”Nu judeca fiecare zi dupa recolta avuta ci dupa semintele pe care le-ai plantat.” Robert Louis Stevenson 

Ca orice alta activitate si coaching-ul aduce cu sine atat avantaje cat si dezavantaje. Analiza ar putea fi cat se poate de obiectiva insa stim cu totii ca ceea ce este bun, pozitiv, benefic pentru unele persoane poate fi mai putin bun ori deloc folositor altora. Din acest motiv, coaching-ul poate da rezultate uimitoare pentru cei care rezoneaza cu acesta. Nu intamplator ai ajuns si tu aici, pe aceasta pagina si citesti aceste randuri. Oare sa fie coaching-ul benefic si tie?
Iata ce am descoperit eu in urma unei analize a beneficiilor pe care coaching-ul mi le-a adus de-a lungul timpului. Sunt pilonii pe care eu i-am descoperit si pe care eu aleg sa ma sprijin atunci cand cad si am nevoie de un baston pentru a ma repune pe picioare. 
  1. Self-coaching 
Cum fac asta? Prin scris, imi iese cel mai bine. Se mai spune ca scrisul este o forma de rugaciune. Asadar, eu prin scris, punandu-mi intrebari clare si raspunzand cu maxima sinceritate, caut sa-mi aflu adevarul personal, sa ajung la lumina interioara si sa ma eliberez de autominciuna si negativitate. Prin scris caut ghidare in acele aspecte din viata mea la care nu am gasit inca un raspuns imediat. Ma ajuta doar pana la un anumit punct.
  1. Autodisciplina 
Eu sunt un spirit autodictat. Dupa cum spuneam si intr-un articol anterior, pentru mine, coaching-ul este autodisciplina cu beneficii. Adica, invat cum sa ma pun singura la treaba astfel incat sa depun un efort minim si sa obtin rezultate maxime.  Invat cum sa „plantez semintele” care functioneaza si ma hanesc pe mine astfel incat sa pot culege atat eu cat si cei din jurul meu cele mai alese „roade”. 
  1. Determinare
Folosind coaching-ul, am aflat cum sa-mi setez corect intentiile si cum sa procedez pentru a sustine intreg procesul de realizare, cum sa ma mentin sigura focalizata pe drumul care ma duce spre reusita personala.
  1. Perseverenta
Aceasta calitate am avut-o dintotdeauna insa abia atunci cand am ajuns sa lucrez efectiv in sesiunile de coaching mi-am dat seama ca acest atribut pe care-l detin ma poate ajuta oricand sunt nevoita sa traversez un obstacol ori o perioada mai dificila si am nevoie de foarte multa energie interioara, stradanie si putere pentru a reusi.
  1. Claritate si Simplitate
Coaching-ul mi-a adus de la bun inceput o viziune mult mai clara si mult mai simpla. Paradoxal vorbim aici si despre o perspectiva mai ampla si mai complexa. Dar tocmai aici se afla cheia, cu cat te indepartezi de „problema” cu atat poti afla si alte unghiuri de abordare. Daca eu vedeam o infundatura, prin sesiunile de coaching aflam ca de fapt, acolo, chiar „sub nasul meu”, se afla solutia. Fara complicatii si rute ocolitoare. E ca si cum vii la coaching si spui ca ”ai senzatia ca te invarti in cerc” iar in timpul sesiunii afli cum ” sa iesi din cerc”. 
  1. Adaptabilitate si Flexibilitate
Am realizat ca un aparent blocaj vine pentru a evidentia de fapt, existenta si a unei alte cai prin care se poate ajunge la ”destinatie” caci pana la urma ”Toate drumule te duc la Roma” insa intrebarile pe care mi le-as pune eu ar fi „Care este cel mai avantajos drum care ma duce acolo si cum parcurg eu acesta calatorie? Ce am in bagajul meu? Cat de deschis(a)/adaptabila sunt? 
  1. Creativitatea
Prin coaching am ajuns sa-mi descopar si sa-mi dezvolt abilitatea de a pactica lucrul manual la varsta adulta 🙂 astfel am observat cu mare uimire si bucurie cum creativitatea mea infloreste si ma sustine si in alte arii ale vietii mele cum ar fi de exemplu la job ori chiar in relatia de cuplu.
  1. Centrare si Responsablilitate 
Folosindu-ma de aceasta structura si de acel fundament sigur pe care coaching-ul m-a ajutat sa le consolidez de-a lungul timpului, am invatat cum sa caut si sa gasesc in mine cele necesare pentru a putea razbate atunci cand ma confrunt cu o problema. Centrare, pentru mine inseamna sa revin in corp, in mometul prezent, sa-mi adun toata puterea interioara si sa am curajul de a actiona. Printe multiple definitii ale responsabilitatii, cea mai potrivita mi se pare urmatoarea: abilitatea de a raspunde la un stimul exterior din realitate. Daca analizam termenul direct in limba engleza respons-ability, observam mult mai bine acest inteles al termenului. Curajul dar si libertatea de actiune confera omului mediul ideal de a fi pe cont propriu, de a fi el insusi si de a-si exprima in totalitate darurile cu care este inzestrat de la viata.
  1. Actiunea progresiva, tehnica pasilor Pasi mici
Facand planul de actiune impreuna cu un coach, mi-am dezvoltat abilitatea de a privi o situatie ori un proiect intr-un nou mod si anume: fac zilnic pasi mici in acea directie. Este vorba despre o continuitate. De exemplu:
Obiectiv: imi doresc sa vorbesc cursiv limba croata pana in septembrie 2020 cand voi merge in concediu in Croatia
Cum fac? 
Plan de actiune:
  • In fiecare zi citesc si invat 5 cuvinte noi, timp de 4 luni
  • Saptamanal ascult un video in limba croata
  • Ma inscriu la un curs de inceptori care dureaza 2 uni
  • Zilnic citesc ceva in limba croata chiar daca nu inteleg ce inseamna
  • Caut un vorbitor de limba croata cu care pot exersa, cu care pot conversa
Cum stiu ca mi-am atins obiectivul?
  • Inainte de a pleca in concediu revizuiesc toata activitatea mea in acest sens si desigur imi revizuiesc si cunostintele. Daca am fost fost consecvent(a) am reusit sa invat limba croata si pot conversa. Dar daca am invatat 10 cuvinte in trei luni si nu am fost disciplinat(a) desigur ca nu voi putea sa vorbesc foarte mult si prin urmare nu mi-am atins obiectivul. Astfel de agajamente spun foarte multe despre noi, despre cat de pregatiti suntem sa luptam pentru dorintele sufletului nostru.
  1. Gestionarea eficienta a timpului
Un mare beneficiu este acesta, de a invata sa prioritizez si sa aleg, in mod constient ce este important pentru mine in acest moment, ce anume poate suporta amanare. Timpul liber, in zilele noastre, este o comoara. Asadar, hai sa invatam cum sa ne organizam mai bine aceasta sursa de libertate pentru a putea sa ne si indeplinim sarcinile si atributiile atat la serviciu cat si in privat. Eu mi-am creat o rutina atat de hranitoare pentru sufletul meu incat am si un job de 40 ore pe saptamana si fac si acele activitati care ma umplu de bucurie si ma incarca. O provocare: observa-te cat timp petreci pe retelele de socializare si vezi cum te simti dupa ce ai stat online un anumit timp
  1. Starea de optimism
Practicand coaching-ul mi-am dezvoltat si abilitatea de a vedea binele, partea pozitiva din orice situatie si am invatat sa-mi evaluez propiile resuse astfel incat sa am certitudinea ca da, se pot, exista o cale de iesire. Las aici si un citat din Frank Kafka, ”Aceia care pastreaza capacitatea de a aduna frumusetea, nu vor imbatrani.” Setandu-mi mintea pe a vedea partea buna, oprtunitatea dintr-un context, am realizat ca interiorul meu se hraneste continuu si se imbogateste pentru ca eu pastez doar ceea ce este placut si imbucurator pentru mine iar ceea ce este negativ ori dificil, caut sa traversez acea situatie ori perioada cu incredere in mine, cu mai mult curaj si cu dorinta de a face tot ce-mi sta in putinta pentru a reusi. Iar daca rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor mele, atunci invat sa accept ca nu totul depinde mine. 
Acestea sunt cele mai importante atribute ale coaching-ului care pe mine m-am sustinut in devenirea mea.
In incheiere, te invit sa reflectezi la urmatoarea intrebare, acum ca stii ce functioneaza pentru unii sau altii, imagineaza-ti cum ar arata viata ta daca ai incepe sa o traiesti din aceasta perspectiva, a coaching-ului?
Revelatii care sa-ti fie de folos iti doresc!

Cristina Majic

Sunt o creatoare de frumos, atenta la detalii, focusata pe a gasi sensul catre bunastarea interioara. Sunt pasionata de fotografie, plimbari in natura, lucru manual si lectura. Inainte de a afla beneficiile sesiunilor de coaching, eram o cautatoare. Cautam raspunsuri, cautam liniste, cautam solutii. Eram intr-o continua odisee ce nu-si mai gasea finalul. Acum am ajuns sa talmacesc insemnatatea cautarilor mele, am inteles de ce anume aveam nevoie pentru a atinge piscul potentialului meu creator. Celor care simt sa lucreze cu mine, le pot oferi sesiuni de coaching bazate pe confidentialitate, profesionalism si empatie. +4915165256677 cristina.majic@academiadecoaching.ro Facebook | Linkedin