”Pana si atunci cand oportunitatea ne bate la usa, tot este nevoie sa ne ridicam de pe scaun si sa-i deschidem ușa.” General Douglas MacArthur

 

Ce este coaching-ul?
Ca multi altii, mi-am pus si eu aceasta intrebare. In Romania a aparut ceva mai tarziu fata de alte tari astfel incat denumirea a fost preluata direct din limba engleza. Conceputul a aparut in domeniul sportului intrucat asa cum un sportiv necesita prezenta unui bun antrenor in vederea atingerii performantelor sale maxime cat si valorificarii potentialului sau, asa si orice alta persoana care doreste sa-si atinga obiectivele propuse, sa-si imbunatateasca una din ariile vietii sale cum ar fi de exemplu: relatii, cuplu, cariera, sanatate, bani, afacere ori efectiv sa se dezvolte si sa evolueze ca om, are nevoie de un coach
Pe scurt, este vorba este un ”antrenament” prin care clientul se hotaraste sa lucreze pe un aspect al vietii sale pe care doreste sa-l dezvolte, sa-l imbunatateasca intr-atat incat acesta sa se simta satisfacut, implinit si multumit. Desigur, clientul este acela care stie cel mai bine care este acel sector care are nevoie de ajustari pentru a functiona la nivelul optim dorit. Dar pentru asta este necesar ca tu, ca si potential client, sa fii cat se poate de sincer cu tine insuti, sa renunti la autominciuna, sa recunosti si sa accepti ca ceva, un anumit aspect din viata ta nu merge asa cum iti doresti si ca esti dispus sa faci ceva concret in acest sens pentru a imbunatati situatia. 
Altfel spus, coaching-ul este un parteneriat intre Coach si Client prin care se initiaza un proces de dezvoltare continua personala si/sau profesionala a clientului, in functie de perspectiva acestuia. Dupa cum mentionam si la inceputul articolului, intr-o sesiune de coaching sunt abordate diferite aspecte ale vietii, cele care privesc viata personala alcatuind astfel ramura Life Coaching, cea in care m-am specializat si eu. Dar mai exista si coachingul cu privire la afaceri si poarta denumirea de Business Coaching. 
O sesiune de coaching se bazeaza in principiu pe un dialog intre cele doua persoane prezente, Coach si Client, insa sedinta de coaching este de fapt, un proces care se desfasoara in timp, iar rezultatele vor aparea in functie de implicarea clientului. Numarul de sesiuni necesar pentru atingerea obiectivelor propuse se stabileste de comun acord, acesta putand varia in functie de caz. 
Ce nu este coaching-ul si cum stii daca este pentru tine?
Coaching-ul nu este consiliere, altfel spus, se pune accentul pe noi competente si/sau actiuni pe cand consilierea faciliteaza intelegerea cauzelor problemei cu care clientul se confrunta in momentul prezent. Un alt aspect definitoriu ar fi ca in consiliere pentru a rezolva problema actuala, din prezent, se merge in trecut iar focusul este pe deficite, pe ceea ce nu functioneaza. 
Coaching-ul nu este psihoterapie, adica se focuseaza pe solutionarea problemelor si nu pe intelegerea motivului pentru care a aparut blocajul. 
Coaching-ul nu este training, adica agenda de lucru este stabilita de client, se livreaza responsabilitate pentru ca el, clientul, are de lucru astfel incat sa-si atinga obiectivul propus, pe cata vreme, un program de training vine cu o agenda prestabilita de catre trainer si se livreaza informatii. 
Coaching-ul nu este mentoring, in sensul ca, mentorul ofera sfaturi si isi exprima in mod deliberat opinia cu privire la strategia si planul de actiune, pe cata vreme in coaching raspunsurile le detine in intregime, clientul. 
Pe scurt, coaching-ul este pentru tine daca esti pregatit sa iti valorifici potentialul, daca ai curajul sa privesti cu maxima onestitate in interiorul tau si efectiv sa-ti doresti sa exprimentezi, daca vrei cu adevarat sa te cunosti mai bine pe tine insuti, daca iti doresti schimbareaiesirea din situatia actuala ori rezolvarea problemei cu care te confrunti.
De ce coaching? Ce este coaching-ul pentru mine? 
Eu am ajuns la coaching intr-un moment de totala confuzie in ceea ce priveste viata mea profesionala. Nu ma regaseam in ceea ce faceam. A fost impulsul care m-a ajutat sa-mi pregatesc pas cu pas, un nou inceput. 
Pentru mine, coaching-ul este autodisciplina cu beneficii. Folosind coaching-ul ca si metoda de dezvoltare personala ce implica in mod automat schimbarea, am invatat, progresiv, cum sa devin mai adaptabila la noile situatiicum sa accesez cele mai potrivite resurse interioare pentru a atinge tot ceea ce-mi propun si cum sa gestionez energia si timpul meu astfel incat sa sustrag maximul de avataje dintr-o situatie. 
Ce rol are un coach?
Intr-o exprimare succinta, Coach-ul este antrenorul tau pentru viata. Ia-ti ragaz o clipa, te rog, si gandeste-te cat de confortabil, de bine, de placut este sa stii, sa fii convins ca exista cineva, o persona specializata care se straduieste continuu ca tu sa obtii ceea ce iti doresti atat de mult si mai ales, sa ajungi sa manifesti acea stare de impacare si multumire interioara. Acest succes, insa are nevoie de sustinere din doua parti. Adica, coach-ul isi face treaba intr-un mod cat mai profesionist posibil insa el lucreaza cu materialul clientului. Cu alte cuvinte, este nevoie si de implicarea cat mai mare a clientului pentru a reusi sa se bifeze obiectivele propuse de catre acesta.
Coach-ul nu judeca si nu manifesta superioritate fata de client; tot ceea ce ce petrece intr-o sesiune de coaching este confidential. 
Coach-Client : Echipa de doi
Exista multe exemple prin care se incearca exemplificarea si oglindirea in cel mai fidel si clar mod a relatiei coach-client. Dupa parerea mea, cel mai potrivit este – echipa de escalada. 
In escalada (catarat), echipa este mereu formata din doua persoane, una urca iar cealalta o asista tinandu-i funia. Acelasi lucru se petrece si in coaching: de unul singur, cel mai probabil, iti va fi mult mai greu sa urci, sa escaladezi obiectul ce-l ai de atins iar riscul de a cadea este relativ mare. Insa, daca ai un sprijin oferit de catre un profesionist, iti va fi mult mai usor sa ajungi sus si sa te bucuri de reusita si de desigur, de ”panorama”. 
In incheiere, pentru a evita orice fel de confuzii, este necesar a fi mentionat si  faptul ca procesul de coaching nu este teorie ci presupune o paleta de practici verificandu-se constant realizarile. Chiar daca deja ti-ai facut o idee despre ce este coaching-ul, nu vei sti ce inseamna cu adevarat pana nu incerci. Pentru intrebari, nelamuriri sau pentru o sesiune individuala de coaching ma poti contacta cu incredere. 
Succes!

Cristina Majic

Sunt o creatoare de frumos, atenta la detalii, focusata pe a gasi sensul catre bunastarea interioara. Sunt pasionata de fotografie, plimbari in natura, lucru manual si lectura. Inainte de a afla beneficiile sesiunilor de coaching, eram o cautatoare. Cautam raspunsuri, cautam liniste, cautam solutii. Eram intr-o continua odisee ce nu-si mai gasea finalul. Acum am ajuns sa talmacesc insemnatatea cautarilor mele, am inteles de ce anume aveam nevoie pentru a atinge piscul potentialului meu creator. Celor care simt sa lucreze cu mine, le pot oferi sesiuni de coaching bazate pe confidentialitate, profesionalism si empatie. +4915165256677 cristina.majic@academiadecoaching.ro Facebook | Linkedin