Toata ziua luam decizii, fie ca ne dam seama, fie ca nu, fie ca suntem constienti sau pe pilot automat. De la cu ce sa ne imbracam pana la ce sa mancam, cu ce sa incepem, ce avem de bifat mai devreme si ce mai tarziu. Cu cat avem de luat mai mutte decizii cu atat devenim mai obositi din punct de vedere mental. Steve Jobs, de exemplu, se imbraca doar cu tricouri negre si blugi pentru a elimina aceasta decizie. Sunt persoane carora le poate lua o ora intreaga pana decid ce bluza se potriveste cu restul tinutei. Poate e momentul sa redecizi – pe ce vrei sa iti folosesti energia?, ce este cel mai important pentru tine?, la ce te ajuta si in ce masura te ajuta acest aspect?, poti face ceva diferit care sa te faca sa te simti mai bine si sa ai rezultate la fel de bune sau mai bune? Acestea sunt decizii mici, insa avem de luat si decizii extrem de importante pentru viata noastra. S-a intamplat pe parcursul anilor sa faci alegeri potrivite pentru tine si alegeri cu rezultate nefaste. Orice decizii iei, ele au consecinte pe termen scurt, mediu si lung.

 

Scrie in caietul de lucru deciziile tale importante de pana acum. Deseneaza apoi un tabel cu doua coloane: in prima noteaza deciziile bune si in cealalta pe cele mai putin bune. Care dintre cele doua coloane cantareste mai greu pentru tine?

Daca proportia deciziilor ok este mai mare si satisfacatoare pentru tine dupa criteriile tale, felicitari, tine-o tot asa! Cand simti ca vrei sa imbunatatesti ceva, stiind ca mereu este loc de mai bine si pastrand desigur recunostinta, te afli in locul potrivit! Citeste ce urmeaza.

In cazul in care observi ca mai multe decizii importante pentru tine te-au indepartat de implinire, bucurie, scopul vietii, este momentul sa faci o schimbare in strategia ta de a alege, iar acest articol iti va oferi ce ai nevoie.

Iata cei cinci pasi pe care este necesar sa ii parcurgi pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine.

  1. Informeaza-te asupra a ceea ce vrei sa cumperi ori sa alegi. Vezi ce alternative ai. Pont! Selecteaza 3 solutii. Daca esti genul care gandeste ca nu are de ales, provoaca-te sa gasesti cat mai multe optiuni. Daca esti genul care gaseste o multime de alternative si apoi nu stie ce sa mai aleaga, limiteaza-te la cele 3.
  2. Vezi care dintre alternativele alese te reprezinta cel mai bine si iti respecta valorile personale.
  3. Compara alternativele in functie de cat sunt de eficiente, sanatoase si utile. Ce iti aduc pe termen scurt, mediu si lung?
  4. Vezi care este gradul de rentabilitate intre ce castigi si ce pret trebuie sa platesti (ce pierzi)
  5. Alegerea uneia dintre solutii, care sa intruneasca urmatoarele criterii:

– cea mai simpla pentru tine

– cu cele mai putine riscuri

– cele mai multe beneficii.

Daca vrei mai mult, daca vrei sa inveti strategii de eliminare a riscurilor, strategii de crestere a gradului de succes, profitabilitate prin training, coaching si NLP, daca vrei sa afli ce iti doresti cu adevarat si care este drumul tau spre implinire, contacteaza-ma.

Everybody needs a coach. Here I am. Zile minunate si decizii intelepte cu bucurie! Sarbatori binecuvantate!

 

Adina Ene on EmailAdina Ene on FacebookAdina Ene on Linkedin
Adina Ene
Master Coach
MasterCoach & NLP Practitioner

Comsilier de Dezvoltare Personala & Formator
Facilitator Access Consciousness

E-mail: adina.ene@academiadecoaching.ro

Tel: +0040.729.518.817

 

 

 

Adina Ene

Adina Ene

MasterCoach & NLP Practitioner Comsilier de Dezvoltare Personala & Formator Facilitator Access Consciousness E-mail: adina.ene@academiadecoaching.ro Tel: +0040.729.518.817