Si eu m-am manifestat de multe ori in viata ca fiind timida si iti impartasesc ce am descoperit pana in acest moment. De cand am inceput sa lucrez cu mine si sa ma descopar am constientizat ca in spatele timiditatii se ascundeau multe alte lucruri, spre exemplu frica de ridicol, de judecata, de a nu fi acceptata, lipsa de incredere in sine, chiar lipsa iubirii de sine, credinte de tipul “nu sunt suficient de buna, de valoroasa, de frumoasa, de perfecta… si atunci mai bine stau in coltul meu si tac”. Da, atunci cand incepi sa-ti dai seama de multele mecanisme prin care te sabotezi poate fi coplesitor. Insa constientizarea este un pas important. Din acest punct practic nu mai poti sa te minti pe tine, nu mai este cale de intoarcere doar de schimbare, nu mai poti continua sa traiesti cu aceste masti. Poti incerca, insa frustrarea va fi tot mai mare.

Ce ai putea face pentru a fi mai putin timid? Primul pas pentru mine a fost sa-mi spun parerea chiar daca era diferita de a celor din jur si sa-mi asum ca nu toti ma vor simpatiza sau accepta. Asa a fost, unele persoane au iesit din viata mea, dar au aparut altele care impartaseau aceleasi valori. M-am concentrat sa-mi vad calitatile si nu doar defectele. Am incetat sa ma compar continuu cu ceilalti, pentru ca fiecare este unic, gandeste, simte si actioneaza diferit!

Am inceput sa imi spun “Da” mie si valorilor mele. Am constatat ca pretul timiditatii si al neincrederii in sine a fost foarte mare: am trait dupa valorile altor persoane si le-am incalcat pe ale mele.

Am constatat cu durere ca de fapt timiditatea este un mecanism prin care ma sabotam si imi amanam actiunea si bineinteles succesul.

Iti propun sa reflectezi la aceste intrebari:

Ce castigi tu daca te comporti ca fiind timid sau timida? Si ce ai de pierdut?

Ce se ascunde de fapt in spatele timiditatii?

Indiferent ce vei descoperi continua sa lucrezi cu tine, daca simti nevoia poti apela si la un specialist insa nu renunta la a fi tu insuti si la a-ti construi viata pe care ti-o doresti.

Ioana Epure on EmailIoana Epure on Facebook
Ioana Epure
Master Coach
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine,

Tel: +34670847516, +40770408311

E-mail: ioana.epure@academiadecoaching.ro

Ioana Epure

Ioana Epure

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine, Tel: +34670847516, +40770408311 E-mail: ioana.epure@academiadecoaching.ro