Eu folosesc aceste 4 întrebări simple care îmi clarifică lucrurile:

  1. Ce s-a întâmplat mai exact? Încerc să văd lucrurile limpede așa cum s-au întâmplat, cu claritate pentru a înțelege situația de fapt. Încerc să îmi păstrez calmul.
  2. Cum s-a întâmplat?  Îmi închipui că strâng dovezi pentru cineva care nu este implicat și trebuie să îl fac să înțeleagă situația de fapt.
  3. Ce pot face?  Preiau controlul asupra minții mele concentrandu-mă pe viitor și mă gândesc la ce pot face acum, în loc să pierd timpul gândindu-mă la ce a fost și nu mai poate fi schimbat. Am o altitudine pozitivă!
  4. Ce măsuri pot lua acum? Nu îmi fac griji și nu stau să îmi plâng de milă. Ma gândesc la lucruri ce le pot face pentru a rezolva situația și să merg mai departe!

Ca și ajutor: separ faptele de probleme! Faptele sunt lucruri ce s-au întâmplat și nu pot fi schimbate. O problemă este ceva ce poate fi schimbat. Un obiectiv neindeplinit este o problemă nerezolvată.

Problemele sunt doar provocări cu care trăim viața!

Adevărul este că faptele aparțin trecutului, ele nu mai pot fi schimbate. Problemele aparțin viitorului. O problemă este o chestiune ce  poate fi schimbată. Îmi pun toată inteligența și priceperea în rezolvarea ei și este posibil ca rezultatul  să fie altul.

Tu cum preiei controlul asupra unei situații?

Robert Dobrean on EmailRobert Dobrean on Facebook
Robert Dobrean
Life and Business coach
robert.dobrean@academiadecoaching.ro sau 0730.098.887

Robert Dobrean

Robert Dobrean

robert.dobrean@academiadecoaching.ro sau 0730.098.887