Din ce in ce mai multi oameni mi-au spus in ultimele luni ca se simt izolati. Iar acum cu pandemia si hastag-stam-acasa am vazut din ce in ce mai multe postari cu “Nu vreau sa ma laud, dar eu stateam acasa si ma spalam pe maini cu mult inainte de virus”.

Asa ca am decis sa o invit pe Izolare la cafea, insa mi-a spus ca e destul de ocupata, fiindca e mereu in vizita la cineva. 

Pana la urma am sunat-o si am rugat-o sa stam putin de vorba. A zis “OK” insa cu jumatate de gura, apoi mi-a zis ca nu ma placefoarte mult pentru ca am luat-o pe aratura in ultima vreme si am inceput sa ii aduc afronturi personale prin actiunile mele. 

“Tu chiar si lucrand de acasa in ultimii 2 ani tot gasesti metode sa ma combati: canti, postezi, vorbesti cu prieteni despre lucrurile care conteaza… Sincer, te placeam mai mult cand erai o workaholic. Atunci aveam si eu loc pe langa tine pentru ca erai lipita de LinkedIn si de monitor.” 

M-a facut sa ma intreb oare cum ne afecteaza izolarea relatiile si starea generala de bine, asa ca am inceput sa stau de vorba cu oamenii din jurul meu despre asta. 

Am identificat 3 puncte centrale: 

  1. Stabilitatea financiara 

Generatia mea, Millennials, este astazi generatia cel mai putin stabila financiar: multi dintre noi avem inca datorii din timpul scolii, credite la banca pentru prima casa, poate o masina si dedicam o mare importanta gasirii (si pastrarii) unui job care sa ne aduca stabilitate financiara (si de multe ori suntem dispusi sa sacrificam pasiunea in munca pentru asta, lucru care se reflecta intr-o rata a depresiei la job de 20%). 

Prin urmare, multi tineri ajung sa amane stabilitatea personala cu 5-8 ani, comparativ cu generatiile anterioare. Cu alte cuvinte, desi este o nevoie de baza pe care o avem, casatoria si intemeierea unei familii este mult mai putin prioritizata decat siguranta financiara. 

Ceea ce nu este un lucru rau, fiindca multi am crescut vazand exemple de familii sarace cu copii pe care abia au din ce sa ii creasca si ne-am dorit un alt fel de familie, insa in aceste conditii de izolare determinate de pandemie se ridica acum intrebarea: Ce se va intampla cu jobul meu? 

Multi tineri iau acum in considerare o schimbare in cariera, un inceput pe cont propriu, din ceva care aduce multumire, pasiune si independenta, insa asta vine la pachet cu intrebarea: Oare cat va mai trebui sa aman intemeierea unei familii daca fac acum schimbarea asta? 

  1. Stabilitatea relatiilor personale 

Este adevarat ca ne petrecem o mare parte din timp pe social media, insa majoritatea dintre noi avem o intreaga rettea sociala pe care sa ne bazam in viata de zi cu zi, in offline. 

Iar acum ca relatiile noastre se schimba si distanta ocupa un loc mai mare in vietile noastre, spatiul dintre oameni incepe sa fie umplut de nesiguranta, critica si scenarii mai mult sau mai putin realiste: 

Oare ce a vrut sa zica cu asta? Oare chiar ii pasa? Oare ma judeca de fapt? 

  1. Stabilitatea distractiei 

Realitatea este ca suntem o generatie careia ii place aventura: calatorit, iesiri in oras, petreceri, cumparaturi, experiente noi. 

Oare cat timp putem sta intre 4 pereti pana sa ne simtim coplesiti de rutina?

Unii dintre noi au inceput deja sa combata rutina in niste moduri foarte productive: proiecte personale noi, reamenajarea casei, yoga, inceputul afacerii aleia la care ne tot gandeam dar nu gaseam niciodata timp sa o punem in practica, scris, citit, jocuri noi de jucat. 

Un lucru este clar: perioada de izolare ne indeamna pe toti sa ne reevaluam viata si sa ne gandim serios la cine vrem sa fim atunci cand vom iesi din nou din casa. 

Avem o oportunitate unica sa ne reinventam viata si sa ne reorganizam prioritatile intr-un fel care sa imbogateasca intreaga experienta personala. 

Tu cine vrei sa iesi din experienta asta? 


Ralu Cristea

Daca esti in plin proces de cautare in perioada asta din viata ta, te asteptam cu drag la cursurile din Academia de Coaching, unde avem o comunitate unita si plina de inspiratie. Imi place sa scriu pentru ca vorbesc despre lucruri reale, pe care le-am simtit in mine. Daca vocea mea iti aminteste de vocea ta si vrei mai mult contact cu ea, ma gasesti aici cu bratele deschise:   Website | Facebook | Linkedin