Exista lucruri importante in derularea unui dialog intre oameni? Vom fi mai buni daca le respectam?

Care e granita intre a ramane eu si a ramane tu in relatia de dialog dintre noi? Rezultatul va apartine mie, tie sau intersectiei intre mine si tine, sau amandurora?

Ce pierd daca intru in dialog, ce castig daca nu sunt sincer in dialog? Ce mai pot face sa indrept uneori situatiile?

As vrea sa fie un dialog care sa produca o schimbare? Ma pot baza doar pe ceea ce simt, cred si exprim eu?

Intre noi simt ca imi doresc sa fie ceva superior a ceea ce reprezint doar eu.

Simt ca e necesar ca forma fizica, cea mentala si cea emotionala sa fie intr-o legatura functionala si de sens. De ce as avea nevoie de dialog daca intre mentalul, fizicul si emotionalul meu exista o armonie si vad lucrurile foarte clar? Sau macar poate un monolog ar fi necesar? Oricum sa ma analizez pe mine si sa ma cunosc foarte bine cred ca e destul de important!

Vointa, clarificare, idei, idei principale, sinceritate, abordare transanta, alegere, responsabilitate, optiuni, exprimare, definire sunt elemente cheie ale relatiei de dialog. Fermitate, alternative, actiune, angajare, punctualitate, verificare sunt cuvinte care ne definesc implicarea noastra in relatia de dialog. Daca un celalat ma ajuta sa constientizez si sa devin mai responsabil voi incerca si voi pune intrebari.

„Ce decizie voi lua daca se desfiinteaza clasa cu profilul preferat in care studiez?”

„La ce materii de studiu voi da diferente daca apare un profil  asemanator in scoala?”

„Voi avea rezultate mai bune sau mai slabe daca voi studia un nou profil?”

„In cat timp as putea recupera decalajul intre mine si viitorii colegi?”

Exemplele de intrebari de mai sus care pot naste un dialog obliga cursantul sa priveasca in viitor formarea sa. Dar pentru a afla raspunsul e necesar sa se produca evenimentul, sa se treaca prin felia de viata ce va fi ca si digerata.

Cursantul va avea nevoie sa se concentreze mai mult decat de obicei pentru a oferi raspunsul complet. Raspunsurile cautate sunt descriptive, nu evalueaza, de aceea nu sunt autocritice si nu deterioreaza stima de sine.

Reamintirea si formularea gandurilor inainte de a articula raspunsurile poarta denumirea de constientizare. Aceasta te ajuta sa inveti cum sa-ti evaluezi propria munca si sa devii mai sigur pe tine.

Responsabilitatea  apare cand iti asumi performanta si evaluarea acesteia.

Si deschizand larg portile dialogului poti INVATA prin constientizare si responsabilitate aduse la cea mai inalta functionalitate a lor.

Ce voi dori sa vorbesc cu ceilalti? Va fi un dialog liber?

Monica Trifan
Categorii: Resurse gratuite

Descarca Webinarul Gratuit

“Succes in viata prin coaching”