25 Noiembrie este decalarata Ziua combaterii violentei domestice , ca atare diveste institutii desfasoara activitati adresate mai bunei cunoasteri a ceea ce inseamna abuz, manipulare, control , agresiune si chiar crime ce se pot petrece in spatele usilor inchise a ceea ce impropriu uneori se numeste familie.

       Multe informatii pe aceasta tema sunt la indemana tuturor , atat prin intermediul internetului cat si in diverse institutii care sprijina cu succes persoanele care isi gasesc curajul sa li se adreseze. Ceea ce vreau eu sa scot in evidenta aici sunt acele cercuri vicioase in care o astfel de victima de poate invartii la nesfarsit in cazul in care un realizeaza gravitatea pericolului.

   Mai exact:

  1. Cercul in care prima data apar tensiunile( certuri, jicniri, tacerea dinaintea furtunii) apoi se isca conflictul cu adevarat ( manipulari, abuz psihic , fizic , sexual)  urmat de asa zisa “luna de miere” in care agresorul regreta faptele anterioare si cauta sa “indulceasca” situatia.

In cazul in care agresiunea sau abuzul este denuntat , ceea ce este cel mai potrivit de facut, victimei i se asigura anumite conditii de siguranta si stabilitate economica ,suport de specialitate de catre asistenti social, psihologi , etc. In acest moment poate aparea un alt risc major.

  1. Cercul vicios in care victima din punct de vedere fizic este in siguranta ,dar moral si emotional retraieste tráumele foarte puternic in tot parcursul firului legal de declaratii, instante judecatoresti, sedinte de psihoterapie, relatari a diverselor fapte,ceea ce se poate numii dubla victimizare. In timp toate acestea se pot diminua si viata accestea sa intre pe un fagas normal.
  2. Cercul vicios al propriei victimizari.  Exista riscul sa apara reactii adverse la adaptarea la un nou stil de viata, in care persoana in cauza inca mai are de curatat dependentele de suferinta, frici , cosmaruri si de care ar fi vital sa isi dea seama cat mai curand pentru ca e singura care poate actiona in vederea vindecarii propriilor rani emotionale.
  3. Cercul vicios al neacceptarii si continuarii starii de dependenta de suferinta. Chiar daca suna putin straniu majoritatea victimelor nu reusesc sa recunoasca acest tip de dependenta si ca atare ramane nevindecata. Urmarea? Intrarea in alta relatie cu un alt partener in care situatia de va repeta aproape identic.

La un nivel mult mai profund relationarea se face intre doua persoane dependente de suferinta , rani sufletesti , emotionale din copilarie , adolescenta care s-au accentuat . Oricat de mult relatia de “inoada” sau se lipeste liatul va fi doar DEPENDENTA, ATASAMENTUL , nici pe departe ADEVARATA IUBIRE  NECONDITIONATA !

Asadar, ai curaj si pune intrebarile la timp ca sa poti gasii raspunsurile   potrivite despre ceea ce simti, ceea ce vrei cu adevarat , ceea ce meriti si ai curaj sa spui NU sau STOP atunci cand simti ca valorile tale sunt incalcate.

Cum e mai usor sa previi decat sa vindeci  lupta sau fugi, dar mai presus de toate CUNOASTE-TE, RESPECTA-TE, IUBESTE-TE !

 

Adriana Bontidean on EmailAdriana Bontidean on Facebook
Adriana Bontidean
Master Coach
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : adriana.bontidean@academyforcoaching.com

Tel: 0034605997060

Adriana Bontidean

Adriana Bontidean

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : adriana.bontidean@academyforcoaching.com Tel: 0034605997060