Creditul bancar pe termen lung este luat in calcul de obicei pentru a achizitiona o locuinta sau un teren, in unele cazul si alte bunuri de valoare mai mare. Este el cea mai buna optiune?

Din experienta mea proprie, nu recomand. Acum 10 ani am optat pentru un astfel de credit, ipotecand apartamentul pe care il aveam deja, pentru a cumpara un teren, din dorinta de a-mi construi o casa. Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea de la targ si m-am trezit ca am optat pentru “cea mai buna oferta de pe piata”, un credit in CHF (franci elvetieni).

Ce a urmat a fost demn de opera lui F. Kafka… aproape ca am intrat in faliment (eu si inca cateva zeci de mii de oameni), impropriu spus faliment, deoarece in Romania nu exista o lege a falimentului personal. Asadar, cursul valutar s-a dublat, dobanda “atractiva” din primul an s-a marit, marja (profitul)  bancii a crescut, veniturile au scazut (2010). Adica toate riscurile dintr-un contract au venit la pachet.

Din cauza acestei decizii, cea mai buna la momentul respectiv, am redus drastic cam tot ce insemna “a trai viata”, am ramas blocata la un loc de munca pe care il uram si unde devenisem sclava, am facut naveta Ploiesti-Bucuresti zilnic pentru un salariu mai bun, m-am autoinvinovatit, pedepsit si criticat, iar cand nu am facut-o cu mine, am facut cu cei din jur. Acea parte buna, perseverenta din mine m-a ajutat enorm, desi era intr-o lupta permanenta cu celalalt EU. De fapt, erau multi de EU in interior, fiecare indicand alta directie. Multe jocuri psihologice, conflicte interioare, pozitie de VICTIMA-SALVATOR-AGRESOR pe rand etc.

Fireste, decizia apartine fiecaruia si si-o asuma. Timpurile s-au schimbat de atunci, in bine. De aceea as dori sa enumar cateva sfaturi utile in cazul in care tu, cititorule, te gandesti sa faci un credit la banca pentru 10-30 de ani.

– Gaseste oferta care ti se potriveste dupa ce studiezi cu atentie mai multe oferte! Acum, posibilitatea de informare se gaseste la indemana oricui.

– Analizeaza, cauta, pune toate intrebarile care iti trec prin cap atunci cand discuti cu un ofiter bancar;

– Citeste cu atentie contractul, ia-l acasa, apeleaza la un specialist daca nu intelegi ceva (neintelegerea te poate costa libertatea si calitatea vietii) – ATENTIE la dobanzi și comisioane, clauze contractuale;

ATENTIE la riscurile cauzate de neachitarea la timp a ratelor, precum: creșterea penalizarilor, raportarea în biroul de credit, poprirea pe contul de salarii (banca are posibilitatea legala sa blocheze contul clientului cu scopul recuperarii sumelor necesare de bani, acesta nemaiputand retrage banii sau sa îi gestioneze), executarea silita.

Alege cu mintea și nu cu sufletul! Gandește-te la ceea ce e cu adevarat important în viata. Libertatea este nepretuita. Libertatea de a alege, de a fi fericit, de a profita de tot ce Viata ofera bun.

Este indicat sa investesti în educatia ta financiara si sa te informezi foarte bine.

Din pacate, noi, romanii, suntem axati pe A AVEA nu pe A FI, crezand ca daca avem mai multe lucruri ne creste valoarea. Nu este deloc asa. Ar trebui sa ne intrebam cine suntem noi fara niste lucruri? Fara casa, fara masina, fara familie? Fara copil?

Noi si atat… Cine suntem?

Zamfir Adriana on Email
Adriana Zamfir
Daca doriti sa lucram impreuna, ma puteti contacta:

Date de contact: adriana.zamfir@academiadecoaching.ro sau +40722338411 (Romania)

Adriana Zamfir

Zamfir Adriana

Daca doriti sa lucram impreuna, ma puteti contacta: Date de contact: adriana.zamfir@academiadecoaching.ro sau +40722338411 (Romania)