Daca ar exista un top al emotiilor preferate,  care ar fi emotia ta din primele locuri?

Pentru mine sentimentul de Libertate si de Autenticitate ocupa cu siguranta primele  locuri ale acestui top!

Pentru mine sunt  cele mai frumoase cadouri in materie de trairi pe care mi le pot face mie! O sa iti explic si de ce:

Imagineaza-ti cum e sa iti acorzi dreptul de a-ti ridica ochii din pamant si din ganduri si sa exprimi  ceea ce gandesti sau reprimi de mult timp. Chiar si atunci cand exista riscul ca judecatile celorlalti asupra ta sa vina navala…si or sa vina poti fi sigur/a de asta.

Sa iti acorzi dreptul de a plange in hohote daca asta simti, si sa fii judecat/a ca esti “slab/a” si ca suferi…auzi aberatie aici “ saraca/saracul sufera”..arata-mi om care nu sufera ca sa iti explic cat de patologic ar fi sa nu suferim si cat de patologic si nesanatos este sa ne ascundem suferinta in spatele mastilor..adica nici macar noi sa nu ne dam dreptul sa o recunoastem si sa o traim..arata-mi o tradare mai dureroasa pentru propria persoana..

Apoi sa iti acorzi dreptul de a sfida judecatile fara a epata si a fi arogant/a..adica sa nu iti pese ca mintile unora din jur chiar nu pot cuprinde inca niste trairi sau idei, cum nici mintea mea/ta, nu este pregatita  sa contina anumite concepte si trairi neexperimentate inca…si evolutia se intampla in pasi ca absolut orice..

Sa iti acorzi dreptul de a fi Tu, cu calitatile si limitarile tale personale..cu inteligenta  brilianta din anumite situatii, si cu prostia si naivitatea din alte situatii..

Sa iti acorzi dreptul de a nu fi cea/cel  mai desteapt/a si mai frumoas/a din curtea scolii..adica chiar nu esti…mereu va fi cineva mai frumos, mai sexi, mai destept ca tine…ce ar fi sa iti faci zile fripte comparandu-te mereu cu vreun miss, mister, altul cu muschi mai mari ca tine sau alta femeie cu mai mult success ca tine?

Sa iti acorzi dreptul sa vorbesti  autentic fara sa simti nevoia sa te arati mai destept decat simti ca esti..cum mai fac si eu cand mai bag un “ da frate” sau “ pana mea” printre concepte psihologice si studii de caz si cadre de lucru si probleme de viata. Destepti sau prosti, culti sau inculti suntem oameni. Cu totii. Este modul meu de a-mi accepta latura mai rebela si salbatica. Si modul meu de a o exprima.

Sa iti acorzi dreptul de a incheia relatii in care nu ti se da voie sa fii autentic/a. Relatii in care te simti constrans/a sa fii intr-un anumit fel ca sa poti fi acceptat/a si iubit/a. Am fost in acest punct in viata mea  si am ajuns in depresie. Nu numai ca iti iubesti abuzatorul si il incurajezi in continuare sa se comporte de tot rahatul cu tine, dar in primul rand te negi tu pe tine, incepi sa te ascunzi si negi in fata ta ca sa te poata accepta celalalt. Cam asa cum l-a tradat Petru pe Iisus cand a fost intrebat inainte de rastignire daca il cunoaste pe acest om si el din teama si presiune a spus Nu desi Iisus nu ii era numai invatator ci ci prieten atat de apropiat..

Sa iti acorzi dreptul de a fi difici/la uneori, inafara tiparelor social acceptate. Sa nu iti inabusi nevoia pe care cu totii o avem  si anume “Sa nu ai chef de nimeni”, inclusiv asta face parte din tine insati.. sa nu iti pese mereu de ce vor ceilalti de la tine, de la ce asteapta ei de la tine, de la chestii importante pentru ei lasand la o parte nevoile si prioritatile tale din acel moment..cine te iubeste si te respecta, va invata sa iti respecte si spatiul si timpul personal, asa cum vei invata sa faci si tu cu ceilalti.

Imi permit sa te anunt ca aceste schimbari ale tale nu vor fi primite cu bucurie de toti cei din jurul tau. Pentru ca vei deveni independent/a in gandire, va fi tot mai greu sa fii manipulat/a si folosit/a , isi vor pierde beneficiile avute in relatia initiala cu tine, si ghici ce vor trebui sa se schimbe si ei daca isi doresc o relatie autentica cu tine..

Vestea buna pentru tine este ca tu te vei simti ca pasarea Phoenix, iti vei simti sufletul mai viu si mai usor, iti va placea mai mult de tine, vei avea inima mai deschisa in fata ta si a oamenilor din jur, cand vei simti sa faci ceva pentru ei o vei face din iubire si nu din dorinta de a corespunde, nu aceea de a nu te simti vinovat/a ca vei fi judecat/a , neacceptat/a, exclus/a.

Si daca ulterior vei simti ca respiri mai usor si ca incepe sa dispara greutatea din zona inimi si durerile de spate, sa stii ca acesta este sigur unul dintre motive!!

Catalina Olteanu

Descarca Webinarul Gratuit

“Succes in viata prin coaching”