Partea II

(din seria- unelte de transformare personala)

 

Maya Maria GANEA-BOGHIAN- coach

 

Draga OM MINUNAT !

Mentalitatea de victimă este, cea mai daunatoare dintre toate mentalitatile pe care un om le poate avea. Victima se considera incapabila sa-si rezolve problemele, pentru a-si juca rolul si de multe ori actioneaza in functie de persoana cu care intra in relatie, in doua moduri.

Daca persoana respectiva este dispusa „sa o salveze’ va incerca din rasputeri, de pe o pozitie de superioritate, sa se lase pe sine deoparte si sa ajute. Acest lucru oboseste victima,  ca EA trebuie sa se conformeze in gasirea solutiei, nedorind de fapt asta, va deveni agresorul salvatorului, trimitindu-l sa-si vada de treburile lui, ca doar nu stie el mai bine cum se rezolva situatia.

Daca, in schimb, persoana la care se plange victima este agresorul, acesta o va judeca, o va considera incapabila si fara valoare, lucru care „i se potriveste manusa’ victimei pentru ca i se confirma ceea ce credea despre ea.

Faptul ca este asa cum spune agresorul justifica de fapt incapacitatea ei de actiune: TI-am SPUS CA NU POT !’.

ACUM sper ca ai inteles ca NICIODATA, nu esti VICTIMA cu adevarat fara sa fii AGRESOR sau SALVATOR. Rolurile se schimba neincetat si probabil ca nici nu sesizezi.

Daca te-ai confruntat sau ai identificat ca porti aceasta haina(sau pe toate), te felicit  ca ai constientizat acest lucru si te afli ACUM AICI ! Vrei mai mult, vrei sa scapi de ea/ele ?

Daca da, sa trecem la treaba !

Primul pas l-ai facut. Ai CONSTIENTIZAT, ca joci din cand in cand acest rol/roluri.

Al doilea pas

Intreaba-te  si raspunde-ti cinstit :*Ce castig din acest rol ?* Si scrie raspunsul. Nu cumva ai descoperit care este beneficiul pe care ti-l aduce victimizarea ?

Desi pare un nonsens sa ai un beneficiu, sa stii ca il ai!  Aceasta pozitie este solutia ideala de a-ti hrani stima de sine atragand atentia celor din jur si totodata sa ai o scuza pentru lipsa de actiune.Faptul ca devii centrul atentiei implicandu-i pe ceilalti sa actioneze in locul tau, agresandu-i mereu cu emotii negative, e un castig pe termen scurt. Pe termen lung, prietenii te vor evita pentru a nu-i „incarca’ cu nefericirea ta.

Care sunt pasii urmatori ?

Recunoaste si asuma-ti ca nu esti victima nimanui si viata pe care o ai se datoreaza modului cum gandesti si cum actionezi. Nimeni nu poate decide in locul tau, iar daca lasi totusi pe altcineva sa o faca,…. Tu ai decis si asta.Intelege asta! Renunţă la obsesia pentru situaţia în care te afli şi uită-te în jur. Dacă privesti în ansamblu, vei vedea cat de mici sunt de fapt problemele tale. Oricat de grava pare situatia in care esti, trebuie să recunosti că există probabil milioane de oameni care au probleme mai mari. Incetează să-ti mai plangi de mila. Nu-ti desconsidera sentimentele sau situatia, dar priveste în perspectiva pentru a te putea motiva să depasesti momentul.                                                                       

Practica zilnic cel putin 30 de zile in mod constant si continuu un exercitiu de recunostiinta pe care ar trebui sa-l transformi in obisnuinta. Fii recunoscator de ce esti, cum esti si ce ai ! Nu esti tu cel mai nenorocit om de pe Pamant! Priveste in jur si vezi cate avantaje ai in comparatie cu altii care nu se plang.Poate fi dificil sa iesi din acest rol fara un ajutor specializat, fiind nevoie de monitorizarea unei persoane „din afara’. Din acest motiv, este recomandat sa se apeleze la un coach/terapeut. Faptul ca esti mereu incarcat de negativitate si de emotii neplacute, va genera boli psihosomatice, incepand cu slabirea sistemului imunitar. Daca tii la sanatatea ta ai un motiv in plus sa schimbi acest mod de relationare si raportare la lumea din jur.

Spune STOP si nu o lua de la capat !                                                                                           Ia decizii constiente in acest sens. Oamenii se agata de obiceiul de a se victimiza – uneori chiar ani întregi – cand, de fapt, au puterea să schimbe lucrurile. Daca realizezi că vrei sa te eliberezi de haina victimizării, alege să detii controlul vietiii tale.

Intelege, cunoaste si hraneste-ti puterea proprie. Pana cand nu vei descoperi ca esti puternic si ai forta sa-ti rescrii povestea, nu vei putea face asta. Acest lucru este bine sa-l faci cu ajutorul unei persoane care cunoaste cum functioneaza si cum se poate reprograma creierul. Alege sa vezi viata din partea plina a paharului/ frumoasa a vietii de suficient de multe ori si creierul va învata sa faca asta singur, raspunzandu-ti cu o atitudine si cu actiuni pozitive.

Invata sa privesti oamenii in fata, in ochi daca poti. Vorbeste cat mai calm si clar, astfel mintea ta se va conduce dupa limbajul trupului si te vei simti mai sigur pe tine.

Traieste in prezent si inceteaza sa mai judeci/sa te mai judeci

Gandeste-te la toate lucrurile de care te-ai privat, invinuit si realizeaza ca esti cel mai aspru judecator al tau. Nu ai putea face asta cu nimeni, oricat de mult l-ai ura de moarte. Ce-ai face dacă cineva ar spune lucruri atat de distructive copilului tau? Fii atent la ce cuvinte iti vin frecvent pe buze. Reformuleaza-le si transforma totul in enunturi pozitive, pe care ar trebui sa le repeti cu atentie in prima saptamana de mai multe ori pe zi(de minim 10 ori), si 7-5sa le reduci treptat in urmatoarele 3-5 saptamani (ex 8/6/4/2/1), care vor deveni automatisme si vor fi *adoptate* de creierul/subconstientul tau schimbandu-ti perceptia asupra vietii


Hraneste-ti puterea si preia controlul propriei vieti

Identifica ce te face fericit si indreapta-te numai spre acele activitati. Fericirea nu accepta haina Victimizarii.

Nu uita in fiecare actiune pe care o faci ca, nu poti sa schimbi nimic din trecut, dar poti sa-ti schimbi unghiul, atitudinea cu, care privesti catre aceasta etapa din viata ta.

Invata sa tratezi fiecare situatie prin care treci, ca o noua experienta si nu te lasa ancorat de greutatea momentului, care oricum TRECE.

Nu e usor si eu am fost pe acolo…, dar acum sunt AICI.


Eu te sustin in acest demers si poti sa ma cauti sa stam de vorba.


Maria (Maya) Boghian

Dacă vrei să faci și tu o schimbare, te aștept la o sesiune de coaching cu mine. Email: maria.boghian@academiadecoaching.ro / maria.boghian@academyforcoach.com Tel: 0040 732008008