Potrivit dictionarului, comunicarea inseamna:

     –     actiunea de a comunica si rezultatul ei,

  • informarea orala sau prin scris,
  • impartasirea si prezentarea unei contributii personale,
  • mijlocul prin care stabilim legaturi cu exteriorul nostru,
  • transmiterea unui mesaj
  • instiintarea, relatarea, legatura, contactul, raportul.

     Cand un copil se naste, invata limba parintilor sai sau a mediului inconjurator, in cazul abandonului. In decursul vietii, se pot invata mai multe limbi in functie de necesitati, pentru care fiecare va depune un efort minim.

Daca nu stim limba partenerului de discutii, suntem obligati sa apelam la gesturi, desene, onomatopee, si in acest fel comunicarea devine destul de greoaie.

Asadar, daca dorim sa ne intelegem interlocutorul si el sa ne inteleaga pe noi, este necesar sa facem efortul de a invata limba lui.

      La fel se intampla si in iubire. Limbajele de iubire ale partenerilor pot fi diferite asemeni limbilor chineza si rusa. Oricat de sincer ai fi, si oricat de mult te-ai stradui sa-ti exprimi iubire prin cele mai frumoase cuvinte in limba chineza, daca partenerul tau cunoaste doar limba rusa, cuvintele tale vor fi percepute doar ca niste sunete. Asadar este necesar sa inveti limbajul primar prin care acesta receptioneaza iubirea.

Inca din copilarie, fiecare om isi cultiva anumite tipare afective, va vorbi si va intelege un anumit limbaj primar al iubirii. Ulterior va deprinde si alte limbaje secundare dar tot prin intermediul celui primar va comunica cel mai bine.

    In toate limbile pamantului cuvantul “iubire” este cel mai important cuvant si la baza existentei umane se afla nevoia de intimitate si de a fi iubit de cineva.

    Consilierul matrimonial Gary Chapman, a ajuns la concluzia ca exista 5 limbaje primare ale iubirii si anume:

1-declaratiile

2-timpul petrecut impreuna

3-darurile

4-serviciile

5-contactul fizic

1.- Declaratiile

“Moartea si viata sunt in puterea limbii”- spune Solomon la Proverbe 18.21

Din aceasta categorie fac parte:- incurajarile

                                                 – vorbele rostite pe un ton frumos

                                                 – vorbele rostite cu politete

                                                 – aprecierile

2.- Timpul petrecut impreuna

De aici fac aparte activitatile comune si acordarea atentiei celuilalt, timpul de calitate petrecut impreuna, dar nu distrasi de televizor sau alte activitati zilnice, ci pur si simplu ochi in ochi a fi receptiv la ceea ce doreste celalalt sa-ti comunice.

3.- Darurile

Darul cuiva este un mesaj de a se fi gandit la tine, de a nu te fi uitat, este expresia fundamentala a iubirii ce transcede barierele culturale.

Darurile pot consta in bani si lucruri materiale sau pur si simplu in a te darui pe tine si

atentia ta.

4.- Serviciile

Aici se inscrie capacitatea de a face servicii pentru celalalt. Prin servicii intelegandu-se activitatile pe care doreste celalalt sa le faci pentru el, sa te faci util, sa-ti exprimi iubirea facand diverse lucruri.

  1. Contactul fizic

Tinutul de mana, saruturile, imbratisarile si raportul sexual reprezinta modalitati prin care ii putem comunica celuilalt sentimentele noastre.

   Acum stiind toate acestea, care crezi ca este limbajul tau de baza pentru comunicarea iubirii? Dar al partenerului/ partenerei tale?

Acum, poti descoperi care este limbajul de comunicare al oamenilor din jurul tau si in felul acesta poti avea relatii frumoase si sanatoase.

 

Spor la relatii armonioase!


Mariana Diaconu

Mariana Diaconu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : mariana.diaconu@academiadecoaching.ro Tel :  +40764078704

Descarca Webinarul Gratuit

“Succes in viata prin coaching”