Bine te-am regasit draga cititorule! Dupa o perioada in care inspiratia parca ma parasise, iata  ca, dintr-o data, dupa despartirea de ”iubirea vietii”, am simtit nevoia sa-ti impartasesc aceste randuri. Ele vin din suflet, si mi-as dori sa iti fie de folos.

Toti avem la un moment dat probleme in dragoste. Maniera in care rezolvam aceste probleme, depinde in mare masura de abilitatea noastra de a comunica cu partenerul, si de modul in care ne raportam la aceste probleme. De obicei, daca cei doi se iubesc si doresc sa mentina relatia, comunicarea ii ajuta in acest sens. Daca partenerul insa,  nu mai vrea sa se implice in relatie, poti face scara la Dumnezeu, ca tot nu vei reusi sa-l mai aduci inapoi.

Multe conflicte in dragoste, iau nastere din faptul ca nu stii cum sa-i spui partenerului ca-l iubesti,  pe intelesul lui. Si atunci vine intrebarea: ”cum il pot face pe partenerul meu sa se simta iubit?”.  Pai mai intai descopera care este limbajul iubirii, ori care sunt limbajele iubirii pentru partener, apoi comunica si transmite iubirea catre el prin acel limbaj.

Cand iubitul meu mi-a spus ca nu se mai simte iubit in relatia cu mine, si ca nu-l mai intereseaza problemele mele,  pentru ca se incarca negativ, a cazut cerul pe mine. ”DE CE?”.. mi-am zis. ”Doar il iubesc la nebunie si impart toate problemele si bucuriile cu el, sunt deschisa, sincera, devotata, iubitoare…..etc.”. El dorea sa auda alte lucruri, care sa il incarce pozitiv. Imi cerea mereu ”fapte”, desi nu stiam la ce fapte se refera, pentru ca nu-mi spunea.

Candva felul in care imi exprimam iubirea fata de el, functiona. Mai tarziu, nu-l mai interesa ce-i spun, nu mai avea timp pentru mine, nu-l mai interesa cum ma simt. Ma simteam ignorata, criticata si aspru judecata pentru orice lucru minor.

Abia dupa ceva vreme, am reluat dialogul, ca prieteni, si am aflat ca desi ne iubeam inca, nici unul dintre noi nu s-a simtit iubit in timpul relatiei, pentru ca fiecare transmitea iubirea prin alte canale decat cele accesibile partenerului. Inca ne pasa unul de altul, dar nu mai avem disponibilitatea de a recupera.

Dupa ce am citit cartea ”Cele 5 limbaje ale iubirii”  a lui Gary Chapman, iti marturisesc ca am inceput sa am alta viziune. Am inteles ca oamenii sunt diferiti, si ca atunci cand iubesti trebuie sa-ti exprimi sentimentele pe limba partenerului, pentru a te face inteles de catre acesta. Sunt multi care spun ”am dat o mie de dovezi de dragoste partenerului si el tot nu mi-a raspuns”. Te-ai intrebat daca pentru el, acele ”dovezi” sunt de dragoste. Cum poti afla? Pai doar vorbind cu partenerul. Fiecare are propriul limbaj al iubirii, iar rolul iubirii nu este doar acela sa obtii ce-ti doresti, ci sa faci ceva spre binele celui ce-l iubesti.

Daca vrei sa dezvolti o relatie intima trebuie sa cunosti dorintele partenerului. Daca vrei sa dezvolti o relatie de iubire, trebuie sa inveti mai intai ce este important pentru partener.

Iata care sunt cele 5 limbaje prin care poti face partenerul sa se simta iubit:

1.Ofera cuvinte de incurajare, vorbe bune si blande

De cate ori esti incurajat si aprobat de partener prin cuvinte potrivite, esti mult mai motivat sa reactionezi pozitiv. Incurajarea presupune empatie, si abordarea lumii din perspectiva partenerului. O vorba blanda si buna, apropie si alina, avand un efect  mult mai bun decat criticile ori cuvintele poruncitoare spuse la furie;

  1. Fa-ti timp pentru persoana iubita si acorda-i atentia ta

A petrece timp cu partenerul nu inseamna doar sa fii prezent fizic alaturi de el, ci sa comunici efectiv,  fiind interesat si aratand intelegere fata de ceea ce spune, de ceea ce face, de cum se simte, si de ceea ce-si doreste de la tine. Cand esti cu persoana iubita nu mai face nimic in timp ce vorbesti cu partenerul, priveste-l in ochi, asculta-i sentimentele, fii atent la limbajul trupului si refuza intreruperile, destainuieste-te partenerului. In timpul petrecut impreuna incearca sa faceti activitati comune – ele vor deveni in timp o adevarata banca de amintiri, care va leaga mai mult;

  1. Ofera daruri si atentii

Majoritatea ne bucuram cand primim daruri si cadouri. Cartea favorita a persoanei iubite, desertul ori florile preferate, o invitatie la filmul pe care doreste demult sa il vizioneze, un parfum pe care il adora, un pulover sau fular impletit de tine, odata oferite cu drag, fac partenerul sa se simta iubit (daca acesta este unul limbajele iubirii, pentru el);

  1. Fa diferite servicii partenerului

Idee nu ai cat conteaza micile servicii pentru unii dintre parteneri. Un telefon pus la incarcat, ordinea pe biroul prafuit al celuilalt, o cafea servita la momentul potrivit, optimizarea laptopului si a functiilor telefonului mobil cand partenerul nu se pricepe, plata unei facturi urgente, imprumutarea unor obiecte utile, la nevoie etc.

  1. Atinge-ti cu drag partenerul, ofera-i mangaieri si imbratisari

Unii se simt iubiti cand partenerii le ofera, o atingere, o mangaiere sau o imbratisare, mai ales cand sunt intr-o situatie emotionala speciala si au nevoie de suport.

Indiferent care este limbajul iubirii, sau care sunt limbajele iubirii pentru partenerul tau, mai intai cauta sa le descoperiti reciproc.  Comunica cu el, incercand sa ii cunosti cat mai bine dorintele si ceea ce considera important, apoi pune in practica prin fapte concrete. Faptele fac diferenta.

Daca ti-a placut acest articol, te rog sa lasi un comentariu ori sa dai share in retelele tale de socializare. Poate va fi util vreunui prieten.

Te cuprind cu sufletul,  si iti doresc sa fii iubit!

Aida Cimpeanu on EmailAida Cimpeanu on Facebook
Aida Cimpeanu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro

Tel :  0748 553019/ 0728 651 711

 

Aida Cimpeanu

Aida Cimpeanu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro Tel :  0748 553019/ 0728 651 711