O sa-ti spun o poveste despre Maria. Maria nu a avut sprijinul familiei in copilaria sa si a facut totul de una singura. Ajunsa mama, tot ce si-a dorit a fost sa-si protejeze copilul pentru ca el sa nu treaca prin aceleasi “greutati”. Cum a facut asta? Luandu-i copilului de pe umeri orice responsabilitate si facand ea in locul lui. Ba o auzeai adesea: Saracul, lasa-l sa nu treaca mititelul prin ce-am trecut eu ca tare greu mi-a fost. Si uite asa anii au trecut, copilul a ajuns adult si a ramas tot saracul, mititelul, asteptand sa-I salveze mama imediat ce da de greu.

Care-i mesajul primit de el prin acest comportament al mamei? Ca mama poate, ea stie mai bine iar el nu e suficient de capabil. Ar fi putut sa se razvrateasca insa nu a facut-o. A ajuns un adult care fuge de orice provocare pentru ca undeva, in sinea lui, el nu se vede capabil sa reuseasca de unul singur. Mama despre care vorbim a facut totul pentru a proteja copilul, nu a avut nicio intentie negativa, a vrut doar sa-l ajute insa fara a realiza ca asta l-ar putea afecta, ca i-ar putea lua puterea.

Cei mai multi parinti au doar intentii pozitive atunci cand vine vorba de copiii lor.

Si atunci de ce, uneori, rezultatul e un copil dependent si care se simte incapabil si fara putere? Poate pentru ca multi parinti se gandesc la cum sa le fie mai usor si bine copiilor pe moment, fara a lua in calcul efectul pe termen lung.

Iti ofer 5 pasi pentru a creste un copil independent, responsabil si capabil sa reuseasca in viata:

  1. In primul rand, recunoaste-ti si vindeca-ti ranile tale si impaca-te cu trecutul tau pentru a nu-si pune amprenta pe viitorul copilului tau. Ce anume ti-a adus benefic acel trecut? Daca ar fi fost diferit, ai mai fi fost tu acum la fel de puternica si capabila?
  2. In loc sa-i oferi pestele gata prins, ajuta-l pe copil sa pescuiasca singur. In felul asta, il pregatesti pentru viata. Incurajeaza-l, motiveaza-l, scoate-I in evidenta calitatile si punctele forte, fii alaturi de el insa nu face tu in locul lui daca el nu-ti cere asta!
  3. Pune accent pe felul in care se simte atunci cand realizeaza el ceva, intrebandu-l efectiv cum il face sa se simta faptul ca a reusit.
  4. Iubeste-l si accepta-l chiar si atunci cand greseste. Prin greseli, va invata si va evolua. Ghideaza-l sa-si invetele lectia, sa inteleaga ce poate face diferit, acum sau data viitoare.
  5. Incurajeaza-l sa exploreze, acordandu-I incredere in capacitatile lui.

Si orice-ai face, intreaba-te: Ce mesaj ii transmit eu copilului meu prin comportamentul acesta? Ce invata el din asta?

Ramona Onisor on EmailRamona Onisor on FacebookRamona Onisor on Linkedin
Ramona Onisor
Daca vrei si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

Ramona Onisor, Life & Business Coach

Tel 00357 99 235028

ramona.onisor@academiadecoaching.ro

 

Ramona Onisor

Ramona Onisor

Daca vrei si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. Ramona Onisor, Life & Business Coach Tel 00357 99 235028 ramona.onisor@academiadecoaching.ro