Daca intrebi un prieten „Tu cum iei o decizie?” sigur iti va raspunde ceva de genul: bazat pe logica si rationament, cantaresc bine inainte, ma gandesc mult etc.

Culmea este ca noi decidem de fapt emotional.

Inainte de a intra logica si rationamentul in ecuatie, noi am luat deja decizia bazat pe emotia pe care ne-a generat-o rezultatul sau consecintele deciziei respective.

Sa luam un exemplu banal: vezi o geanta superba, este si la reducere, chiar merita banii pentru ca ti-o doresti demult si mai este si exact brandul si modelul tau favorit.

Poti lua doua decizii: sa o cumperi sau sa nu o cumperi.

Haide sa analizam ambele cazuri.

Daca decizi sa o cumperi, ai sa imi spui ca a meritat investitia, ca este o geanta scumpa, pe care in sfarsit ti-o permiti. Tu ai impresia ca ai luat decizia in mod logic si rational, de fapt te-ai imaginat demult cum te vei simti purtand zi de zi geanta respectiva, cum iti vei pune toate obiectele tale personale in ea, cat de bine se va potrivi cu stilul tau. Emotia din spatele acestei decizii: ma simt excelent cand port aceasta geanta. Nevoia din spatele deciziei: sa ma simt frumoasa, pretioasa, valoroasa.

Daca decizi sa nu o cumperi, ai sa imi spui ca mai ai 10 genti cam din aceeasi categorie si ca, chiar daca te-ai uitat mult dupa geanta asta, nu are sens sa o cumperi. Din nou, decizia ta pare foarte logica, insa inaintea logicii, tu te-ai gandit ca te vei simti o risipitoare daca vei da banii si pe aceasta geanta, chiar si asa la pret redus. Emotia din spatele deciziei: ma simt prost daca iau geanta asta. Nevoia din spatele deciziei: de a avea un sentiment de autocontrol.

In ambele cazuri, logica si rationamentul au intervenit abia dupa ce emotia a decis pentru tine.

Te invit sa iti analizezi de acum inainte deciziile si sa observi ce emotie sau complex de emotii te face sa alegi sa cumperi urmatoarea rochie, urmatoarea masina, inclusiv sa iti alegi urmatoarea partenera sau partener.

Daca esti o tipa care e mereu la shopping sau esti un tip care isi schimba des partenera, incearca sa depistezi ce emotie cauti de fapt? Noutatea? Exaltarea? Entuziasmul?

Mihaela Visan on EmailMihaela Visan on FacebookMihaela Visan on Linkedin
Mihaela Visan
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

Telefon 0040747741233

email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro

 

Mihaela Visan

Mihaela Visan

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. Telefon 0040747741233 email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro