In viata lucrurile, se intampla oricum, indiferent cum sunt ele, pentru ca viata curge, nu sta in loc – nici macar cand dormim. Cu siguranta, nu putem preintampina toate situatiile nedorite prin care trecem pe parcursul vietii, dar putem schimba atitudinea fata de acele situatii, si unghiul sau perspectiva din care  le privim.

Atitudinea este cea care face diferenta dintre oamenii fericiti, optimisti si cei nefericiti si pesimisti, pe strada carora ploua si cand este soare. Optimistul vede oportunitatea si in cel mai mare esec, pe cand pesimistul vede piedicile si in cele mai mari oportunitati din viata.

Am lucrat si lucrez cu copii, avand varste cuprinse intre 3 si 12 ani. De multe ori am remarcat ca in situatii similare copiii reactioneaza foarte diferit.

Doi dintre baieteii de 6 ani, cu care fac dezvoltare personala si alte activitati,  jucau intr-o zi carti – ”razboi”. La un moment dat, in timpul jocului, unul dintre ei pierde runda (nu si jocul) si incepe sa se oftice, sa se enerveze, sa arunce cu cartile pe jos….dramatizand ca va pierde, pentru ca este un ”prost” si ca el ”nu castiga niciodata”. Celalalt statea calm, explicand ca jocul nu s-a terminat si ca nu se stie niciodata castigatorul, pana la finalul jocului. L-am potolit cu greu si l-am facut sa reia jocul, spunandu-i ca indiferent de rezultat, conteaza mai mult distractia. Pana la urma a castigat, si tot nu era multumit: ”Data viitoare tot o sa pierd”. Celalalt baietel a fost calm si a spus ca el s-a distrat oricum….chiar daca ii pare putin rau ca nu a castigat.

Cunoscandu-le parintii, am regasit asemanari evidente intre atitudinea si reactiile copiilor si cele ale parintilor. Parintii baietelului optimist erau calmi, pozitivi, cu o atitudine iubitoare, intelegatoare, pacifista, pe cand parintii celuilalt, in special tatal, erau mai negativisti, usor iritabili si critici fata de actiunile copilului, inducandu-i tot felul de frici si limite, pe care acesta le exterioriza in relatiile cu colegii. Nu ma mira deloc atitudinea negativa a baietelului lor si nici agresivitatea fata de ceilalti………..cunoscandu-i parintii.

Din pacate nu doar copiii reactioneaza irational si exagerat fata de unele situatii de viata, ci si adultii. Vestea buna este ca putem schimba atitudinea negativista cu una optimista, pozitiva,….schimband modul de a gandi si unghiul din care privim lucrurile (care tine in principiu de convingerile si credintele noastre despre viata).

Cum putem gandi pozitiv? …..prin exercitiu. Cand vine un gand negru…..pac il pocnim cu ”pliciul” ca sa devina mai bun. Am glumit…. E firesc sa avem ganduri sau emotii negative, la un moment dat, si sa reactionam la anumite situatii de viata care ne iau pe nepregatite…. Emotiile joaca un rol foarte important. Sunt ca un ghid. Intotdeauna cand avem o emotie neplacuta, e bine sa identificam gandul din spatele emotiei si daca e un gand ”negru” sa schimbam imediat unghiul din care privim lucrurile…….pana gasim formula care ne da o omotie buna. Cu alte cuvinte, luam situatia pe toate partile, o recadram, pana gasim partea buna a acesteia.

IMPORTANT de retinut, ca sa ne pastram nota de optimism indiferent de situatie:

  1. In toate experientele de viata exista si o parte buna;
  2. Odata lucrurile intamplate, ajuta mai mult o atitudine pozitiva si optimista, decat una negativista;
  3. Experientele neplacute ca si cele placute, sunt date omului sa invete niste lectii de viata si sa creasca;
  4. Orice emotie neplacuta fata de o situatie, e semn ca acea situatie trebuie privita din toate unghiurile pana gasim unghiul bun….adica cel din care putem vedea partea cea mai buna a lucrurilor.

Mult succes! Va imbratisez cu drag.

 

Aida Cimpeanu on EmailAida Cimpeanu on Facebook
Aida Cimpeanu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro

Tel :  0748 553019/ 0728 651 711

 

Aida Cimpeanu

Aida Cimpeanu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro Tel :  0748 553019/ 0728 651 711