Daca suferi de obezitate, ai incercat cu siguranta o gramada de metode si ai facut zeci de cure de slabire. Problema este ca desi ai avut vointa si motivatia sa incepi o dieta si sa faci sport, ai revenit intr-un final la greutatea initiala. Nu stii ce sa mai faci, te simti greoi ca si cum ai cara cu tine (si chiar cari!!) saci de nisip si te invarti intr-un cerc. Asta pentru ca vointa si motivatia functioneaza din cand in cand, in timp ce un plan bine pus la punct si transformat in obicei, va functiona tot timpul pentru ca devine automatism.

Dietele au efect cat timp sunt tinute pentru ca orice restrictie calorica duce la slabire, dar organismul intra intr-o stare de „infometare” datorita restrictiei, percepand dieta ca pe o amenintare. Astfel, organismul tinde sa atinga starea initiala si chiar sa isi faca rezerve noi de grasime pentru alte eventuale restrictii, protejandu-te. De aceea dietele nu functioneaza decat iluzoriu, in plus deregleaza metabolismul si iti strica relatia cu mancarea. Devii confuz si nu stii ce sa mai mananci ca sa fie bine.

Totul se rezolva din interior spre exterior.

Ce sa faci concret?

PASUL 1

Fa un tabel cu trei coloane si scrie in coloana din stanga toate metodele incercate, in coloana din mijloc rezultatele obtinute (masurate in kilograme pierdute in timp, de exemplu 1 kg pe saptamana cu metoda x), iar in a treia coloana ce s-a intamplat concret dupa cura de slabire respectiva (de ex. am revenit la comportamentul anterior si m-am ingrasat la loc sau mai mult etc.).

Acest tabel te va ajuta sa ai o viziune de ansamblu asupra propriilor incercari, reusite si recurente, iti faci o radiografie a comportamentului si mai observi ca dietele NU sunt solutia.

Fa o evaluare a datelor obtinute si trage Concluzia 1 (de exemplu: am fost mereu capabil sa ma tin de o cura dar apoi am revenit la comportamentul initial). Observa ce faci de fapt preponderent, care comportament este comun in acel tabel dupa fiecare dieta.

PASUL 2

Ia-ti un angajament FERM fata de tine ca de AZI iti vei schimba comportamenul identificat in Concluzia 1 si vei incepe sa iti respecti si iubesti corpul. Formuleaza-l la timpul prezent. Citeste acest angajament cu voce tare in fiecare dimineata ca sa te setezi psihic sa ai grija de corpul tau cu iubire, informat (cred ca stii deja ce alimente sunt sanatoase si recomandate), nu cu diete temporare.

 

PASUL 3

Mananca in fiecare zi doar asezat la masa, aranjata frumos, fara reviste, telefon sau televizor, doar cand iti este foame, si obisnuieste-te treptat sa nu mananci mai tarziu de ora 19.00. Bucura-te in tihna de hrana ta si consider-o doar o masa. Asculta-ti corpul si cand observi ca te-ai saturat ridica-te si nu mai reveni in locul de mancat pana la ora mesei si DEFOCUSEAZA-TE de pe mancare. Fii activ si misca-te ori de cate ori ai ocazia si creeaza-ti ocazii sa faci miscare cu placere. Informeaza-te si fa-ti o lista alimente sanatoase care iti plac si adauga un aliment nou sanatos (legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte) la fiecare 2-3 zile in meniul tau si inlocuieste treptat alimentele hipercalorice de tip patiserie, paine alba, dulciuri, preparate grase si grele, cu preparate usoare si testeaza mancaruri noi mai sanatoase, macar un fel nou pe saptamana. Deci, adauga si inlocuieste treptat in loc sa te abtii. Gusturile tale si comportamentul tau alimentar se vor reeduca fara sa faci un efort vizibil. Indeparteaza orice tentatie de a mai tine vreo dieta restrictiva doar pentru ca vrei sa vezi rapid rezultate. Schimbarea comportamenului iti va schimba viata. Dieta te va trage inapoi in cerc. Asa ca ai rabdare cu tine si vei slabi lent, sanatos si definitiv.

Respecta-ti angajamentul de a face schimbarile mici de mai sus treptat si consecvent.

Spor la treaba!

Mihaela Visan on EmailMihaela Visan on FacebookMihaela Visan on Linkedin
Mihaela Visan
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

Telefon 0040747741233

email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro

 

Mihaela Visan

Mihaela Visan

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. Telefon 0040747741233 email: mihaela.visan@ academiadecoaching.ro