Daca imi puneai aceasta intrebare in 2018 ti-as fi raspuns: imposibil! 
Imi aduc aminte ca nu imi placea nimic aici in Belgia : limba mi se parea imposibil de invatat, nu m-am gandit vreodata ca voi fi in stare sa pronunt cuvinte precum “wekloosheidsuitkering”,  mancarea nu imi placea deloc, oamenii mi se pareau reci, ma vedeam mai buna decat toti.   
Spuneam ca sunt rai pentru ca isi duc parintii la azil, spuneam de parinti ca sunt ciudati pentru ca le cer chirie copiilor adulti, spuneam ca sunt zgarciti ca nu isi primesc oaspetii cu toate bunatatile pe masa, si tot asa.

Realitatea este cu totul alta: azilele aici au conditii super, banii pe care parintii ii cer pe chirie ii cer ca sa invete copilul adult ca are responsabilitati si in general ii pun intr-un cont tot pe numele lui/ei, iar bunatatile sunt pe masa in fiecare zi, nu doar atunci cand vin oameni in vizita.

De fapt ce era in spate? Frica de necunoscut, de nou, de “altfel” , lipsa increderii in mine, plus convingerile dobandite de la parinti pe care le consideram adevaruri absolute. 

Am descoperit dupa multi ani (cand am inceput cursurile de coaching in 2015) ca eu de fapt am fugit din Romania in speranta ca si problemele mele vor disparea odata cu distanta.

Iata ca nu a fost chiar asa, am schimbat tara, insa mi-a luat ani buni de zile sa ma schimb si eu.  Eu am venit aici intr-un mediu total strain cu mentalitatea mea din Romania, ganduri care nici macar nu erau ale mele toate. Ma refer aici la convingerile dobandite de la parinti, bunici.  

Am crezut ca lasand trecutul in spate, toate problemele vor disparea. Si pentru o perioada chiar am crezut ca am reusit, insa apoi mi-am dat seama ca singura cale de a lasa cu adevarat trecutul in spate este sa accept ce mi s-a intamplat si ce am facut, sa ma iert si sa inteleg ca trecutul m-a facut omul extraordinar care sunt astazi.   Este adevarat ca distanta de familie m-a ajutat sa ma detasez.

 

Daca m-ai intreba acum dupa cursurile de coaching si nlp ti-as raspunde: foarte usor! 
Secretul este : eu sunt bine cu mine si inteleg ca oamenii sunt diferiti. Ma respect pe mine si ii respect si pe ceilalti chiar daca isi traiesc viata altfel. Nu este treaba mea!
A fost decizia mea sa vin intr-o tara straina si pot alege: ma razvratesc impotriva a tot si a tuturor si imi fac mie viata amara sau ma bucur de fiecare clipa pentru ca sunt constienta ca viata este scurta si pretioasa. Iar atunci cand gandesc asa, apar si oportunitatile.

Daca imi spun : “limba x este usoara”, in loc de ”aoleu ce urata este limba asta”, sigur o invat cu drag si mai repede.

Daca imi spun ” oamenii sunt prietenosi” in loc de ” ce ciudati sunt astia”, sigur imi fac prieteni mai repede.

Daca imi spun ” imi gasesc sigur de munca pt ca sunt foarte competent(a)” in loc de ” se gaseste greu de munca ca roman aici” , sigur imi gasesc mai repede.

Daca gandesc in probleme, pai probleme o sa tot am. Daca le vad pur si simplu ca pe niste provocari din care invat si cresc, se rezolva mult mai repede.

Daca ma descurajez dupa cateva email-uri cu raspuns de genul: “multumim ca ati solicitat la noi la firma, insa profilul dvs nu se potriveste cerintelor firmei” si nu mai solicit deloc, sigur imi va fi greu sa imi gasesc de munca. Daca in schimb ma gandesc ca este absolut normal si solicit la cat mai multe firme, sigur intr-o zi voi primi un raspuns pozitiv.

Intrebari de reflexie pentru tine

 

  • Cum vezi tu viata in strainatate? Este grea, este usoara?
  • Tu ce crezi, este usor sa te integrezi intr-o tara straina?

 

  • Ce crezi despre zicala: “in strainatate umbla cainii cu covrigi in coada”?
  • Crezi ca tu poti avea un job bun in strainatate ca roman?
  • Ai prieteni straini sau cercul tau de prieteni este format exclusiv din romani?
  • Ai prieteni straini sau cercul tau de prieteni este format exclusiv din romani?
  • Ce crezi, se pot face bani frumosi si in Romania sau numai in strainatate?
  • Daca eu vin si iti spun  ”Tot ceea ce-ti trece prin minte, poti face, chiar si in strainatate”, tu ce zici?
  • Ce crezi, o limba straina se invata usor sau greu?

 

Analizeaza-ti raspunsurile si observa daca ai ganduri care stau in calea integrarii tale.

De ex: viata este grea in strainatate.  Ia-le una cate una si lucreaza pe ele, odata ce scapi de aceste convingeri, viata ta va fi mult mai usoara.

Te iubesc!

Iustinia Seciu on EmailIustinia Seciu on Facebook
Iustinia Seciu
Master Coach & NLP Practitioner
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept cu la o sesiune de coaching cu mine.

iustinia.seciu@academyforcoach.com

0032 488 57 04 06 ( Belgia)

 

Iustinia Seciu

Iustinia Seciu

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept cu la o sesiune de coaching cu mine. iustinia.seciu@academyforcoach.com 0032 488 57 04 06 ( Belgia)