Dragii mei, imi  amintesc că pe parcursul vietii, m-au invadat multe idei preconcepute cu care am plecat din familie: fie de la bunici, de la parinti, de la rude. Unele le-am preluat de la profesori, colegi si prieteni, altele le-am creat chiar eu…….. O gramadă de convingeri și credinte limitative, care m-au ținut în loc si m-au blocat ani de zile, pentru că mi-au creat o perspectivă distorsionată asupra realității și posibilităților de a alege. ….M-au limitat in actiuni si gandire.

Voi aveți astfel de convingeri sau credinte, care v-au oprit sa cresteti ori sa faceti ceea ce v-ati dorit in viata ?

De exemplu, cand eram copil, bunica parca, mi-a spus ca atunci cand o pisica neagra iti taie calea, iti merge rau toata ziua. Si ce credeti? De cate ori imi taia calea o pisica neagra, toata ziua gandeam la asta…. si ….ceva nu tocmai bun mi se intampla in acea zi.

Iata o lista cu convingeri si credinte limitative cu care am trait pana la maturitate:

…”daca pui geanta sau poseta pe jos atragi saracia”;

…”daca dai bani de luni, dai toata saptamana”;

…..”daca torni cu mana pe dos in pahar…iti va merge pe dos”;

…..”daca dai bani unui cersetor iti fura sporul”;

……”copiii mostenesc destinul parintilor”;

……”cine are noroc la bani nu are noroc în dragoste, iar cine are noroc in dragoste nu are la bani”.

……”barbații vor ca sotii, gospodine nu intelectuale ”;

…”banii nu aduc fericirea”;

…..”banii strică omenia și prietenia”;

…….”dragostea durează doar doi ani, după aceea devine obisnuinta”;

………”toti barbatii inseala” etc..

Aveți o astfel de listă? Doriti sa identificati convingeri si credinte care va limiteaza?  Daca DA, luați ceva de scris si o coala de hartie. Impartiti coala in patru coloane egale pe orizontala. Va propun un exercițiu foarte simplu, care va ia maxim 20 de minute (in prima faza). Va fi distractiv!

Identificați patru dintre domeniile vieții (bani, profesie, relatii, dragoste, sanatate, pregatire profesionala, etc. ) in care nu v-a mers tocmai bine. Treceti-le cap de coloana… Apoi, faceți o listă cu credintele și convingerile voastre limitative, pe fiecare coloana in parte. Corelați calitatea acelor credințe și convingeri cu calitatea vieții voastre în acel domeniu.

Eu de exemplu, am avut o perioada lunga de timp, probleme financiare si in relatii (de prietenie, de dragoste etc.). Credințele și convingerile limitative din spate erau, evident, pe potriva calitatii vietii mele de atunci, pe segmentul respectiv……Traiam cu ideea că ”banii se fac foarte greu si ca oamenii te respecta doar daca esti bogat”.  De asemenea eram convinsă ca  ”partenerul cu care am o relatie,  ma minte, ma va insela la un moment dat….ori se va folosi de mine”. Asa imi spunea de cand eram mica….cineva din familie, referitor la barbati. Nu aveam incredere ca o relație va dura mai mult de cateva luni, fiind mereu concentrata sa descopar dovezi ale faptului ca partenerul minte ori are un interes ascuns, in loc sa construiesc o relatie.

Odata ce am identificat aceste convingeri si credinte nocive, si am inceput sa le inlocuiesc, pe rand…cu unele pozitive,  viata mea a inceput sa se schimbe si ea, pentru ca am inceput sa actionez si sa gandesc diferit. De exemplu in loc de ”banii se fac greu” sau ”banii nu aduc fericirea” am inceput sa cred ca ”banii se castiga usor si  intr-un mod placut”, si ca ”aduc un plus de fericire cand sunt bine gestionati”. Sau in loc de ”toti barbatii mint sau inseala” am pus: ”uneori se poate intampla ca oamenii sa  minta ori sa insele, dar nu e o regula”. Schimband perspectiva iti schimbi si viata.

Odata identificate, puteti schimba aceste convingeri prin simple tehnici de NLP, cu convingeri si credinte pozitive, puternice, care sa va programenze pentru succes.

Ati facut lista? Ati ascris cele patru coloane? Ati identificat in dreptul fiecareia convingerile si credintele care v-au tras inapoi? Bun…..

Acum luati alta coala si impartiti-o in acelasi fel…..dar in locul convingerilor si credintelor limitative de la fiecare dintre cele 4 coloane, scrieti formule pozitive, pe care sa le repetati cat mai des.

Odata ce programati subconstientul pozitiv, rezultatele vor apare la scurt timp. Este un proces de durata……sa inlocuim toate aceste convingeri si credinte limitative, dar se merita …….

Puteti folosi o multime de astfel de formule pozitive. Rostiti-le apoi zilnic pana cand devine o obisnuinta sa ganditi pozitiv. Dupa cateva saptamani de practica, puteti crea alte formule de succes.

IMPORTANT. Folositi afirmatii pozitive, la timpul prezent, in fraze scurte si clare.

De exemplu in loc de ”niciodata nu voi fi bogat” puteti spune :”atrag abundenta in toate domeniile vietii mele” sau ”am tot ce imi este de trebuinta si sunt recunoscator pentru asta”. Schimbati-va perspectiva. Fiti recunoscatori pentru fiecare progres si concentrati-va intotdeauna pe plusuri. Viata voastra cu siguranta se va schimba in bine. Aveti mereu la indemana o formula magica!

Aida Cimpeanu on EmailAida Cimpeanu on Facebook
Aida Cimpeanu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro

Tel :  0748 553019/ 0728 651 711

 

Aida Cimpeanu

Aida Cimpeanu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : aida.cimpeanu@academiadecoaching.ro Tel :  0748 553019/ 0728 651 711