Marea parte a existentei mele, mai precis 41 de ani, am crezut ca exista “noroc” și “ghinion”. Pur si simplu, unii  oameni aveau intotdeauna succes in tot ceea ce intreprindeau: mergeau la o simpla petrecere si acolo li se oferea un loc de munca avantajos, dadeau peste partenerul ideal in cel mai neasteptat moment cu putinta… Luau in gluma un bilet de loterie si castigau premiul cel mare… Altii, in schimb, pareau sa nu aiba niciun pic de sansa: aveau joburi pe care le detestau si nu sperau sa gaseasca altceva, relatiile lor de dragoste se sfarseau dezamagitor, uneori dezastruos si, oricat de multe bilete de loterie ar fi cumparat, niciodata nu castigau nimic. Eu ma regaseam 75% in cea de-a doua categorie. Nu aveam noroc decat de munca multa, trebuia sa muncesc mult pe bani putini, cand aveam de ales intre doua optiuni, evident o alegeam pe cea mai putin “norocoasa” etc. Probabil si voua va suna cunoscut.

In cultura populara, exista multa intelepciune, care este reprezentata mai ales prin proverbe. Referitor la noroc, se zice:

– “Norocu-i dupa cum si-l face omul.”

– “Norocul, ori fugi de el, ori dai de el.”

– “Norocul s-a fudulit, caci trage numai pe la case mari.”

– “Norocul nu sta in drum.”

– “Norocul e nimic, intelepciunea e totul”.

– “Norocul calca in urma mintii.”

Cat de profund, nu-i asa? Doar ca nu am inteles adevaratul sens al unora dintre aceste proverbe timp de foarte multi de ani, caci credintele adanc inradacinate in subconstientul meu isi faceau treaba constiincios. In dizarmonie cu acest fel de a gandi si satula de “nenoroc” in anumite privinte, fireste, odata cu Marea Trezire am inceput sa-mi pun intrebari legate si de acest aspect. Adica care-i treaba cu norocu’ si ghinionu’?

Norocul si ghinionul sunt rezultate ale modului nostru de gandire. Daca avem o gandire pozitiva/constructiva ne consideram norocosi, iar daca avem o gandire negativa/distructiva ne consideram ghinionisti.

Nu suntem intr-un fel sau altul pentru ca asa ne-am nascut, ci pentru ca asa am fost invatati sau asa ne-am educat sa vedem lucrurile. Asta se poate schimba.

“Norocul” si “ghinionul” pe care le avem in viata nu depind de soarta, dar ne pot decide soarta, in functie de credinta noastra.

Daca esti ghinionist este pentru ca asa ai ales tu sa vezi lucrurile, iar asta iti afecteaza modul in care fructifici oportunitatile pe care ti le da viata. Are legatura si cu stima de sine, valoarea si valorizarea.

In proverbele de mai sus, “casele mari” pot fi mintea noastra cea bine antrenata, mare in credinta si actiune. “Intelepciunea e totul” da, tot la gandire se refera, norocul fiind “nimic”. Si, da, norocul si-l face omul, ca norocul este un cuvant pentru a defini niste rezultate, insa in spatele acestor rezultate stau o gandire pozitiva, comportamente pozitive si actiune/munca.

S-a facut la un moment dat un experiment despre noroc si ghinion si modul in care ne afecteaza. Li s-a dat mai multor persoane un ziar si li s-a spus ca trebuie sa numere (intr-un anumit interval de timp) fotografiile. In ziar era ascunsa o fotografie in care aparea numarul pe care trebuiau sa-l spuna. Numai 20% dintre persoanele care se considerau ghinioniste au observat acea fotografie. In timp ce, din tabara norocosilor 60% au vazut fotografia.

Schimband gandirea, incetam sa mai alimentam credinta care spune ca suntem norocosi sau ghinionisti si deschidem larg ochii… “Norocul” este acolo pentru toata lumea :).

E necesar sa intelegem ca subconstientul nostru va transforma orice gand in echivalentul lui fizic, indiferent daca acesta are un caracter negativ/distructiv sau pozitiv/constructiv. Sunt o multime de persoane care se cred “condamnate” la saracie si esec din cauza unor forte superioare stranii asupra carora nu au niciun fel de control. Ei sunt “creatorii” propriilor nesanse, deoarece, gandurile lor negative preluate din subconstient sunt transformate in echivalentul lor fizic. Nu degeaba se spune “esti ceea ce gandesti”.

Eu am ales sa schimb asta, sa nu ma resemnez ca “asta mi-e bafta in viata”, ci acum imi creez ziua, luna, anul. Sunt numeroase exemple de reusita in viata mea in ultimul an de constientizari, de schimbat credinte vechi, si asta imi place foarte mult. Cred ca sunt “norocoasa”.

Insusi Mantuitorul spune: “Tot ce veti cere cu credinta in rugaciune, veti primi” (Matei 21,22). De asemenea, mai spune: “Tot ceea ce veti crede in rugaciune, credeti ca ati primit deja si vi se va da” (Marcu, 11,24).

Tot ce avem de facut este sa avem incredere ca ceea ce ne dorim se intampla cu adevarat. Convingerea sau Increderea este cea care determina subconstientul sa actioneze. Bineinteles, actiunea este foarte importanta, chiar decisiva. Universul raspunde, e necesar ca tu sa te vezi in starea de emotie ca si cum esti deja in posesia a ceea ce vrei.

Tu ce parere ai despre noroc?


Zamfir Adriana

Daca doriti sa lucram impreuna, ma puteti contacta: Date de contact: adriana.zamfir@academiadecoaching.ro sau +40722338411 (Romania)