Este foarte important sa vorbesti cu partenerul(a) despre valorile tale, nu de alta dar s-ar putea sa ti le incalce in fiecare zi si sa nici nu iti dai seama de ce te enerveaza atat de tare.
La fel cum este important sa il/o asculti si sa ii respecti valorile. Este posibil chiar ca voi doi sa aveti aceleasi valori dar sa le exprimati diferit, prin comportamente diferite. De aceea este nevoie sa comunicati deschis si sa va analizati valorile.
Valorile nu se negociaza, comportamentle insa le puteti negocia. Prin dialog poti descoperi care sunt valorile tale si ale lui/ei in relatia de cuplu si sa le respectati reciproc. Daca lasi de la tine cand tine de o valoare a ta, asta este cel mai rau lucu pe care il poti face pt ca te va macina pe interior. Eu una nu cred in compromis, cred in negociere de genul castig castig. Compromisul nu face altceva decat sa lase loc de razbunare. Daca lasi de la tine azi vei avea grija sa te razbuni altadata, la fel si in cazul partenerului/partenerei. Este ca un joc de ping-pong, mingea merge de la unul la altul si nu castigi nimic intr-un final decat frustrare si nervi. Prin negociere amandoi partenerii castiga si mingea nu mai merge de la unul la altul.

In exercitiul de mai vei invata o modalitate de a face aceasta negociere.

Pasul 1: identifica-ti valorile personale

Pasul 2: identifica-ti valorile in relatia cu celalalt

Pasul 3: Comunica-i celuilalt  feedback-ul tau si cere-i feedback

Pasul 4: Negociaza comportamentele ( NU VALORILE)  pe care ai vrea sa le schimbe la el/ea, la fel si in cazul tau, negociaeza si ce celalalt sa schimbi la tine.
Pasul 5: Ramai perseverent(a) si monitorizeaza procesul. Adica vezi daca schimbarile in comportament au loc. Si eventual stabiliti dinainte si penalitatile.
Pasul 6: Bucura-te si sarbatoreste fiecare pas in parte.

Clarificari feedback:  De exemplu: nu iti place ca partenerul te intreaba tot timpul unde mergi si ce faci. Ii explici cu calm si cu iubire ca acest comportament al lui/ei tie iti incalca de exemplu o valoare foarte importanta pentru tine: libertatea. Sau poate fi in aceesi masura si o alta valoare: increderea.  Ii explici de ce este atat de importanta pentru tine acesta valoare si nu negociezi valoarea ci comportamentul. Adica nu lasi de la tine, ci negociezi cu el/e ce ti-ai dori sa faca diferit data viitoare.   
Un model de feedback foarte eficient este:   In momentul in care tu ai facut X , eu m-am simtit Y si mi-as dori ca data viitoare sa faci diferit Z.

Cum ti se pare acest exercitiu? Ce iti doresti sa aplici de aici in relatiile tale?

Iustinia Seciu on EmailIustinia Seciu on Facebook
Iustinia Seciu
Master Coach & NLP Practitioner
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept cu la o sesiune de coaching cu mine.

iustinia.seciu@academyforcoach.com

0032 488 57 04 06 ( Belgia)

 

Iustinia Seciu

Iustinia Seciu

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept cu la o sesiune de coaching cu mine. iustinia.seciu@academyforcoach.com 0032 488 57 04 06 ( Belgia)