Bine te-am regasit draga cititorule. Fiindca tocmai a fost Craciunul si ai trait frumoasa experienta de a oferi si de a primi daruri, permite-mi sa dedic articolul de fata, acestui minunat fapt.

Iti place sa primesti DARURI? Ei bine, mie imi place teribil, indiferent de valoarea ori de natura darului. Consider ca un DAR ce vine din suflet, cat si modul in care este oferit, valoreaza mai mult decat greutatea lui in aur. Este nepretuit.

De ce oare suntem fericiti asemenea unor copii, cand primim daruri?

Eu personal, m-am intrebat de multe ori acest lucru, si am descoperit cel putin 3 motive pentru care sunt fericita atunci cand primesc daruri:

  1. In primul rand ma simt importanta pentru persoana care imi daruieste ceva. Simt ca valorez ceva pentru ea – prin simplul fapt ca s-a gandit sa imi ofere acel dar, ca l-a ales, ori ca l-a facut chiar ea, pentru mine. Asta presupune ca s-a gandit la mine, ca a avut disponibilitate sa imi ofere, ca si-a facut timp;
  2. Simt o emotie foarte placuta, datorita atentiei care mi se acorda odata cu ritualul oferirii cadoului. Orice cadou transmite o emotie pozitiva;
  3. Gestul in sine, il consider o forma de apreciere, a persoanei ce daruieste.

Tuturor ne place sa primim daruri, nu-i asa?  Dar suntem oare la fel de fericiti si atunci cand daruim?

Indiferent de raspunsul la care te gandesti acum, iata cateva motive pentru care ar trebui sa fim cu adevarat fericiti cand daruim:

  1. Cand vedem sclipirea din ochii celui placut surprins de darul nostru, suntem fericiti de bucuria pe care o oferim;
  2. Cand oferim, suntem fericiti pentru ca ne simtim mai buni, mai generosi, mai importanti ca oameni;
  3. Pe masura ce daruim, fara sa asteptam in schimb, decat bucuria celui caruia ii oferim, devenim mai increzatori in noi, mai buni, ne creem o imagine de sine mai buna – iar o buna imagine de sine ne face, implicit, mai fericiti, mai impliniti.

Iti marturisesc ca uneori, sunt mai fericita sa ofer decat sa primesc, sau cel putin, sunt la fel de fericita, ca atunci cand primesc. Asta nu are nici o legatura cu valoarea cadourilor oferite. Inainte ma stresa teribil aspectul financiar, si preferam sa nu ofer nimic anumitor persoane (desi le apreciam, si-mi doream sa le ofer un semn al pretuirii mele), de teama sa nu le jignesc oferindu-le ceva pentru care am platit un pret modest. Acum insa pun pret pe felul in care ofer, si o fac din suflet. Conteaza gandul bun, efortul in sine de a oferi si faptul ca m-am gandit cu drag la acea persoana.

Darurile nu au legatura directa cu bugetul de care dispunem ci cu dorinta reala de a oferi din suflet oamenilor din jur. Sunt multe feluri in care putem oferi. Sunt multe feluri in care putem ajuta. Sunt multi oameni care au nevoie de noi…. Important este sa avem disponibilitatea de a oferi. Are grija universul sa gaseasca caile potrivite prin care putem face acest lucru.

Un gand bun, o vorba buna, o incurajare la momentul potrivit, suportul tau emotional in situatii speciale ori simpla ta prezenta, pot fi cele mai pretioase daruri pentru cineva. A darui depaseste cu mult sfera materiala. Este un fapt cu profunda incarcatura emotionala si cu semnificatie spirituala uneori.

Da-mi voie sa-ti reamintesc, asa cum spunea si Pierre Corneille, ca ”modul in care daruiesti valorează mai mult decat darul insusi” pentru ca in fiecare dar, pui o parte din tine. Cel putin asa ar trebui.

In articolul viitor voi vorbi despre modul in care ar fi potrivit sa daruim si sa primim.

Fiti fericiti ca primiti, si mai fericiti – ca daruiti!

Va cuprind cu sufletul.

Daca v-a placut mesajul din acest articol, va rog sa-l dati mai departe si sa va exprimati gandurile voastre personale, legate de acest subiect.


Aida Cimpeanu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro Tel :  0748 553019/ 0728 651 711