Auzim in jur vorbindu-se despre nevoi personale, despre implinirea acestora ori despre consecintele care apar in viata unei persoane atunci cand una sau mai multe nevoi nu sunt implinite. Ba chiar in relatia de cuplu se dezbate destul de des acest subiect avand in vedere faptul ca aici intalnim dinamica campurilor a doua persoane.
Ce sunt nevoile personale?
De-a lungul timpului, istoria psihologiei ne arata ca multi experti in domeniu au cautat sa clasifice, sub o forma sau alta, nevoile umane si sa le confere un cadru simplu si usor de inteles de catre fiecare. Dintre acestia amintesc in acest articol de: A. Maslow, E.Fromm (8 nevoi: inrudirea, transcendenta, inradacinarea, simtul identitatii, cadrul de orientare, excitare si stimulare, unitate, eficacitate), Tonny Robbins (6 nevoi: nevoia de siguranta, nevoia de varietate/nesiguranta, semnificatia, nevoia de conexiune si iubire, nevoia de crestere, nevoia de contributie.
Cunoscutul psiholog american Abraham Maslow (1908-1970) prezinta pentru prima data conceptul piramidei nevoilor in lucrarea „A Theory of human motivation” realizand astfel o ierarhie a nevoilor oamenilor in functie de importanta lor. Intrucat aceste necesitati difera de la o persoana la alta, acesta incerca sa afle care sunt motivatiile care stau la baza actiunilor umane. Cu alte cuvinte, ce anume ne impinge sa actionam intr-un fel sau altul? Concret, ce anume determina o decizie implicit, o actine?
Ierarhia nevoilor
Prin cercetarile sale, Maslow a identificat cinci tipuri de nevoi specifice, fiecarui tip corespunzandu-i un nivel al piramidei, asa cum apare si in imaginea de mai sus.
- Nevoile fiziologice sau de baza ale fiintei umane, cum ar fi hrana, apa, adapost etc. Prin nesatisfacerea acestora, omului ii este imposibil sa-si continue existenta.
- Siguranta personala in sensul de a avea o anumita stabilitate financiara, o siguranta a unui loc de munca fapt ce confera omului un anumit confort psihic necesar functionarii eficiente eliberandu-se astfel de nelinistea si agitatia traiului zilnic.
- Nevoia de apartenenta. La acest nivel se incadreaza nevoia de afectiune, de dragoste, nevoia omului de a avea contact social si de a interactiona cu alte persoane sau a activa in grupuri de oameni. Amintesc aici partenerul de cuplu, familia, prietenii, grupurile mai mari cum ar fi grupurile religioase, echipele sportive, organizatiile profesionale etc. Oamenii au nevoie de a iubi si de a fi iubiti, atat sexual cat si non-sexual. Iubirea si acceptarea de sine implica o mare problema atunci cand omul nu ne iubeste si nu se accepta pe sine ci se autorespinge si se uraste de foarte multe ori. Iar de aici apar multe alte probleme care se revarsa in alte arii ale vietii sale.
- Nevoia de stima sau de recunoastere sociala. Toti oamenii isi doresc sa fie respectati. Aceasta nevoie include si stima de sine, increderea in sine, respectul de sine, iubirea de sine. Lipsa respectului poate devia evolutia individului si astfel se poate ajunge la situatii in care persoana manifesta complexe de inferioritate si inaliniere sociala. De exemplu, o persoana cu stima de sine scazuta, va avea o permanenta nevoie de validare din partea celorlalti.
- Nevoia de autorealizare sau implinire. Aceasta se refera la acel potential interior al fiecarei persoane si atingerea acestuia. E ca si cum simti in interior o voce care spune ca esti un pictor minunat iar tu n-ai mai pictat din scoala primara. Dar simti ca daca ai face din nou acel lucru te-ai simti implinit si fericit, bunastarea ta ar creste. Cu alte cuvinte, vorbim aici despre a asculta vocea interioara, vocea inimii, glasul sufletului sau pur si simplu urmand acel impuls care te duce spre bucurie, implinire si care iti creeaza o stare de bine.
Este indicat a face o precizare si anume, daca privim piramida din imaginea de mai sus observam ca cu cat ramanem in partea de jos a piramidei, omul se confrunta cu nevoi de baza care il mentin in viata ca sa zic asa. Cu cat urcam, observam ca nevoile individului se schimba si tin sa urmeze un fir catre interiorul sau, catre aflarea a cine este el de fapt.
Cateva intrebari pe care ti le poti adresa pentru a identifica mai usor care sunt nevoile pe care ar fi necesar sa ti le implinesti.
- De ce fel de ambianta am nevoie ca sa se potriveasca cel mai bine cu procesul actual prin care trec?
- Ce parti ale trupului meu nu imi plac? De ce?
- Cum reaping aceste parti?
- Urasc ……… pentru ca este ……… .
- In ce fel imi amintesc aceste parti de autorespingere?
- Care sunt ideile negative in legatura cu ce s-ar putea intampla in situatia X?
- Cum pot afla ce se va intampla pas cu pas?
- Care este semnificatia profunda a tuturor acestor fapte?
- In compania cui ma simt bine?
- In compania cui nu ma simt bine?
- Cum pot sa spun „Nu”?
- Ce simt nevoia sa spun?
- In legatura cu ce am pastrat tacerea timp de atatia ani?
- De ce nu am exprimat ceea ce cred?
- Care este natura nevoilor mele spirituale?
- Imi acord timpul necesar sa sentimentele mele sa iasa la suprafata?
- Ce reprezinta iubirea neconditionata pentru mine?
- Cand/cum simt iubirea neconditionata in viata mea?
- In ce arii ale vietii mele am nevoie de iubire neconditionata?
- Cat timp sunt dispus/a sa petrec zilnic, pentru a-i permite iubirii neconditionate sa patrunda in acea arie a vietii mele, prin meditatie sau vizualizare?
- Ce activitati ma implinesc?
- Ce imi umple sufletul de bucurie si facand acea activitate, acel lucru, pierd notiunea timpului?
- Ce as munci gratis?
- Care sunt modelele superioare ce se intrepatrund in viata mea?
- Care este natura sperantei profunde care ma conduce?
- Care este simfonia mea de viata?
Cum descoper care sunt nevoile mele?
- Reflectand la gradul de satisfactie actual din viata ta
- Intrebandu-te si raspunzand sincer
- Facand sesiuni de coaching, o foarte buna metoda de a afla care este adevarul tau personal si ce poti face in acest sens pentru a schimba in bine situatia actuala.
Beneficii
- Nevoile personale alcatuiesc structuta vietii tale si coordoneaza astfel directia in care te indrepti prin motivatiile pe care le menifesti
- Observandu-ti viata si nivelul de satisfactie adus de implinirea nevoilor personale, poti sa-ti imbunatatesti si mai mult calitatea vietii.
- Sa stii de ce esti nefericit, in acest fel afli motivul pentru care esti nefericit si astfel poti face un plan de actiune pentru a schimba ceva
Concluzii
Cu cat oamenii isi dau seama de nevoile lor, cu atat mai mult reusesc sa si le satisfaca. Felul prin care omul isi manifesta iubirea de sine inlatura jucata de sine si autocritica. Procesul de coaching propune o rezolvare creativa in identificarea problemelor de acest fel si poate oferi o paleta larga de solutii care pot functiona mai bine in functie de persoana. Un exemplu elocvent in acest sens ar fi gandurile negative, programele negative care ruleaza fara oprire in capul omului, cum ar fi „Esti prost.” Sau „N-o sa ma mai fac eu bine niciodata.” O modalitate buna de actiune in acest caz este sa identifici gandul negativ si cat mai curand posibil, sa nu emiti nici o judecata de sine, sa creezi o varianta pozitiva a afirmatiei, cum ar fi „Sunt destept.” Sau „Pe zi ce trece ma simt din ce in ce mai bine.” Maestria se atinge prin practica. Succes si tie. Alege metoda cea mai potrivita pentru tine, in functie de situatia in care apare judecata de sine negativa.
Indiferent ce cale vei alege, simplu fapt ca esti aici si citesti aceste randuri arata ca esti in cautarea a ceva mai mult, ca ai nevoie de altceva in viata ta. Aflarea adevarului personal este eliberator. Poate fi si pentru tine, eliberator si imbucurator. Ca fiinta umana, avem multiple nevoie. Este important sa stim, fiecare pentru sine, de ce anume avem nevoie in momentul prezent. Are legatura cu corpul ori cu iubirea de sine sau cu judecata de sine, oricare arie din viata ta ar fi, este indicat, pentru bunastarea interioara, sa arunci un ochi, sa identifici unde nivelul de satisfactie este scazut si astfel poti trece efectiv la actiune. Stii clar unde e de lucrat si cum sa faci sa atingi potentialul tau maxim.
In incheiere, amintesc cum Carlos Castaneda citand cuvintele lui Don Juan, face urmatoarea afirmatie: „Alege o cale cu inima.” „Inima”, dincolo de a fi un organ si dincolo de riscul de a folosi clisee, reprezinta adevarul interior al omului. Intrucat mintea noastra, se teme de lumina adevarului si doreste sa fie continuu intr-un control maxim, ea poate gasi de fiecare data motive sa te tina blocat in situatia actuala de neimplinire, chiar daca vocea din interior, satula de atata neimplinire, striga dupa ajutor, mintea are mereu argumente de a pastra pozitia stagnanta actuala. Asadar, atentie la judecatile de sine pentru ca acestea indeparteaza „inima”. Atentie la sistemul de convingeri negative caci acesta pot bloca intregul demers. Pe unele cai, putem merge singuri insa pe altele, avem nevoie de un ajutor, de un ghid. Fiecare stie ce e mai bine pentru sine. Ramai autentic si vertical.
Iti doresc alegeri intelepte si aminteste-ti sa-ti alegi mereu o cale cu inima.