Atunci cand ai de luat o decizie, este bine sa iti acorzi un timp de gandire, cateva minute, poate o zi sau mai mult. Chiar si cand e nevoie sa dai un raspuns pe loc, poti sa ceri un ragaz. Iti recomand un set de intrebari care te ajuta sa obtii mai multa claritate, sa fi multumit de alegerea facuta, sa iti asumi si consecintele ei.

Fii sincer si deschis fata de tine atunci cand raspunzi la aceste intrebari, pentru ca tu vei fi principalul beneficiar al urmarilor deciziilor tale. Iata ce ar fi de preferat sa te intrebi, astfel incat sa pui in balanta cat mai multe aspecte:

– Vreau eu CU ADEVARAT sa fac asta? Raspunsul il dai pe loc, DA sau NU, fara sa lasi mintea sa gaseasca prea multe argumente. Este mai mult un raspuns intuitiv.

– Fac eu asta pentru mine sau o fac pentru a demonstra celorlati cat de bun, cat de important sunt sau ce pot eu? Daca vrei doar sa te dai mare in fata altora, e cazul sa te intrebi de ce vrei sa faci asta? Ce eforturi depui si care este castigul tau real?

– Ceea ce vreau sa fac imi aduce plusvaloare? Adica imi dezvolta o aptitudine, o abilitate, invat ceva nou, devin mai performant intr-un domeniu?

– Ma ajuta sa fiu eu insumi, autentic sau ma obliga sa port masti sa spun una si sa fac alta, sa fac compromisuri? Aici ai de lucru mai mult daca esti o persoana care nu spune prea usor NU. In general nu refuzam pe cineva de frica, fie sa nu se supere pe noi, fie ca pierdem ceva sau nu obtinem ceea ce vrem. Ne punem o masca, spunem ca suntem de acord, desi stim ca nu vrem asta. Cand spui NU, de fapt refuzi un comportament, un serviciu, nu persoana care ti le-a propus. Abia dupa ce inveti sa spui un NU adevarat, vei reusi sa spui un DA autentic.

– Pe care dimensiune a vietii ma implineste: personala, familiala profesionala, relationala, sociala? Adica eu in relatia cu mine, eu in relatia cu familia, cu ceilalti sau in profesia mea, in societate?

– Ce simt eu cand ma gandesc ca am realizat acea actiune pentru care am luat decizia? Sunt bucuros sau sunt epuizat, fara chef, ceva de genul, “bine ca s-a terminat, am scapat si de asta”? Este un exercitiu de imaginatie, te transpui in starea cand ai finalizat actiunile, astfel incat sa traiesti momentul si din punct de vedere emotional.

Antreneaza acest mecanism zilnic, in mod constient, ori de cate ori ai de luat o hotarare pentru activitatile tale obisnuite, astfel incat sa devina un comportament. Practicand acest antrenament mimim 30 de zile, vei observa ca atunci cand vei fi pus in situatia de a lua o decizie importanta, raspunsul va veni usor, de sine si vei avea increderea ca ai facut alegerea potrivita.

Dumitra Chiriac