Optimismul este una dintre cheile spre o viata frumoasa traita deplin. Acest articol o sa defineasca optimismul la un nivel mai profund, o sa afli despre doza sanatoasa de optimism si cum il poti readuce in realitatea ta de zi cu zi.

Optimismul este o competenta emotionala ce determina cresterea productivitatii vietii. De exemplu, la nivel de companie, in departamentul de vanzari angajatii care au obtinut scoruri inalte la un chestionar de masurare a optimismului invatat au vandut in primii 2 ani de activitate cu 37 % mai mult decat pesimistii. La nivel personal, optimismul reprezinta increderea in totalitate  in obtinerea obiectivului propus, ceea ce aduce o rata crescuta a succesului in viata si o stare generala de bine.

O parte dintre beneficiile coachingului in obtinerea unui grad inalt de optimism sunt:

– sa iti recunosti mai bine starile interioare ce te conduc catre succes sau catre esec,

– ajungi la reteta proprie de schimbare a unei stari neproductive intr-o stare productiva, respectiv de a-ti indeplini obiectivele sanatoase in orice arie iti doresti,

– intelegi mai bine cine esti si cum functionezi.

Exista mai multe tipuri de pozitionare mentala in functie de

– gradul de permanenta

Oamenii percep cauzele evenimentelor din viata lor ca fiind temporare sau permanente.

“Nu tin minte niciodata sa imi alimentez masina” – este o explicatie ce implica permanenta.

Permanentizarea actiunilor facute la un moment dat duce la generalizari si automatisme. Nepermanentizarea lasa spatiu pentru testarea realitatii specifice fiecarui moment si astfel pentru schimbari, imbunatatiri, crestere. “Am uitat sa imi alimentez masina ieri” e o explicatie temporara.

– gradul de prezenta

Oamenii care gasesc explicatii universale pentru nereusitele lor tind sa renunte la tot atunci cand au un esec intr-o anumita activitate.

“Nu a fost sa fie. Daca asa a vrut Dumnezeu, Daca asa a fost soarta. Cu soarta nu te pui. Renunt la tot. Nu are rost”

Oamenii care gasesc explicatii specifice ar putea deveni neajutorati in acel domeniu in care au avut un insucces, insa vor continua sa evolueze in celelalte arii din viata lor.

“Eu nu sunt bun la matematica” vine dintr-o experienta neplacuta din trecut, poate fi o nota prosta, un profesor prea exigent, un examen picat, care genereaza un comportament neproductiv, adica fuga de matematica, blocaje in calcul si ca alternativa focusarea pe o alta materie.

– grad de personalizare

Cand se petrec lucruri neplacute, oamenii vor atribui cauza unor evenimente ori altor persoane sau circumstantelor ( ceea ce numim externalizare ). Cand ne autoinvinovatim stima de sine are de suferit. Atunci cand atribuim vina unor circumstante externe nu ne vom leza stima de sine, insa a-i invinui tot timpul pe ceilalti poate deveni o problema in sine prin faptul ca acest lucru presupune o permanenta deresponsabilizare. In plus cei din jur ii resping pe cei care nu isi asuma responsabilitatea pentru consecintele faptelor lor.

Testarea realitatii este unul dintre instrumentele necesare pentru a verifica daca optimismul avut este adecvat obtinerii obiectivului. In acest sens un optimism prea ridicat poate duce la situatia de a fi nepregatiti adecvat, neprevazatori – a nu calcula si a nu elimina riscurile si de a nu lua in seama provocarile. La polul opus se afla un nivel prea scazut de optimism, care poate duce la o stare negativa in care orice sarcina pare prea grea, uneori imposibil de obtinut si la pierderea sensului ori a obiectivului din vedere.

Componentele de baza ale optimismului personal sunt:

– increderea in sine cuprinzand abilitati si capabilitati. Abilitatea inseamna capacitatea de a fi abil, indemanatic, iar capabilitatea este capacitatea de a fi capabil, apt. Exemplu: Ai abilitatea de a conduce o masina pentru ca esti sanatos fizic, ai maini, picioare, ochi. Capabilitatea se dobandeste dupa terminarea scolii de soferi.

– increderea in oameni si in tehnologie (mediu)

Ce pasi poti face concret spre a readuce optimismul in viata ta? Tu stii cel mai bine, asa ca intra in contact cu tine si ia ce ti se potriveste de la ceilalti care au reusit sau sunt experti in acel domeniu de studiu. Ce zici de a-ti dori cu adevarat? Apoi de a identifica ce te opreste si ce te sustine, urmand actiunea cu perseverenta. Crezi ca te influenteaza prezenta oamenilor veseli si optimisti, crezi ca e contagioasa starea de bine? Studiile din fizica cuantica arata ca nu e nevoie ca oamenii din preajma macar sa rosteasca vreun cuvant si deja la nivel de camp mental, emotional si energetic devenim un tot, asadar deja se petrece un schimb pe multe niveluri. Cum te simti dupa ce asculti un discurs motivational? Dar dupa ce vizionezi un film cu mesajul “da, se poate”? Daca cumva credeai ca unii oameni se nasc veseli si altii tristi, unii optimisti si altii pesimisti, sa stii ca mediul are o influenta uriasa, in primii anii invatam prin imitare si pe baza mecanismelor de supravietuire inclusiv ce stari sa afisam. Cu cat anii trec, ne lasam modelati de un anturaj largit, apar persoane care isi pun amprenta puternic in decizionare ori care ne impresioneaza prin comportamente, vorbe, tinuta. Optimismul se (re)invata! Fericirea se (re)invata! Rasul se (re)invata! E necesar doar sa creem constient noi cai neuronale si sa ne luam portia zilnica de optimism, asa cum mancam si ne spalam frecvent, sa facem actiuni concrete, afirmatii, sa investim in propria persoana timp, bani, atentie, iubire, sa ne dezvoltam personal si spiritual prin sesiuni de coaching individuale ori de grup, terapii, seminarii, carti, etc. Mentinerea suficient timp a acestor stari dorite in produce in corpul fizic cantitatea de hormoni si neurotransmitatori, care ulterior se vor elibera constant.

Totul devine mai usor si mai placut atunci cand lucrezi cu un specialist. Everybody needs a coach. Aici sunt! Acum e momentul! Lucrez cu adulti, copii, adolescenti. Individual, cuplu, familie, grup, echipa. Fata in fata, online si telefonic. Te imbratisez din spatiul cel mai pur!

Adina Ene on EmailAdina Ene on FacebookAdina Ene on Linkedin
Adina Ene
Master Coach
MasterCoach & NLP Practitioner

Comsilier de Dezvoltare Personala & Formator
Facilitator Access Consciousness

E-mail: adina.ene@academiadecoaching.ro

Tel: +0040.729.518.817

 

 

 

Adina Ene

Adina Ene

MasterCoach & NLP Practitioner Comsilier de Dezvoltare Personala & Formator Facilitator Access Consciousness E-mail: adina.ene@academiadecoaching.ro Tel: +0040.729.518.817