Am descris in articolul precedent de unde vine frica de a nu fi judecati negativ si ce se ascunde in spatele ei: lipsa noastra de incredere ca suntem in regula, ca ce facem e in regula si ce spunem este in regula si o incredere oarba in faptul ca si ceilalti oameni gandesc la fel ca noi.

Increderea este ceva volatil, intr-un continuu proces de transformare. Nu este ceva de sine statator, ci tine de dinamica unei relatii si are proprille ei variabile.

Atunci cand te temi ca cineva te-ar putea judeca, emiti concomitent 2 judecati: una catre tine (ce faci atat de demn de judecata?), una catre celalalt om (ce te face sa crezi ca si el gandeste exact ca tine?)

Judecam jumatati de adevaruri si informatie incompleta. O facem toata ziua. Mult mai des decat am vrea poate sa admitem. Iti propun un experiment: un urmatoarele 4 ore pune-ti la indoiala fiecare concluzie si intreaba-te daca ai motive incontestabile cu care sa o sustii, sau daca se bazeaza pe o presupunere.

Si tocmai pentru ca o facem atat de des, trecem din judecata in judecata si in cateva minute, uneori chiar secunde, uitam judecatile trecute. Creierul nostru proceseaza cantitati uriase de informatie.

Deci chiar daca cineva te judeca, in cateva minute va uita asta. Iar majoritatea oamenilor isi tin judecatile pentru ei de frica de a nu fi judecati la randul lor de ceilalti, prin urmare 90% din judecatile altor oameni nu te afecteaza, pentru ca nu este aratata, deci practic, nici nu exista in spatiul comun si real pe care voi il impartiti.

Dar daca cineva te judeca cu voce tare?

Daca cineva chiar iti spune ca esti lenes, sau prea tacut, sau prea sensibil, sau plictisitor?

Atunci, cel mai probabil vrei sa iti re-evaluezi definitia increderii in raport cu ei. Chiar vrei in viata ta pe cineva care te critica constant si te pune la pamant?

Nu zic sa te duci acum si sa rupi relatiile cu toti oamenii care te-au criticat vreodata.

Zic ca sunt pasi pe care ii poti lua ca sa poti defini cu claritatea nivelul de incredere dintre voi: vorbeste despre cum te fac cuvintele lor sa te simti, cere-le sa isi schimbe comportamentul fata de tine, propune-le alte cai prin care se pot exprima.

Daca refuza sau nu par sa fie capabili sa iti respecte dorinta, atunci ia in considerare limitarea sau chiar intreruperea relatiei.

Pentru ca sunt miliarde de oameni in lume si viata e prea scurta ca sa o traim inconjurati de oameni care ne taie aripile, mai ales atunci cand incercam sa facem ceva valoros cu vietile noastre.

5 pasi prin care te eliberezi de frica de a fi judecat

  1. Intelege si aminteste-ti de fiecare data ce inseamna cu adevarat frica de a fi judecat si paradoxul increderii.
  2. Inceteaza sa presupui ca ceilalti gandesc ca tine. Da-le oamenilor ocazia sa iti arate cine sunt si cum gandesc ca sa puteti dezvolta impreuna incredere reala.
  3. Lasa-l pe “asa cum trebuie” sa zboare. In loc sa te preocupi de cum trebuie sa te simti, ce trebuie sa spui si cum trebuie sa fii, intreaba-te sincer cum vrei TU sa te simti, ce vrei TU sa spui si cum vrei TU sa fii, pentru tine.
  4. Fii loial identitatii tale. Asuma-ti alegerile si comportamentele pentru tot ceea ce iti vor aduce pe termen lung. Criticii si barfitorii se simt puternici atunci cand pun pe cineva la pamant. Daca tu incetezi sa te simti slab pentru cine esti si ce faci, ei vor cauta tinte mai usoare, fiindca nu te simti puternic cand incerci sa pui la pamant pe cineva cel putin la fel de puternic ca tine.
  5. Accepta dinamicile celorlalti. Priveste oamenii si relatiile cu curiozitate, lasa-le loc sa se manifeste, in loc sa incerci sa le constrangi, sa le definesti sau sa le repari.

Nu ma crede pe cuvant. Testeaza-i.

 

Acum 5 ani nu stiam mai nimic din toate lucrurile astea. Dar mi-am dat voie sa-mi simt emotiile, ca sa mi le pot intelege si, mai ales, ca sa ma pot intelege cu ele.

Daca esti in propria ta cautare acum, te asteptam cu drag la cursurile din Academia de Coaching, unde avem o comunitate unita si plina de inspiratie.


Ralu Cristea

Daca esti in plin proces de cautare in perioada asta din viata ta, te asteptam cu drag la cursurile din Academia de Coaching, unde avem o comunitate unita si plina de inspiratie. Imi place sa scriu pentru ca vorbesc despre lucruri reale, pe care le-am simtit in mine. Daca vocea mea iti aminteste de vocea ta si vrei mai mult contact cu ea, ma gasesti aici cu bratele deschise:   Website | Facebook | Linkedin