Este o altfel de relatie.

Cand suntem dependenti de substante, indiferent de ce fel, inseamna ca am dezvoltat o relatie foarte stransa cu acestea.

Aceasta relatie se desfasoara in trei planuri diferite: comportamental (te-ai obisnuit sa te relaxezi cand iti administrezi substanta), fiziologic (in corp se declanseaza un cocktail de substante care intaresc dependenta), fizic (ai un anumit ambient, moment al zilei si situatii si gesturi pe care le faci in mod repetat cand esti tu si substanta ta, de exemplu fumatorii au gestul fizic de a duce tigara la gura).

Duc putin mai departe aceasta viziune si te intreb: cum ar fi daca ai incepe sa privesti relatia ta cu mancarea nesanatoasa si in exces, cu medicamentele pe care le iei zilnic, cu tigara sau cu bautura, ca pe o relatie de dragoste in toata regula? Ca pe un parteneriat, insa evident unul nociv.

Daca stai sa analizezi putin lucrurile, ai sa observi ca ai o relatie foarte intima cu substantele de care esti dependent. Observa-te putin cum faci cand iti iei medicamentele, paharul sau pachetul de tigari langa tine. Gesturile tale sunt foarte atente. Substantele tale nu iti lipsesc nici in vacanta. Sunt pretudindeni cu tine. Te asiguri ca vei avea de unde sa ti le procuri sau le iei cu tine.

Daca bei, paharul acela este foarte important. Va retrageti undeva in intimitatea voastra, in perimetrul vostru invizibil, si aveti momentele voastre. Acele momente in care esti doar tu cu paharul sau substantele tale. Si nimic din ce este in jur nu este la fel de important, desi e posibil sa fie multa lume in jurul tau, dar tu nu mai observi mare lucru. Totul se estompeaza iar acel pahar se vede clar, il simti in mana bine si nu vrei sa ti-l ia nimeni. Cine mai esti tu fara el?

Acelasi lucru se intampla si cu tigarile. Te simti bine, in control, si totusi tu ai pierdut demult controlul.

Tot controlat esti si cand vii spre casa dupa servici si te opresti sa iti iei ceva  bun, desi ai rontait toata ziua. Pentru ca asa te-ai obisnuit si acesta este ritualul tau.

Iti propun totusi o despartire, chiar daca stiu ca despartirile sunt atat de grele. Stiu ca esti de multe ori suparat pe tine ca mananci prostii sau ca bei si stiu ca te simti bine cu partenerul tau si nu poti renunta la placerea pe care ti-o ofera. La relatia voastra atat de profunda. Ajungi chiar sa te identifici cu partenerul tau. Nu te vezi fara tigara sau un pahar in mana la un chef sau fara medicamente in geanta. Nu te vezi rezistand unor saratele la un cocktail.

Nu poti sa dormi..iei o pastila. Te doare capul…iei o pastila. Ai avut o zi grea, iei un calmant. Te-a tras curentul…iei o pastila. O alta substanta, o alta relatie: esti convins ca doar daca iei o pastila iti trece.

Te-ai gandit oare sa divortezi de acest partener vreodata? Indiferent ce forma are el.

Ai amanat pe un atunci, pe un candva, gandindu-te ca nu poti acum.

Te intreb, daca nu poti acum, ce te face sa crezi ca vei putea atunci?

Stiai ca mai mult de jumatate din oamenii dependenti de alcool sau tigari care se lasa de aceste vicii, o fac spontan si fara ajutor?

Ca este mult mai simplu decat pare?

Ca tot ce trebuie de fapt sa faci este sa divortezi de acea parte din tine care s-a invatat de-a lungul timpului sa caute placerea in substante nocive. Sa incepi sa crezi ca poti sa faci asta. Incepe sa crezi ca poti sa treci pe langa un fast food sau o cofetarie de acum inainte, sa te gandesti cand vezi substanta nociva “nu te mai vreau in viata mea”, mi-ai facut destul rau.

Alege un partener nou pentru tine, unul care sa te iubeasca si sa te protejeze, nu unul care sa te distruga.

Mihaela Visan on EmailMihaela Visan on FacebookMihaela Visan on Linkedin
Mihaela Visan
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

Telefon 0040747741233

email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro

 

Mihaela Visan

Mihaela Visan

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. Telefon 0040747741233 email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro