contact: adriana.zamfir@academiadecoaching.ro sau +40722338411 (Romania)

Adriana Zamfir

Zamfir Adriana

Daca doriti sa lucram impreuna, ma puteti contacta: Date de contact: adriana.zamfir@academiadecoaching.ro sau +40722338411 (Romania)