Toata lumea afirma ca isi doreste succesul. De la vorbe pana la fapte este un drum mai lung sau mai scurt. Depinde de tine Gandirea pozitiva fara actiune si disciplina este o iluzie. Gandirea pozitiva plus actiune plus disciplina reprezinta cheia succesului.

Diferenta intre o persoana care obtine ce isi doreste si o alta care nu obtine o face pur si simplu modul in care aceste doua persoane inteleg sensul succesului si modul in care cred ele de cuviinta sa actioneze pentru a-l aduce in viata lor.

In spatele succesului si al procesului de a il atinge stau intotdeauna valorile noastre. Felul in care actionezi reflecta credintele tale. Esti de partea ta sau impotriva ta?

Observa-te ce spui pe vorbe si ce faci pe fapte. Cand spui ca vrei sa fii sanatos, dar alegi un job stresant, care nu iti place si fumezi 2 pachete de tigari pe zi…care este realitatea?

Intreaba-te: Ce fac eu acum? De 100 de ori pe zi.

Dimineata la trezire, scrie o lista cu ce iti doresti foarte clar si concret sa obtii.

Ceea ce faci pe parcursul zilei te conduce la a realiza ceea ce ai scris ca iti doresti? Daca da, pastreaza si vei ajunge acolo. Daca nu, ce alegi sa schimbi ca sa fii in armonie cu tine si sa te implinesti?

Un alt motiv al insuccesului si al starii interioare neplacute este generat de o ierarhizare defectuoasa a valorilor si a convingerilor (definitia si ceea ce credem despre concepte).

Fiecare valoare are in spatele ei un sistem de convingeri care te fac sa actionezi intr-un anumit fel sau sa nu actionezi.

Spre exemplu: lista de valori a lui X (care este casatorit)

Libertate

Familie

Iubire

Convingerile sale “iubirea doare”, “mama spunea ca il iubeste pe tata, dar acesta a parasit-o pentru ca a gasit-o cu altcineva cand s-a intors dintr-o calatorie”, “casatoria este sfarsitul libertatii”, “daca nu ai familie esti un ratat”, “cand ai familie nu mai ai timp de tine”, “cand iubesti te sacrifici”, “libertatea inseamna a fi pe o plaja tropicala cu prietenii”.

In momentul in care va dori sa plece intr-o vacanta cu prietenii, ceva din interiorul sau il va opri, se va simti infricosat ori vinovat,  se va imbolnavi copilul sau i se va parea ca sotia intarzie cam mult de la serviciu in ultima perioada.

Alt exemplu: Y are urmatoarele valori importante Bani si bogatie, Cinste si Corectitudine

Cateva dintre credintele sale sunt ca “oamenii cu bani sunt niste sarlatani / fura / inseala”, “nu se poate sa faci bani corect in tara asta”. Cand vede la semafor o persoana relaxata si ingrijita intr-o masina de lux se gandeste “ce fata de hot are, cum o fi facut asta bani?”

Se pot observa diverse scenarii de viata in tiparul persoanei Y printre care- ori nu isi va gasi un job, ori va pierde banii, ori va fi pacalit cu sume de bani, ori va avea mare greutate in a-si deschide propria afacere.

Valorile au definitii atat de diferite in acceptiunea fiecaruia dintre noi incat doua persoane care intra in relatie de cuplu si afirma ca iubirea e valoarea lor principala, se pot trezi peste un an ca sufera pentru ca ea a suprapus iubirea cu atasamentul si pe partener cu tatal care nu i-a satisfacut nevoia de afectiune si de aprobare, iar el a suprapus iubirea cu duritatea, a tras concluzia ca iubirea nu o arata decat cei slabi si pe ea a suprapus imaginea iubitelor de dinainte care acceptau orice din partea lui.

In momentul in care stii foarte clar care iti sunt valorile, ce inseamna ele pentru tine si ordinea lor pe lista, atunci vei putea sa iti definesti personalitatea si granitele, sa petreci timp in compania celor care au aceleasi idealuri ca tine, vei face pasi concreti spre implinirea visurilor si obiectivelor tale.

Primele trei valori de pe lista sunt cele pentru care ti-ai da viata. De exemplu: pentru mine una dintre valorile principale este bucuria. Daca as sta in tristete, viata nu ar mai avea sens in acceptiunea mea. In schimb o alta persoana (si Adina cea veche se hranea cu melancolie) poate trai zeci de ani in suferinta si tristete daca i se implinesc valorile.

Se petrec uneori lucruri care ne dau total peste cap valorile. O persoana pentru care valoarea numarul unu sunt banii si munceste 20 de ore pe zi. Incepe sa se simta rau, afla ca are cancer. Brusc valoarea bani este inlocuita de sanatate.

Orice schimbare in viata ta porneste de la reprioritizare valorilor in drumul autocunoasterii si autenticitatii, a-l renuntarii la masti, la programele inghitite nemestecat de la societate, parinti, prieteni. Cand iti reasezi valorile devi o alta persoana. Si nici o persoana nu mai este ca tine. Esti unic si irepetabil. Fii darul care esti!

Te imbratisez din spatiul cel mai pur.

Aici sunt pentru a te insoti si a te sustine ca sa ajungi unde iti doresti in cel mai rapid si placut mod. Everybody needs a coach.

 

Adina Ene on EmailAdina Ene on FacebookAdina Ene on Linkedin
Adina Ene
Master Coach
MasterCoach & NLP Practitioner

Comsilier de Dezvoltare Personala & Formator
Facilitator Access Consciousness

E-mail: adina.ene@academiadecoaching.ro

Tel: +0040.729.518.817

 

 

 

Adina Ene

Adina Ene

MasterCoach & NLP Practitioner Comsilier de Dezvoltare Personala & Formator Facilitator Access Consciousness E-mail: adina.ene@academiadecoaching.ro Tel: +0040.729.518.817