Daca consultam dictionarul termenul “manipulare” se refera la “a influenta prin diverse mijloace modul de a gandi și de a actiona al unei persoane sau al unei colectivitati”.

Daca ti-ai dat seama ca esti manipulat te felicit! Constientizarea este primul pas in a realiza orice schimbare!

 Manipularea emotionala functioneaza doar daca tu accepti sau te lasi manipulat! O relatie implica doua parti, cand cealalta persoana incearca sa te manipuleze isi face partea lui insa tu esti responsabil de modul in care ii raspunzi. Intotdeauna ai de ales chiar daca pentru moment ti se pare ca nu gasesti solutia.

 Din experienta mea am observat ca atunci cand m-am lasat manipulata principalul motiv a fost o frica de-a mea nerezolvata! Da, a fost dureros sa accept acest lucru dar cand incepi sa lucrezi cu tine, sa te cunosti, autominciuna nu mai functioneaza.

 Desi in majoritatea cazurilor imi dadeam seama ca sunt manipulata aveam ganduri de tipul “nu sunt suficient de buna, de puternica, etc” , “nu merit mai mult…”, “nu pot sa refuz” sau “mai bine sa treaca de la mine…” si frustrarea era tot mai mare. De fapt in spate se ascundea chiar lipsa iubirii de sine. Da, chiar este nevoie sa stai de vorba cu tine si sa clarifici ce ti se intampla cu adevarat.

 Ca si exercitiu iti propun sa iti raspunzi sincer la urmatoarele intrebari?

  • Ce castigi daca te lasi manipulat? Exista un beneficiu ascuns de care nu esti constient? poate ca nu esti pregatit sa clarifici o relatie, sau sa renunti la anumite persoane din viata ta;
  • Ce pierzi daca continui sa accepti manipularea? Cum ar fi viata ta daca rezolvi acea situatie?
  • Ce metoda de manipulare folosesti la randul tau? Cand anume ai procedat la fel?

Ce mai poti face? Observa-te zi de zi, ce reactii ai, ce ganduri, ce sentimente. Lucreaza in fiecare zi pentru a-ti depasi diverse frici nejustificate. Clarifica-ti valorile tale si observa ce se intampla atunci cand nu le respecti.

Nu ramane la nivelul de victima, asuma-ti responsabilitatea pentru acea situatie in care te simti manipulat si invata sa spui “Nu”. Invata sa-ti aperi granitele, sa te respecti pe tine, sa te iubesti. Fii ferm si nu reactiona la provocari. Indiferent ce spune cealalta parte tu esti responsabil doar de viata ta, de alegerile tale si nu de actiunile celorlalti.  Ai curajul sa iti spui punctual de vedere, repeta refuzul pe un ton identic, necrescator, fara a justifica nimic, folosind aceeasi formulare in mod neagresiv, calm, rabdator. De exemplu poti formula raspunsul tau asa: „Am auzit punctul dumneavoastra de vedere si in acelasi timp eu consider ca….” sau „Care este intentia dumneavoastra? Vreti sa fiti mai explicit?” sau „E un mod de a vedea lucrurile”; „Nu va faceti griji, stiu ce fac!” etc. Cu cat lucrezi mai mult cu tine si iti asumi raspunderea pentru viata ta increderea ta sporeste, te vei simti liber de a fii tu insuti in fiecare moment si posibilitatea de a fi manipulat scade.

Ioana Epure on EmailIoana Epure on Facebook
Ioana Epure
Master Coach
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine,

Tel: +34670847516, +40770408311

E-mail: ioana.epure@academiadecoaching.ro

Ioana Epure

Ioana Epure

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine, Tel: +34670847516, +40770408311 E-mail: ioana.epure@academiadecoaching.ro