Prima intrebare care iti vine probabil in cap citind acest titlu este : exista integritate in lumea specialistilor in dezvoltare personala? NU este cumva vorba doar despre cat de faimos si de plin de bani vrea sa ajunga acel speaker sau coach? Este vorba despre tine, clientule?? sau despre speaker sau coach si ce castiga el din toata afacerea asta?

Cred ca raspunsul este universal valabil ca pentru orice alta profesie: exista oameni integri, care isi practica meseria din pasiune, pentru care castigul financiar este doar rezultatul firesc al muncii depuse si a valorii distribuite pe piata, si exista oameni care vad in dezvoltarea personala o oportunitate de castig, o piata noua, in plina crestere, care promite foarte mult si care pare sa lase loc tuturor sa se exprime si sa castige un ban ajutandu-i pe altii sa se dezvolte.

Marea majoritate a persoanelor interesate de dezvoltarea personala, reusesc sa faca schimbari pozitive in viata lor tocmai din acest motiv: pentru ca isi doresc foarte mult sa se dezvolte personal. Astfel, ei gasesc solutii, merg la seminarii si conferinte de profil, citesc carti de specialitate, merg la cursuri de dezvoltare personala si, in cel mai bun caz, aplica ceea ce invata.

Am auzit fel de fel de comentarii: cum ca cei care merg la cursuri se iau dupa altii ca oile, ca cei care tin cursuri sunt niste sarlatani care nici macar nu au experienta sau pregatirea necesara, si cate si mai cate.

Partea buna este ca exista foarte multi specialisti pregatiti si cu experienta, de la care avem ce invata.

Partea mai putin buna este ca exista si profesionistii falsi, care fac cateva cursuri si nu aprofundeaza prin aplicare, insa eu cred ca se aleg singuri de ceilalti, in timp. Intotdeauna reactia pietei elimina sau intareste pozitia pe piata a jucatorilor.

Asadar, ce anume ar trebui sa faca un coach care are integritate (am sa fac referire la un coach specializat pe sanatate ca sa fie mai specific exemplul):

 • Sa te indrume cum sa iti prioritizezi activitatile care tin de sanatatea ta: somnul, dieta, exercitiile fizice, starea psihica generala etc.
 • Sa te incurajeze sa iesi treptat din zona ta de confort pentu a depasi orice blocaj
 • Sa te indrume spre tine: sa te iubesti si sa te respecti mai mult
 • Sa te invete cum sa iti cresti increderea in tine prin tehnici specifice
 • Sa te invete cum sa elimini obstacolele si autominciuna care te-au franat pana in present si sa fii integru cu tine insuti in primul rand
 • Sa te incurajeze sa evoluezi constant si treptat, in ritmul tau, fara sa te forteze

Ce nu ar trebui sa faca un coach specializat in sanatate:

 • Sa iti dea retete de slabit (trebuie sa construi impreuna un plan de sanatate potrivit tie!)
 • Sa iti dea solutii magice si pastile
 • Sa te faca sa simti ca ai dintr-o data success doar pentru ca lucrezi cu el: succesul tau depinde doar de tine si de ceea ce faci tu zi de zi
 • Sa iti spuna ca de acum viata ta se va schimba doar pentru ca ai venit la el
 • Sa iti dea sfaturi cu promisiunea ca vei primi si mai mult, ca sa te faca sa devii dependent de el

Am sa inchei spunandu-ti ca daca esti pasionat de dezvoltarea personala, tot ce ai de facut este sa deschizi bine ochii si urechile, si sa nu te iei dupa afise colorate care promit marea cu sarea. Cauta profesionisti! Nu uita ca totul depinde de tine si nu exista solutii magice: rolul specialistilor in dezvoltare personala nu este sa te dezvolte ei, ci sa iti furnizeze instrumente cat mai bune pentru a te dezvolta singur.

 

Mihaela Visan on EmailMihaela Visan on FacebookMihaela Visan on Linkedin
Mihaela Visan
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

Telefon 0040747741233

email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro

 

Mihaela Visan

Mihaela Visan

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. Telefon 0040747741233 email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro