Multi oameni vor sa fie atat de buni incat aproape ca fac binele cu forta si incalca, fara sa-si dea seama, granitele celuilalt.

      Nevoia compulsiva prin care cineva( barbat sau femeie) incearca cu tot dinadinsul sa vindece si sa salveze pe altcineva, impotriva vointei acestuia din urma si fara minima sa dorinta de schimbare, se numeste Sindromul cavalerului alb. In numele imensei iubiri pe care aceasta persoana o nutreste fata de persoana pe care doresc sa o ajute, incepe relatia din postura de salvator sau terapeut, plin de speranta ca va reusi sa-l indrepte pe celalalt pe parcursul relatiei. Ei sunt atrasi de persoane vulnerabile si se implica in viata celuilalt, crezand ca stiu ce este cel mai bine pentru celalalt, evitand astfel rezolvarea propriilor responsabilitati.

Desi, persoana care sufera de Sindromul cavalerului alb crede ca se lupta cu monstri celui pe care doreste sa-l salveze, in realitate este vorba despre monstri personali, adica despre:

– o rana sufleteasca sau trauma din copilarie, pe care nu stie cum sa o vindece,

– despre imaginea de sine scazuta,

– teama de abandon,

– teama de necunoscut sau de esec,

– angoasa de singuratate.

In functie de emotiile care stau la baza actiunilor persoanei care sufera de acest sindrom, se deosebesc urmatoarele tipologii:

1.- cavalerul grijuliu- este speriat de distanta emotionala dintre el si persoana fata de care manifesta obsesia. Teama sa poate veni dintr-o pierdere majora, separare, abandon sau pierderea dragostei. Isi face griji exagerate, se face indispensabil, este gelos, nesigur si se teme pentru succesele partenerului pentru ca nu cumva sa-l piarda,

2.- cavalerul avid de iubire si apreciere permanenta- are un sentiment de insuficienta si stima de sine scazuta. Este infidel partenerului deoarece cauta sa-si satisfaca nevoia permanenta de validare, apreciere si adorare din partea cat mai multor persoane.

3.- cavalerul exigent- aceasta persoana a suferit in copilarie traume si abuzuri emotionale,  fizice ori sexuale, de aceea va creea situatii in care cealalta persoana sa simta rusine, frica, goliciune sufleteasca si teama de abandon,

4.- cavalerul salvator normal- este echilibrat psiho-emotional, sensibil la nevoile celor din jur, altruist. Ii incurajeaza pe cei din jur sa-si duca propriile greutati si ii sprijina la nevoie. Ajuta si ofera fara a impune, critica sau controla. Creeaza relatii sanatoase si se implica responsabil.

Toti avem in noi acest sindrom, intr-o proportie mai mica sau mai mare, astfel ca atunci cand ne surprindem ca sarim in ajutorul cuiva, indiferent daca ne-a cerut sau nu, daca are nevoie sau nu, este bine sa ne punem aceste intrebari:

– de unde a aparut acesta dorinta in mine si ce parte a copilului meu interior ranit vrea sa o salvez?

– in care din cele 4 tipologii ma situez?

– vreau sa raman  aici sau vreau sa schimb ceva?

– care este primul pas in acesta directie?

– sunt eu un salvator sanatos psiho-emotional?

Mariana Diaconu on Email
Mariana Diaconu
Master Coach
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : mariana.diaconu@academiadecoaching.ro

Tel :  +40764078704

Mariana Diaconu

Mariana Diaconu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : mariana.diaconu@academiadecoaching.ro Tel :  +40764078704