Imagineaza-ti ca mergi pe strada si din fata se apropie un grup de 6 oameni. Trei femei si trei barbati. In timp ce se apropie de tine, izbucnesc in ras.

Daca te simti stanjenit in majoritatea situatiilor sociale, cel mai probabil ca incepe un dialog in mintea ta:

Au ras de mine.

La care imediat mintea ta incepe sa raspunda:

Nu-i adevarat. De ce ar rade de mine? Doar merg pe strada si atat.

Acum ca ma gandesc mai bine, unul s-a uitat la mine ciudat…

Dar nu am facut nimic in neregula…

Si asa incepe p spirala a gandurilor in care ramanem prinsi minute intregi, poate chiar ore, unii dintre noi.

Frica de a nu fi judecati – de fapt, de a nu fi judecati negativ, poate aparea in tot felul de circumstante:

  • Atunci cand suntem prezentati altor oameni
  • Atunci cand suntem criticati
  • Uneori, atunci cand suntem tachinati
  • Atunci cand facem ceva si cineva ne priveste
  • Cand intalnim “oameni importanti”
  • Cand interactionam cu un necunoscut
  • Cand incercam ceva nou in public

Si… preferata mea (NU!) – Atunci cand suntem asezati in cerc si fiecare isi asteapta randul sa spuna ceva despre el sau despre ideile sale.

Exista o corelatie stransa intre frica de a nu fi judecati si incredere. Cand ai incredere in cineva, nu te temi ca iti va face o nedreptate. Pe de alta parte, atunci cand te temi ca cineva te va nedreptati, este clar ca nu ai incredere in acea persoana.

Si totusi, care-i treaba cu increderea?

Imagineaza-ti ca participi la un experiment social. Esti invitat intr-o sala impreuna cu inca 19 oameni pe care nu ii cunosti, sunteti impartiti doi cate doi si fiecare trebuie sa ii raspunda celuilalt la urmatoarele intrebari:

 

 

Cand ai plans ultima data?

Te-ai simtit iubit saptamana asta?

Te-ai gandit vreodata sa te sinucizi?

Ti-ai mintit recent seful la munca?

Cel mai probabil te-ai simti relativ confortabil sa raspunzi la intrebarile astea. La urma urmei, omul din fata ta nu te cunoaste si parerea lui despre tine nu va schimba foarte multe in viata ta. Acum imagineaza-ti ca te duci la munca si raspunzi la aceleasi intrebari in fata colegilor tai. Sau parintilor tai. Partenerului. Femeii care iti vinde cafea la pauza de pranz.

Brusc, situatia se schimba si nivelul de disconfort creste. Cum se face ca, in anumite situatii, putem avea mai multa incredere in cineva complet strain, decat in cineva pe care cunoastem?

Asta este paradoxul increderii: este volatila si idealizata.

Spun idealizata pentru ca atunci cand spunem ca avem incredere in cineva, ne referim ca avem o convingere clara ca cei in care avem incredere nu ne vor dezamagi.

Insa, in realitate, ce este increderea?

Este credinta ca cineva este sincer, puternic, capabil sau ca se poate conta pe el.

Problema este ca de cele mai multe ori confundam o credinta cu o convingere. Este diferenta dintre “Cred ca va ploua maine” si “Stiu sigur ca va ploua maine”. “Sunt sanse mari sa castig la Loto” si “Stiu sigur ca voi castiga la Loto”.

Increderea este o dinamica care se construieste si se transforma in timp, prin experienta directa. Asta inseamna ca nu o putem atribui intr-un mod aleatoriu, ci este nevoie sa ne expunem vulnerabilitatea si sa riscam sa fim judecati pentru a putea stabili cu adevarat cine este demn de inrederea noastra si cine nu.

Atunci cand ne temem ca vom fi judecati negativ, de fapt suntem prinsi intr-un paradox al increderii:

Pe de-o parte, nu avem incredere in noi, pentru ca presupunem ca facem ceva gresit, ciudat, nepotrivit – ceva care ar putea da nastere unei judecati.

Pe de alta parte, avem incredere in presupunerea noastra ca ceilalti vad lucrurile la fel ca si noi, ne proiectam gandurile asupra lor, fara sa stim daca realitatea se potriveste cu adevarat imaginii din mintea noastra.

Si asta da nastere la spirala de ganduri de care vorbeam mai sus:

Ma judeca? Nu ma judeca? De ce m-ar judeca? De ce nu m-ar judeca? Sigur nu ma judeca… Dar parca s-a uitat ciudat la mine… Poate de fapt crede ca sunt un ciudat…

Cel mai comun sfat pe care il dau oamenii in situatii din astea este “Nu te mai gandi la asta. Ignora gandurile astea. Ignora-ti bucata asta de creier”.

Ceea ce nu numai ca nu functioneaza (Nu te gandi la un elefant roz… Pun pariu ca tocmai la asta te-ai gandit), insa nici macar nu iti raspunde la principalul tau motiv de ingrijorare:

Ce te faci cand oameni CHIAR te judeca?

Este exact intrebarea la care raspund in articolul imediat urmator.

 

Daca esti in plin proces de cautare in perioada asta din viata ta, te asteptam cu drag la cursurile din Academia de Coaching, unde avem o comunitate unita si plina de inspiratie.

Imi place sa scriu pentru ca vorbesc despre lucruri reale, pe care le-am simtit in mine. Daca vocea mea iti aminteste de vocea ta si vrei mai mult contact cu ea, ma gasesti aici cu bratele deschise:


Ralu Cristea

Daca esti in plin proces de cautare in perioada asta din viata ta, te asteptam cu drag la cursurile din Academia de Coaching, unde avem o comunitate unita si plina de inspiratie. Imi place sa scriu pentru ca vorbesc despre lucruri reale, pe care le-am simtit in mine. Daca vocea mea iti aminteste de vocea ta si vrei mai mult contact cu ea, ma gasesti aici cu bratele deschise:   Website | Facebook | Linkedin