In sesiunile mele de coaching am identificat ca parintii sunt tentati sa se eticheteze ca fiind un parinte rau, iresponsabil, care nu ofera suficienta afectivitate copilului sau nu ii acorda timpul necesar, care suplineste prezenta lui cu lucruri materiale, care nu are rabdare atat cat ar vrea, care ridica tonul, face greseli in educatia copilului, care a esuat ca parinte pentru ca nu are o relatie buna cu al sau copil, etc.

Pentru inceput as vrea sa punctez faptul ca nu exista “greseli”, ele sunt doar comportamente care te ajuta sa ajungi la un alt nivel al evolutiei. Cine se teme de greseli se teme si de reusite. Daca nu exista greseli nu exista nici vinovatie, asadar am mai eliminat un maracine din gradina in care putem planta flori frumos colorate.

Parintii de astazi sunt copiii de ieri. Aici este sursa tuturor comportamentelor, iar inlocuirea lor incepe tot aici. Ei sunt copiii care poate nu au primit suficienta iubire, incredere, validare, atentie, compasiune, intelegere, etc. Sunt copiii care si-au strigat nedreptatea fara insa ca cineva sa ii auda ori sa ii inteleaga. Sunt copiii ale caror mame nu le-au putut sta alaturi din diverse motive si au dezvoltat sentimentul de abandon si respingere, care erau acceptati doar daca erau “cuminti”, care erau judecati si comparati cu fratii, prietenii, vecinii care erau mai “buni”, dezvoltand sentimente de umilire si nedreptate. Copiii care au facut lucruri de frica pentru ca asa era sistemul si cumva comportamentul tuturor era condus de teama fata de cei mai puternici (de religie, de stat, de “oamanii mari”).

Astfel ca parintele de azi se razvrateste in mod inconstient asupra celor din jurul lui inclusiv asupra propriului copil datorita nevoilor sale neimplinite. Nu exista parinti rai, parinti care sa nu isi iubeasca copiii (exceptand anumite cazuri izolate), exista doar parinti care au nevoie de ajutor. Daca te regasesti in situatia in care nu poti controla un comportament pe care l-ai identificat ca fiind negativ, intoarce-te in copilaria ta si vizualizeaza-te in locul fiicei/fiului tau. Care era relatia cu parintii tai? Acel copil din interiorul tau care este inca ranit reactioneaza acum, si nu tu ca adult. Asa cum spune Eric Berne- creatorul Analizei Tranzactionale- “Copilul este cea mai valoroasa parte a personalitatii si poate contribui la viata individului exact la fel cum poate contribui si un copil la viata familiei: cu un plus de farmec, placere si creativitate”.

De asemenea calitatea casniciei parintilor tai te-a influentat copil fiind, ai internalizat si poti manifesta aceleasi comportamente, valori sau prejudecati in viata ta de adult. Te poti comporta ca si parintele tau, tu fiind razvrartit impotriva acelui comportament. Singura solutie pentru ca tu sa nu mai manifesti asemenea comportamente este vindecarea. In momentul in care esti vindecat devii liber si esti prezent pentru copilul tau raspunzand mai des prin intentii clare si constiente decat prin emotii inconstiente si oarbe. Cand esti vindecat actionezi, altfel reactionezi. Cand actionezi alegi tu cum vrei sa te comporti, cand reactionezi raspunzi automat.

Exemplu: cand cineva tipa si tu actionezi ii spui: “te rog lasa tonul mai jos” pe cand reactionand tipi si tu, ori plangi, etc

Ce poti sa faci?

  1. Iti sugerez sa identifici cum procedezi de obicei, actionezi sau reactionezi?
  2. De fiecare data cand reactionezi noteaza-ti si gaseste repede cateva minute in care sa identifici de unde vine acel comportament (il aveau parintii sau este raspunsul tau de aparare la un alt comportament din partea parintilor, etc).
  3. Fii recunoscator acelui comportament pentru ca el te-a ajutat sa supravietuioesti pana acum si decide daca vrei sa il inlocuiesti sau nu.
  4. Daca vrei sa il inlocuiesti decide cum ai vrea sa actionezi intr-o situatie similara.
  5. Pune in practica in mod constient la inceput, iar dupa o perioada- specialistii recomanada intre 21 de zile si 6 luni- vei vedea ca il vei insusi ca fiind un comportament natural.

Daca te stii ca fiind un parinte agresiv verbal sau fizic atunci cu siguranta ai nevoie de ajutor. O vanataie care apare pe suflet nu se vede asa usor precum una de pe picior.

Odata ce ai identificat ce anume sta in spatele acelei emotii negative care te face sa reactionezi, jumatate din problema este ca si rezolvata.

La un coach nu apeleaza cine are probleme, toata lumea are probleme. La un coach apeleaza cel ce doreste sa gaseasca solutii pentru problemele sale. Decizia iti apartine!

Alege constient cum vrei sa traiesti!

Te imbratisez!


Manuela Balaban

Life & Business Coach  manuela.balaban@academiadecoaching.ro