Ce inseamna sa ai asteptari? Nu ii comunici celuilalt dorintele si nevoile tale insa astepti ca el sa ti le implineasca. Ceea ce inseamna lipsa de sinceritate si conflict interior. Te comporti fata de altii cum crezi tu ca si-ar dori ei. Gandurile si sentimentele tale se raporteaza la ceilalti, Pui pe umerii lor povara dorintelor tale.  Daca ai asteptari de la altii, inseamna ca ai asteptari si de la tine. Cum stii acest lucru? Te condamni ca nu ai facut mai mult, ca ar fi trebuit sa stii X lucru, era de asteptat la experienta ta, te invinovatesti cand ceva nu a iesit perfect, nu accepti ca poti sa gresesti.

Inca din copilarie parintii proiecteaza asupra copilului asteptarile lor: sa fie cuminte, sa invete bine, sa aiba prietenii pe care ei ii considera potriviti etc. Un esec pentru unul din aceste lucruri reprezinta pentru copil un dezastru: considera ca nu e bun de nimic, ca parintii nu il vor mai iubi, ca ii face de ras, ca nu le poate indeplini dorinta etc. Nici nu conteaza cum se simte el, ci doar cum il percep ceilalti si cum se simt ei. Depinde de laudele lor. Ca adult va perpetua acest comportament invatat din familie.

Ce-i de facut?

  •        Evalueaza-ti atat succesele cat si esecurile! Observa ce ai gandit in acele momente. Ce ai simtit?
  •        Adreseaza-ti intrebari: Ce  imi doresc? Ce imi place? Ce vreau eu sa fac?
  •        Ia decizii in functie de ceea ce simti tu, nu in functie de ceea ce simt ceilalti.
  •        Indiferent de rezultatul obtinut, felicita-te pentru ceea ce ai facut. Pentru ca ai actionat, ai facut tot ce stiai la acel moment.
  •        Enumera-ti calitatile tale care te-au sustinut in realizarea acelui obiectiv.
  •        Fii rabdator si bland cu tine. Iarta-te, daca ai fost prea aspru si te-ai judecat pentru un esec. Din acea nereusita ai invatat ce pasi vei evita data viitoare.
  •        Nu te compara cu altii! Ei au alte experiente. Compara-te cu tine cel de ieri, de alaltaieri si urmareste-ti progresele!
  •        Comunica-i partenerului dorintele si nevoile! Asta inseamna sa ai respect pentru tine si pentru celalalt.
  •        Analizeaza-ti fricile! Raspunde la intrebarea: Ce pierd daca spun ce imi doresc? S-ar putea sa fie acolo frica de respingere, ca nu mai esti iubit, acceptat poate.
  •        Invata sa accepti si refuzuri, sa primesti si un NU. Sa admiti ca multe lucruri pe care le doresti s-ar putea sa nu se intample. Nu avem control asupra comportamentelor celorlalti asa cum nu avem control asupra fenomenelor naturii. De exemplu: Fac tot ce depinde de mine ca X sa ma iubeasca, dar accept faptul ca s-ar putea sa nu primesc iubirea.
  •        Sa ai o gandire flexibila, in care scopurile si dorintele tale sunt formulate in termeni preferentiali (mi-as dori).
  •        Fa delimitarea intre om si comportament. De exemplu: nu tu esti neindemanatic pentru ca nu ai vopsit corect geamul, ci acea abilitate a ta trebuie imbunatatita. Asta inseamna ca esti in continuare un om important. Valoarea ta nu depinde de comportamentele pe care le ai, ci de faptul ca existi ca om. Ca persoana esti la fel de valoroasa, dar daca iti evaluezi comportamentele, observi ca unul a fost slab si poti sa il faci performant.

 

A fi rational inseamna sa ai o gandire flexibila. Sa faci tot ce depinde  de tine, insa accepti ca s-ar putea sa nu obtii lucrul pe care ti-l doresti.