(din seria- unelte de transformare personala)

 

Maya Maria GANEA-BOGHIAN Life&Business COACH

 

Draga OM MINUNAT !

Psihologului Charles Spielberger, spune despre furie ca este “ o emotie a carei intensitate poate varia de la o usoara iritare la o manie de necontrolat”.                                              Emotia este insotita de schimbari la nivel biologic (bataile inimii accelereaza, tensiunea arteriala, adrenalina si noradrenalina cresc) si la nivel psihologic si apare frecvent cand simtim ca suntem amenintati. Furia creaza mecanisme care genereaza putere, agresivitate si alte sentimente care ne permit sa ne luptam sau sa ne aparam atunci cand suntem atacati. Un anumit procent de furie este esential fiecaruia dintre noi pentru propria supravietuire, dar normele sociale si legile bunul simt traseaza anumite limite ale furiei.Tocmai din acest considerent exista persoane care isi reprima furiile si recurg sistematic la mecanismele lor de aparare pentru a evita sa simta aceasta emotie. Ele isi creaza iluzia prin rationamente  construite de propria minte, ca sunt persoane cu “control”, fundamental bune, educate si generoase. Ei urmeaza in mod constient o etica a respectului si nu se enerveaza din politete, din buna educatie, pentru ca asa le-a spus candva…(cand erau mici.., cineva -mama, bunica…) ca e *nu bine* sa raspunzi. … ca trebuie sa taci din gura si sa-i asculti pe altii mai mari sau mai destepti..*.                                                                                                                                    In mod inconstient, aceste persoane isi interzic pur si simplu exprimarea furiilor interioare. Nimic nu poate opri angajamentul lor fata de alte persoane de a fi etichetati cu buna crestere, respectuosi, bine crescuti, atitudine care consta in a oferi tacere, necontrazicere, pentru ca celalalt sa-l perceapa pozitiv. Daca se duc mult catre bunatate si sacrificarea de sine, nu se vor enerva niciodata; dupa logical lor, persoanele cu care interactioneaza nu ar trebui nici ele sa se enerveze. Acesta generozitate nu este decat de suprafata, deoarece, ei nu o aleg constient(este un tipar invatat/mostenit) si toata dinamica lor relationala este dictata din interior dupa urmatoarea lege: oricare ar fi persoana si natura actiunilor sale, nu este permisa nicio manifestare a furiei, nu este permisa nici o contrazicere, nici o manifestare contra.. Bunatatea lor este masura fricii pe care o au fata de orice forma de confruntare.

Evitarea – alt mecanism de aparare – este legea lor, iar pentru ea sunt foarte pregatiti cu strategii, chiar si cu cea de a alege, sa nu exprime ceea  ce simt totusi cu intensitate. In multe situatii pot acorda o mare importanta* de fatada* anturajului si isi pot reduce la tacere intuiti a lor. Aceste persoane prin aceasta atitudine, invita de multe ori pe cel din fata lor sa ii manipuleze, sa fie tratati fara respect, sa fie abuzati emotional/verbal..

De multe ori isi atrag prin preajma -in relatii- compania binevoitorul fals lipsit de furie, care adopta toate comportamentele care il  pot sa reduca la maxim riscurile de opozitie. Aparent e ok, dar constat adesesea ca, sub masca binevoitoare se ascunde un manipulator puternic, pentru care conflictul este o onoare, dar care il sufoca in fiecare zi pe partenerul sau de*bun simt*.

Partenerul de *bun simt* care nu-si exprima furia/nemultumirea niciodata, prefera sa nu iasa din zona de confort* si din tiparul de *buna educatie*, refuza sa-si exprime confruntarea sa interioara, pe care de atatia ani o simte clocotindu-i in suflet, refuza sa-si exprime trairile care ii tulbura viata. Neluand in considerare acesta tulburare emotionala, furia va fi ignorata, netratata, iar rezolvarea dificultatii pe care o simte va deveni imposibila.

Multiplicand acest proces de negare de-a lungul anilor sau intreaga viata, este usor de evaluat trauma suferintei care se  intinde iremediabil in timp.

Aceste persoane traiesc printre noi si de multe ori uita cine sunt, ce simt/ ce vor cu adevarat ! Ajung la varste respectabile, de foarte multe ori bolnavi si macinati de regrete ca nu au avut curajul sa spuna, sa tipe, sa exprime sau nicimacar nu constientizeaza ca *tacerea* i-a adus in aceasta situatie.

Daca esti si tu o persoana care nu ti-ai exprimat furiile, daca ai vrut sa pari *bine educat* si simti toate aceste emotii ca s-au acumulat in tine ca iti *plange sufletul* si nu te simti ok, iti recomand sa incepi sa fii constient de ele si apoi sa incepi sa le exteriorizezi. Atentie insa cum ! Fara sa produci dezastre in jur!!!

Eu te sustin in acest demers si poti sa ma cauti sa stam de vorba.


Maria (Maya) Boghian

Dacă vrei să faci și tu o schimbare, te aștept la o sesiune de coaching cu mine. Email: maria.boghian@academiadecoaching.ro / maria.boghian@academyforcoach.com Tel: 0040 732008008