In viata asta avem de vindecat doua relatii, cea cu mama noastra si relatia noastra cu relatia de cuplu dintre parintii nostri, adica dintre mama si tata.

Cand relatia cu mama a fost sanatoasa vom fi impliniti, vom manifesta afectiune si vom cauta un partener care sa exprime  aceste manifestari.

Asa incat atunci cand doi parteneri intra intr-o relatie fiecare vine  impreuna cu parintii lui; el vine cu parintii lui si ea  cu parintii ei. Asfel in aceeasi casa sunt dintr-o data sase minti distincte, fiecare cu energia lui.  

Relatia de cuplu este o resursa de a ne vindeca de cea ce nu am primit de la parintii nostri, de ranile provocate de ei in copilaria noastra.

Noi atragem inconstient ceea ce avem de vindecat cu mama sau cu tata, atragem pe cel care corespunde cu caracteristicile parintilor, ale mamei si ale tatalui nostru, atat cele positive cat si cele negative; in special cele negative, deoarece acelea ne-au creat rani pe care e nevoie sa le vindecam. In evolutia relatiei de cuplu exista trei etape:

prima e cea de indragostire, in care vezi la partenerul tau doar calitatile. Aceasta etapa dureaza un an, maxim doi daca e intretinuta. Aceasta etapa e influentata de chimia creierului.

Apoi incepe etapa a doua si anume  lupta de putere. Care dureaza intre trei ani si …40, 50 de ani….in multe cupluri dureaza o viata intreaga de nemultumiri si de frustrari. Aceasta lupta de putere inceteaza doar in momentul in care se vindeca ambii parteneri de cele doua relatii, cele cu mama lor si cele cu relatia dintre parintii lor. In aceasta etapa fiecare partener cere iubire celuilalt. Dar cum sa daruiesti iubire cand rezervorul tau de iubire este gol? Cum sa ceri inainte ca tu sa daruiesti ?

Este ca si cand  ceri caldura sobei inainte ca tu  sa-i pui lemne si sa le dai foc; si soba iti cere lemne ca sa iti dea caldura, dar  tu ii ceri caldura si zici “Iti dau lemne dar mai intai ofera-mi tu caldura” … si asa dialogul poate continua la nesfarsit…tot asa in relatia de cuplu lupta de putere poate continua o viata intreaga si cei doi sa nu invete nimic, sa nu traiasca in armonie si asta transmit mai departe copiilor lor. Copilul este un simptom al relatiei de cuplu. Cum a perceput relatia de cuplu a parintilor asa se comporta si el. Copiii in unicitatea lor au venit la noi ca sa ne fie profesori.

Exista un flux al daruirii si primirii, cu cat daruiesti mai mult cu atat primesti mai mult, cum spune atat de frumos Nicolae Steinhardt ”Dariund vei dobandi”.

Trei ani dureaza sa fim foarte tandri si afectivi. In aceasta etapa  daruim partenerului/pertenerei de cuplu iubire in limbajul lui/ei de iubire, timp acordat, atentie, aprecieri, incurajari, mangaieri, cadouri, servicii acordate.

 

Etapa a treia e iubirea  desavarsita, este etapa in care cei doi parteneri de cuplu au vindecat fiecare relatia lor cu mama si relatia cu relatia dintre parintii lor. Etapa iubirii desavarsite este cea  in care au ajuns la acea intelepciune incat  sunt capabili sa daruiasca  neconditionat iubire, intelegere, iertare, armonie.

Noi avem o forta mentala si energetica si emotionala  uriasa, doar sa stim sa o folosim.  De noi depinde tot ceea ce manifestam.

Daca si tu ai trait experiente asemanatoare m-as bucura sa impartasesti. Ma intereseaza noi idei si solutii care sa  creeze sublimul in  relatia de cuplu.

Sanda Ciorna on EmailSanda Ciorna on Facebook
Sanda Ciorna
Master Coach
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : sanda.ciorna@academiadecoaching.ro

Tel :  +40745233818

 

Sanda Ciorna

Sanda Ciorna

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : sanda.ciorna@academiadecoaching.ro Tel :  +40745233818