Auzim des in jurul nostru ca totul ar fi bine daca cel de langa noi s-ar schimba. Cred ca fiecare dintre noi ne-am dorit macar o data in viata ca cineva apropiat noua sa fie altfel intr-o imprejurare, sa se comporte diferit sau sa vorbeasca diferit. Ne-am dori ca el sau ea sa aiba numai calitati sau ceea ce credem noi ca sunt calitati. De ce zic asta? Deoarece pentru unii, de exemplu, a fi econom este o calitate, iar pentru altii poate fi un defect, similar cu zgarcenia. Avem notiuni diferite despre calitati si defecte.
Ai nevoie de schimbare atunci cand:
– vrei sa il schimbi pe altul;
– ai diferite frici;
– simti nevoia sa fugi de o anumita provocare;
– nu iti place ce ai in viata ta;
– iti doresti ceva foarte tare, insa crezi ca nu esti capabil sa obtii;
– dai vina pe tine sau pe altii pentru diferitele nereusite;
– suferi, esti nemultumit.
“Daca nu schimbi nimic, nimic nu se schimba.” Schimbarea pe care o doresti in viata ta incepe cu tine insuti. In mod miraculos vei observa ca ceilalti parca sunt deodata diferiti. Cum asa? Simplu. Pentru ca tu incepi sa vezi la cei din jur calitati. Pentru ca tu ti-ai schimbat perceptia. Cum faci asta? Incepe sa te cunosti pe tine! Pune-ti intrebari: oare este adevarat ca furia lui X m-a determinat si pe mine sa fiu furios? Sunt eu o persoana calma? Daca raspunsul este da, atunci cum se explica faptul ca ai raspuns agresiv la furia lui X? S-ar putea sa te cunosti superficial, furia sa existe in interiorul tau, doar ca o manifesti diferit. Poate nu strigi, nu jignesti, dar clocotesti pe interior, Poate ai o agresivitate mascata de un ton dur sau de o blandete apararenta si cand ajungi acasa izbucnesti fara motiv, iti certi copilul sau ii reprosezi ceva partenerului. Exprimi emotiile prin cuvinte sau prin limbajul corpului. Non-verbalul reprezinta 93 la suta din comunicare. Chiar daca nu rostesti un cuvant, e suficient sa arunci o privire sau sa faci un gest si ai transmis instantaneu emotia celui din fata ta. E ca la jocul de mima, cand iti pui pe frunte un cartonas pe care tu nu stii ce scrie, insa cei din fata ta il citesc. Mai mult, partenerul de joc, il interpreteaza. Constient, uneori, iti doresti sa ascunzi emotiile. Insa te tradeaza non-verbalul.
Ce-i de facut? Recunoaste ca ai astfel de emotii. NU NEGA SI NU ASCUNDE EMOTIA! Pentru ca va fi efectul ca la oala sub presiune. Creste presiunea in interior si daca nu o eliberezi in mod controlat, va exploda la un moment dat, iar consecintele pot fi neasteptate. E firesc sa manifesti emotia. Insa tu alegi cum sa o faci. Vorbeste cu calm despre emotiile tale. Spune-i celuilalt, de exemplu, ca acum esti furios si ai nevoie de o pauza, ca vrei sa incetezi dialogul, ca vrei sa iesi afara, sa te relaxezi sau orice altceva ce crezi ca iti este benefic. Reiei discutia alta data cand se echilibreaza emotia si ratiunea, cand ai analizat situatia cu calm.
Cand ceva te deranjeaza la altul, uita-te la tine! Intreaba-te oare si eu am procedat la fel in alta imprejurare? De obicei, recunosti la altul ceea ce este in interiorul tau, ceea ce ai invatat, ai manifestat candva, poate o mai faci si acum in mod automat.
Daca vrei si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.