Exista multe tentatii in aceasta lume pe care putem da vina pentru nefericirea noastra sau pentru toate lipsurile cu care ne confruntam. Aceasta cautare a diamantului in exterior nu face decat sa ascunda faptul ca noi insine suntem diamante. De exemplu: “ daca as gasi persoana potrivita alaturi de care sa imi petrec viata m-as simti implinit”, daca as avea mai multi bani as calatori si as fi mai fericit etc.

Pentru a descrie acea parte a constiintei noastre preocupata numai de lumea exterioara voi folosi cuvantul ego.

Egoul:

– este cel ce ne sopteste ca nu putem gasi fericirea decat in lumea exterioara prin acumulare de lucruri. Sistemul lui de convingeri este bazat pe teama, pe vinovatie si pe condamnare ceea ce ne conduce catre o stare perpetua de conflict indepartandu – ne de pacea interioara si de fericire.

– ne indeamna sa nu iertam pe nimeni pentru greselile sale, mai mult decat atat el ne spune ca noi insine nu meritam sa fim iertati.

– este convins ca trebuie sa ne aparam in permanenta de atacurile celor din jur. De exemplu mintea neiertatoare a egoului va incerca sa ne convinga ca singura modalitate de a ne proteja de o eventuala noua rana sufleteasca este aceea de a pedepsi persoana care ne-a ranit prin mania si prin ura noastra izoland-o si aratandu-i dispretul nostru astfel incat sa se simta prost pentru fapta sa.

– ne ascunde faptul ca gandurile noastre lipsite de iertare ne creeaza in inima un gol interior, un sentiment de pierdere si de tristete care ne impiedica sa traim starea de pace interioara si de iubire, care ne desparte de semenii nostri si de starea de unitate care ar trebui sa ne caracterizeze.

– incearca sa ne convinga ca Dumnezeu este vesnic manios si gata oricand sa provoace moartea oamenilor prin tot felul de dezastre naturale care ucid atatia oameni sau ii lasa fara case si toate astea pentru a ne pedepsi pentru pacatele noastre

Avem întotdeauna de ales, putem asculta vocea inimii sau pe cea a egoului. Putem recunoaste usor vocea egoului pentru ca aceasta se naste din teama. Sfaturile sale ne lasa intotdeauna intr-o stare de conflict interior, ne ofera nenumarate motive pentru a nu ierta ascunzandu- ne faptul ca singurii care vom suferi pierzandu-ne pacea interioara suntem noi. Iata cateva exemple ale modului in care egoul se exprima:

 • Acel om te-a ranit profund. El merita sa fii furios pe el si sa fie pedepsit.
 • Daca ierti aceasta persoana e ca si cum i-ai spune ca a avut dreptate
 • Nu crede pe cineva care spune ca proiectezi asupra celorlati propriile tale greseli pe care nu le poti privi in interiorul tau
 • Daca il vei ierta, acel om te va rani din nou
 • Poti ierta pe cineva, dar numai daca  isi cere sincer iertare pentru ceea ce a facut. Dar nici atunci nu trebuie sa il ierti pe deplin
 • Iertarea celui care te-a ranit e o prostie
 • Daca nu vei ierta aceasta persoana vei obtine controlul asupra ei
 • Atunci cand ierti pe cineva renunti la propria ta siguranta interioara
 • Daca il ierti nu iti dovedesti decat propria slabiciune
 • Numai un om lipsit de respectul de sine poate ierta aceasta persoana
 • Daca nu il vei ierta iti va fi bine pentru ca asa te poti razbuna pe el
 • Cea mai sigura cale de a tine la distanta o persoana care te-a ranit este sa nu o ierti niciodata

 

De cate ori nu v-ati surprins mintea alergand dupa unul dintre aceste ganduri? De cate ori nu ati simtit tristete si zbucium interior ascultand vocea egoului?

Daca ne familiarizam cu modul de a gandi al egoului vom ajunge sa recunoastem interferentele sale cu mintea si cu gandurile noastre si ne vom da seama ca avem de ales intre vocea egoului si cea a iubirii, respectiv a iertarii.

Daca dorim sa invatam valoarea iertarii – a celorlalti si a noastra, trebuie sa ne schimbam sistemul de convingeri. In acest scop putem incepe prin a renunta la convingerea egoului ca trebuie sa gasim neaparat pe cineva pe care sa dam vina atunci cand in viata noastra merge ceva prost. Cand renuntam la autocondamnare sau la condamnarea celor din jur ne inconjuram de iubire.

Egoul se identifica cu corpul fizic si nu concepe ca suntem finite spirituale care au venit sa locuiasca pentru o vreme in acest corp.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru renuntarea la blocajele pe care ni le-am impus, pentru iertarea de sine si pentru iertarea celor din jur, care ne pot aduce vindecarea, bucuria și pacea pe care le cautam de atata vreme.

Tu ce voce asculti? Vocea inimii sau vocea egoului?

Manuela Balaban on Email
Manuela Balaban
Life & Business Coach 
manuela.balaban@academiadecoaching.ro

Manuela Balaban

Manuela Balaban

Life & Business Coach  manuela.balaban@academiadecoaching.ro