B.Cunoaste,recunoaste, respecta si asumati nevoile tale si ale partenerei/ partenerului.

 

Draga om minunat,

 

Acum cateva zile am publicat prima parte a acestor ganduri ,care explicau tocmai cum ar trebui sa analizezi cine esti tu, ce relatie iti doresti si ce insemana durabila pentru tine?

 

Daca ai parcurs etapa anterioara, iti propun acum sa discutam mai aprofundat de nevoile emotionale ale partenerilor dintr-un cuplu.

Cele mai importante nevoi emotionale sunt:

  1. Afectiunea (nevoia EI, materializata de EL)

 

Afectiunea este expresia grijii pe care El i-o poarta Ei.Ea simbolizeaza siguranta, protective, confort si aprobarea lui.

Cand partenerul este afectuos, transmite mesaje de tipul :esti foarte important pentru mine, imi pasa de tine, de familie, de copii, si ma angajez sa va protejez.

 

Afectiunea poate fi o imbratisare, o strangere de mana la momentul potrivit.

Afectiunea poate fi exprimata si printr-un buchet de flori, o felicitare, un mesaj /biletel, o plimbare sau o cina romantic si chiar un scurt telefon cu o discutie placuta.

 

  1. Implinirea sexuala(nevoia LUI, materializata de EA)

 

Deobicei atunci cand doua persoane se casatoresc, isi iau angajamentul sa fie credincioase una alteia, pentru intreaga durata a mariajului(o viata spun unii..)

ceea ce inseamna ca fiecare a fost deacord sa fie singurul partener sexual al celuilalt.

In momentul cand se asuma acest fapt, se asuma pentru ca fiecare parte are increderea/convingerea si dorinta sa-i indeplineasca celuilalt nevoile sexuale, implicit astfel pe ale sale.

Aceasta nevoie, in aceste conditii este o nevoie exclusive si daca o ai esti extrem de dependent de partenerul de viata, care ar trebui sa ti-o implineasca-alta optiune etica nu este la indemana.

De aici pornesc o serie de discutii. Parerea mea este ca, ambii parteneri trebuie sa convina asupra aspectelor mentionate si astfel ca, relatia dureaza cat partile si asuma sa respecte ce au convenit.

 

  1. Conversatiile intime(nevoia EI, materializata de EL)

 

Difera de discutiile obisnuite, pentru ca se refera la discutii exclusive intre cei doi, numai despre ei, *ochi in ochi*, care se concentreaza pe interesele, problemele, subiectele si intamplarile personale.Aceste subiecte fac discutiile intime, fiindca acestea nu se pot dezvalui oricui, pentru ca contin informatii atat de personale.

Daca inainte de casatorie partenerii isi aloca timp nelimitat discutiilor intime, care ii apropie, dupa semnarea *actului*, multe femei descopera ca barbatul care a stat de vorba cu ea ore intregi (inclusiv la telefon), pare sa-si fi pierdut interesul pentru conversatie si isi petrece timpul la televizor, citind sau iesind cu *baietii*.

Nevoia femeii pentru aceste conversatii este sustinuta de dorinta ei de sustinere si de actiune in parteneriat cu omul pe care-l iubeste.

Literatura de specialitate indica ca timpul alocat acestei nevoi este de cca 15 ore saptamanal.

  1. Companie relaxanta(nevoia LUI, materializata de EA)

Nevoia de o companie relaxanta in activitatile recreative, este o necesitate simtita de EL.Nu este iesit din comun sa vezi femei insotindu-si partenerul la pescuit, vanatoare, fotbal sau la alte activitati pe care ambii le agreaza.

Daca activitatile recreative sunt importante pentru tine si doresti sa te simti implinit, noteaza aceasta nevoie pe o pozitie prioritara in lista ta.

  1. Sinceritate si deschidere (nevoia EI, materializata de EL)

Multi dintre noi ne dorim sa avem o relatie sincera cu partenerul.Unii dintre noi dorim   lucru, pentru ca sinceritatea si deschiderea ofera sentimentul de siguranta.Exista multe persoane care se simt fericite si implinite atunci cand partenerul de viata le dezvaluie cele mai intime ganduri si sentimente.

  1. Atractia fizica(nevoia LUI, materializata de EA)

Daca ai aceasta nevoie, o persoana atractiva nu numai ca iti va atrage atentia, dar te si va distrage de la tot ce faci.

Unii spun ca aceasta nevoie este temporara, fiind importanta doar la inceputul relatiei.

Daca un partener care arata bine te face sa te simti extraordinar,iar pierderea acestor calitati te-ar transforma intr-o persoana frustata, atunci probabil nevoia de a fi atras din punct de vedere fizic de cel de langa tine este una foarte importanta.

  1. Suportul financiar(nevoia EI, materializata de EL, in general !)

Multi se casatoresc, stabilesc relatii pentru suportul financiar pe care poate sa i-l asigure partenerul de viata. De multe ori aceasta nevoie este greu de definit.Poate sa iti dai seama ca partenerul care are surse financiare importante( dobandite sau castigate prin efort personal), poate sa sustina nevoile familiare cand tu studiezi, cresti copii…

Atentie lucrurile astea ar trebui discutate de la inceput, pentru ca de multe ori, in schimbul suportului material, unii parteneri instituie regimul patriarhal si sa existe un singur vorbitor in casa.

  1. Confortul domestic (nevoia LUI, materializata de EA)

De multe ori aceasta nevoie *explodeaza* dupa cativa ani dupa casnicie.La generatiile anterioare aceasta nevoie era lege in casa. Vremurile sau schimbat, si barbatii pregatesc masa, spala vasele(nu prea bucurosi), calca, fac curat, si au grija de copii.

Discutati atributiile domestice, impartiti-le si asigurati-va impreuna confortul.

  1. Admiratia(nevoia EI, materializata de EL).

Daca ai nevoie de admiratie, probabil ca acesta poate fi motivul ca ai fost indragostit. Unii isi doresc sa primeasca complimentesi cea mai mica remarca critica te poate afecta profund.Partenerul de viata trebuie sa vada pe lista ta de nevoi, ce pozitie ocupa aceasta si sa ii asigure partenerei aceasta nevoie.

 

In partea a III a a acestui articol, voi detalia si alte mici secrete, pentru a ajunge la relatiile pe care vi le doriti.

 

Daca doresti clarificari, scrie-mi un mesaj si iti transmit punctul meu de vedere sau contacteaza-ma pentru o sesiune de coaching.

Esti un om minunat si inteleg ca vrei să faci și tu o schimbare in viata ta !

ACTIONEAZA si nu lasa timpul sa treaca, oricum el trece… !

Daca esti dornic de noi cunostiinte iti recomand cursurile Loredanei Latis- Academia Romana de Coaching

Maria (Maya) Boghian on EmailMaria (Maya) Boghian on Facebook
Maria (Maya) Boghian
Dacă vrei să faci și tu o schimbare, te aștept la o sesiune de coaching cu mine.

Email: maria.boghian@academiadecoaching.ro / maria.boghian@academyforcoach.com

Tel: 0040 732008008

Maria (Maya) Boghian

Maria (Maya) Boghian

Dacă vrei să faci și tu o schimbare, te aștept la o sesiune de coaching cu mine. Email: maria.boghian@academiadecoaching.ro / maria.boghian@academyforcoach.com Tel: 0040 732008008