Partea I

(din seria- unelte de transformare personala)

 

Maya Maria GANEA-BOGHIAN COACH

Draga OM MINUNAT !

Mentalitatea de victimă este, din punctul meu de vedere, cea mai daunatoare dintre toate mentalitatile pe care un om le poate avea. O consider cea mai daunatoare dintre toate deoarece, te împiedică să îți atingi obiectivele și te menține într-o stare de neajutorare, de neputință, stare învățată de tine sau mostenita de la altii.

Credințele pe care ni le formam de-a lungul timpului și pe care continuam să le întarim prin acțiunile noastre sunt de multe ori contraproductive. Uneori, fara sa iti dai seama te ghidează către autosabotaj repetat.Esti VICTIMA pentru ca, CREZI CA NU POTI !

Victima crede că ceilalți oameni sunt de vină pentru felul în care se simte și arată viața ei – se simte persecutată, nedreptățită, neapreciată.

Neasumarea responsabilității este caracteristica principală a acestei mentalități.

Victima vrea cu ardoare sa fie compătimită, ajutată, să i se plângă de milă. Acesta este beneficiul pe care si-l doreste cu adevarat o persoana aflata intr-un asemenea rol. Daca iti doresti sa primești un tratament preferențial doar pentru ca „suferi”, ca „nu poți” si vrei sa fii ajutat, pentru ca de fapt altii   sa-ti rezolve problemele, sa-si asume EI responsabilitatea pentru tine și pentru viața ta.Acest fapt face ca victimiele sa fie buni manipulatori pentru a-i determina pe cei din jur să le facă pe plac, transmitandu-le celorlalți sentimente de vinovatie, rusine si culpa.

Dacă te afli într-o relatie  cu o persoana care joaca des acest rol, de cele mai multe ori te vei simti *folosit* de ea. Sentimentul acesta iti este indus pentru faptul ca, victima considera ca i se cuvine ca cel apropiat este obligat sa-i satisfaca nevoile si dorintele, pentru ca si EA s-a sacrifcat candva cu ceva pentru tine. Persoanele care adopta pozitia de victima striga sus si tare ca ceilalti nu sunt asa cum isi doresc ele. Judeca superficial si imediat ce se simt ranite de nedreptatea din anturajul lor isi confera dreptul de a reactiona aspru.Ele nu au nicio responsabilitate pentru situatia in care s-au simtit ranite, responsabilitatea ii revine exclusiv celuilalt, SIGUR, iar el va plati pentru asta!!

E foarte dificil sa fii intr-o relatie cu victimele eterne ale acestei lumi, pentru ca ele sunt dure in reactiile lor duse la extrem, rigide in rationamentele lor si epuizante in cererile vesnice, ca TU sa-ti recunosti si sa- ti asumi greseala LOR. Vorbesc fara sa  se opreasca si nu asculta. Raul cel mai mare este atunci cand se exprima bine( vorbele bine mestesugite sunt o joaca pe care o cunosc !!) interlocutorul lor nu poate decat sa ajunga la concluzia ca este vinovat ! Nu incercati sa le faceti sa inteleaga acest lucru, pentru ca fara dorinta lor de schimbare , doar veti deschide usa catre noi plangeri, care nu se vor termina niciodata.

Victima o intalnesti frecvent , e nemulțumită de viata/relatia sa, de job-ul sau, de felul în care arata  situatia sa financiara, politica …. E NEMULTUMITA SI NEFERICITA DE TOT SI TOATE .Este o persoana care se simte captiva în propria viata, minte sau trup. Care își plange de milă și care se plange oricui este dispus să o asculte. Da vina pe altii, refuza sa gandeasca, sa gaseasca solutii sau sa treaca sa le experimenteze. O persoana care a facut un laitmotiv ca NU POATE!.

De unde poate veni acest tipar de VICTIMA ?

Trebuie sa intelegem ca numai copiii sunt cu adevarat victime atat timp cat nu se pot apara si cat sunt vulnerabili. Daca un copil este agresat, victimizat frecvent, acesta va transforma furia din copilaria intr-o victimizare cronica faza de adulti.Aceasta atitudine infantila ii impiedica sa faca fata cum trebuie provocarilor de zi cu zi. In situatii in care ar trebui sa se comporte ca niste adulti, sunt depasiti rapid de situatie si se plang de nedreptatea momentului. “De ce eu?” devine expresia lor preferata si o repeta sau o ilustreaza prin atitudinile si comportaentele lor pentru cine vrea sa le auda si sa le vada, in detrimentul anturajului lor.

Din cauza unei rani profunde aparute in  perioada a copilariei cand au trait nedreptatea, ajung sa traiasca la varsta adulta cu ideea ca au castigat *batalia* pentru ca traiesc azi, au ajuns pana aici si au meritat sacrificiul atunci, pentru ca acum sa existe satisfacerea absoluta a propriilor nevoi. Furia lor se exprima prin cereri neincetate.

Este vital sa punem punct victimizarii pentru a aspira la o posibila transformare emotionala. Din acest punct de vedere, importanta este *dezamorsarea* pozitiei de victima pe care persoana o cauta de multe ori inconstient. E nevoie de discutii pe ton binevoitor, indicat cu persoane straine, coachi, psihologi, care sa-i ajute sa-si gaseasca calea spre responsabilizare, care este opusa victimizarii

Este eronat sa aratam cu degetul cine are dreptate si cine a gresit, in aceste situatii, ci de a-l face pe om sa inteleaga cat de mult se priveaza de orice ocazie de rezolvare a situatiilor dureroase pe  care le evoca, atunci cand nu-si recunoaste partea de responsabilitate.

Faptul de a fi responsabil pe deplin de actiunile sale deschide acest drum nou de transformare, intr-o noua realitate reparatorie si constructiva. Stiind aceste lucruri, trebuie sa accept ca lumea nu imi datoreaza nimic si ca NU pot sa-i fac pe altii responsabili de fericirea mea.

Sa crezi in tine si in capacitatea ta de a rezolva lucrurile demonteaza ideea distructiva a unei fatalitati  intre oameni, conform careia unii ar avea puterea sa atinga fericirea, iar altii nu ar cunoaste-o niciodata.

Am convingerea ca ne putem construi zi de zi fericirea de indata ce acceptam in mod absolut puterea constienta a optiunii noastre de viata.

Eu te sustin in acest demers si poti sa ma cauti sa stam de vorba.


Maria (Maya) Boghian

Dacă vrei să faci și tu o schimbare, te aștept la o sesiune de coaching cu mine. Email: maria.boghian@academiadecoaching.ro / maria.boghian@academyforcoach.com Tel: 0040 732008008