La sfarsitul anului este vremea bilantului atat in afaceri, cat si in viata personala. Privim cu detasare la situatiile si evenimentele pe care le-am parcurs, bifam ceea ce s-a implinit si, daca ceva a ramas nesolutionat, il trecem pe anul urmator. Si deschidem o noua lista de obiective in toate ariile vietii. Cu termene, cu posibile activitati concrete.

 

Iata si cativa pasi de actiune!

 

ü  Noteaza lucrurile care s-au intamplat, realizarile tale de peste an! Prin simpla lor enumerare cresc increderea si stima de sine, motivatia de a face actiuni noi sau de a continua ceea ce ai inceput poate in anii anteriori.

 

ü  Contabilizeaza si eventualele nereusite! Este o dovada de curaj sa iti asumi toate actiunile tale. Este un pas inainte pentru ca le-ai observat, acum stii care din actiunile tale te-au condus spre un rezultat nedorit, stii ce sa faci diferit. Ai invatat o lectie care te ajuta ca data viitoare sa eviti situatia respectiva.

 

ü  Analizeaza-ti comportamentele. gandurile si emotiile traite in diversele ipostaze! Alege schimbarile de care ai nevoie pentru a deveni persoana care iti doresti! Din aceasta noua ipostaza poti intreprinde actiuni noi, pe paliere mai inalte. Afacerea ta, relatile tale cresc odata cu tine. Aici intervine acceptarea a ceea ce esti, acceptarea acelor comportamente pe care nu le doresti. Pentru ca abia dupa ce ai acceptat ca esti ceea ce nu iti doresti, poti sa accepti sa fii ceea ce iti doresti. Este un mecanism care te ajuta sa vezi clar unde unde te afli si unde vrei sa ajungi. Fii bland cu tine cand te evaluezi! Cu acceptare, iertare si iubire, La vremea respectiva ai facut tot ceea ce stiai si credeai ca poti face. Intre timp ai invatat si alte lucruri pe care le poti aplica la o situatie noua, cea veche ramane in trecut!

 

ü  Scrie o noua lista cu obiective stabilite pentru anul urmator! Fii spontan si creativ! Scrie si idei care ti se par nastrusnice! Multe din progresele omenirii au avut la baza idei care pareau la vremea aceea de neconceput. Noteaza in amanunt cum vrei sa fie afacerea ta, relatiile tale sau orice altceva iti doresti! Fixeaza si termene pana la care sa le indeplinesti! Imagineaza-ti cum va fi viata ta cu acele obiective realizate! Suntem creatorii vietii noastre. Acolo unde iti pui atentia, acolo este si energia ta, acolo se obtin rezultate. Obiectivele sa fie formulate afirmativ, adica  scrii ceea ce iti doresti. Nu folosi de exemplu expresii de genul: “Nu vreau sa am un an agitat, cu stres!”.

 

ü  Exprima-ti recunostinta pentru ceea ce ai avut in anul acesta! Chiar si pentru lucrurile nereusite, pentru ca de acolo ai luat o experienta noua. Orice invatatura iti poate fi de folos candva tie sau celor din jurul tau!

 

ü  Bucura-te si felicita-te pentru tot ce ai obtinut! Incurajeaza-te pentru ca esti o persoana geniala! Da-ti voie sa iti descoperi potentialul si sa te manifesti asa cum esti! Fii autentic, alianiaza-ti gandul cu emotia si actiunea, fa ceea ce gandesti si ceea ce simti chiar daca sunt persoane care nu cred in tine! Credinta si increderea ta in tine sunt suficiente! Posibilitatile universului sunt nelimitate si sunt deschise pentru tine!

Dumitra Chiriac

Descarca Webinarul Gratuit

“Succes in viata prin coaching”